Geleceğiniz tamamen seçeceğiniz mesleğe bağlıdır. Eğer güzel kazançlı ve seveceğiniz bir mesleği seçerseniz büyük ihtimal hem işinizde mutlu olursunuz hemde güzel kazançlar elde edebilirsiniz. Peki en doğru, en kazançlı ve gelecekte işsiz kalamayacağınız bölüm/meslek'ler hangileridir? İşte, nkariyer olarak sizler için asla işsiz kalmayacağınız en iyi üniversite bölümlerini seçtik...
Hukuk
Bu bölümde; Toplumda bireylerin birbirleri ve devletle veya devletlerin birbirleriyle ilişkilerini düzenleyen yasaların uygulanması sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözümü konusunda çalışacak hukukçular yetiştirilir.
Hukuk fakültesini bitirenler, genellikle Hakim, Savcı ve Avukat ünvanı ile çalışmaktadırlar.
Hukuk fakültesi mezunları hangi alanda çalışırlarsa çalışsınlar üstün bir akademik yeteneğe, ikna gücüne, sağlam bir mantık ve seziye sahip olmalıdırlar. Hukuk fakültesine girmek isteyenler hukukun, sorumluluğu çok fazla olan bir meslek alanı olduğunu, sürekli çalışma, okuma ve araştırma gerektirdiğini öncelikle kabul etmelidirler. Sabır ve anlayış da bu alanda başarı için gerekli niteliklerdir.
İş bulma sorunu en az olan mesleklerin başında gelir. İster maaşlı anlaşma sağlanan bir yerde ister bir serbest avukat isterse de kendi ofisinizi açıp kurumsal işinizi yapabileceğiniz bir alan.
Tıp
Üniversite tercihlerin de en başı çeken bölümlerin başında gelir tıp. İnsanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak hekimleri yetiştirme ile ilgili eğitim ve araştırma yapılır bölümün temelinde.
Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli bir dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Tıp eğitimi uzun ve yorucu bir eğitimdir. Bunun için kişinin bilime, özellikle biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye içten ilgi duyması, sabırlı ve azimli olması, meslektaşları ve hastaları ile iyi iletişim kurabilmesi için hoşgörülü, insan sevgisi ve insanlara yardım isteği güçlü bir kimse olması gerekir. Tıp eğitimi uzun ve masraflı bir eğitimdir. Kişinin bu hususu göz önünde tutması gereklidir.
Ülkemizin sağlık personeline, özellikle hekime ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Tıp fakültesi mezunu birinin işsiz kalma olasılığı sıfır. En çok kazanan meslek dallarından biridir tıp. Meslekte ilerleme ve kariyer imkanı olan popüler bir alandır.
Diş hekimliği
Diş hekimliği Fakültesi, ağız boşluğunun ve diş sağlığının korunması, diş ve diş etleri hastalıklarının tedavisi, diş ve çene ameliyatları ile protez yapımı konularında eğitim ve araştırma yapar.
Diş hekimliği programına girebilmek için üstün bir akademik yeteneğin yanı sıra fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Diş hekimliği eğitiminin uygulamalı kısmı, el ve parmak becerisi, uzay ilişkileri yeteneği ve estetik görüş gerektirmektedir. Bir diş hekimi hastaları ile iyi ilişki kurabilmeli, onların güvenini kazanabilmelidir. Bunun için diş hekimi olmayı düşünen bir kimsenin hoşgörülü, güler yüzlü olması ve insanlara içten ilgi duyması gerekir.
Diş hekimleri, serbest çalışabilecekleri gibi bir devlet kuruluşunda da görev alabilirler. İş olanakları geniş ve kazançları da iyi olan bir meslek. Diğer mesleklere göre kariyer imkanları biraz daha kısıtlı ama çalıştıkları kurumlarda yükselme ve kariyer yapma imkanları da mevcut.
Bilgisayar mühendisliği
Bilgisayar mühendisi; Herhangi bir işi yapmak veya bir sorunu çözmek amacı ile bilgisayar donanım ve yazılımlarını tasarlayan, gerçekleştiren ve geliştiren kişidir.
Bilgisayar mühendisi olmak isteyenlerin, sayı ve sembollerle akıl yürütme gücüne, bir işi öğelerine ayırıp işlem basamaklarını belirleme becerisine sahip, mantık yürütme ve tasarım yeteneği olan, dikkatli, sabırlı, kendini sürekli yenileme gereği duyan, araştırıcı kişiler olmaları gerekir.
Bilgisayar Mühendisliğinin olmadığı bir sektör yoktur, bu nedenle her türlü sektörde iş bulunabilir. İş bulma ve kariyer olanakları en iyi mesleklerin başında gelir.
Elektrik - Elektronik Mühendisliği
Elektrik - Elektronik Mühendisi; Elektrik enerjisi üretme, iletme, dağıtma sistemleri ile her türlü elektronik alet ve iletişim sistemlerinin projelerinin yapılması, geliştirilmesi, kullanılması ve denetimi konularında çalışan kişidir.
Elektrik elektronik mühendislerinin çalışma alanları çok geniş olduğundan, çok farklı ortamlarda çalışabilirler. İş bulma olanağı çok iyi bir alan.
Genel olarak; Gerçek mühendislik problemlerini tanımlayabilme ve çözebilme, bilimsel-teknolojik ve diğer gelişmelere karşı kendini yenileyebilme, hem takım çalışmasını, hem de bağımsız olarak çalışmayı başarabilme, en az bir yabancı dil bilen, bilişim teknolojilerine hakim, yazılı-sözlü etkin iletişim kurabilme… Gibi özelliğe sahip kişilerin tercih yaptığı yada yapması gereken bir alandır.
İnşaat Mühendisliği
İnşaat mühendisliği programı, her türlü bina, baraj,havaalanı, köprü, yol, liman, kanalizasyon, su şebekesi vb. hizmet ve endüstri yapılarının planlanması, projelendirilmesi, yapımı ve denetimi konuları ile ilgili eğitim ve araştırma yapar.
İnşaat mühendisliği alanında çalışmak isteyen bir kimsenin sayısal akıl yürütme, uzay ilişkilerini görebilme gücüne sahip; matematiğe, fiziğe, ekonomiye ilgili ve bu alanda iyi yetişmiş bir kimse olması gereklidir. Her bilim dalında olduğu gibi, inşaat mühendisliğinde de, kişinin bilgilerini anlamlı bir düzen içinde biraraya getirerek sentez yapabilme ve bundan yararlanarak problem çözebilme yeteneğini geliştirmiş olması gereklidir. Ayrıca iş sahipleri ve işçilerle iyi ilişkiler kurabilen, sabırlı, hoşgörülü ve düşüncelerini başkalarına iletebilen bir kimse olmak da inşaat mühendisliğinde aranan kişilik özellikleridir.
İnşaat mühendisliği çalışmalarının önemli bir bölümü büroda gerçekleştirilirse de, bir bölümü uygulama alanında yer alır. Bu nedenle, inşaat mühendislerinin bazıları büroda, bazıları şantiyede, pek çoğu da her iki alanda görev yaparlar. Ülkemizde inşaat mühendisleri, Bayındırlık ve İskân, Orman, Tarım ve Köyişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Ulaştırma Bakanlıklarında, DSİ ve Karayolları Genel Müdürlüklerinde, kamu iktisadi teşekküllerinde görev almakta, bir kısmı ise serbest çalışmaktadır. Gelecekte inşaat mühendislerine duyulan gereksinme daha da artacaktır. İnşaat mühendisleri müteahhit olarak serbest de çalışabilirler.
Mimarlık
Mimar; yapıları estetik ilkeler doğrultusunda dizayn eden bunu yaparken ise kullanıcı isteklerini göz önünde bulunduran ve genellikle yapım sürecini de kontrol eden, denetleyen uzman kişi.
Mimar olmak isteyen kişilerde;
- Sayısal düşünme gücü yüksek.
- Hızlı karar verebilen.
- El – beyin organizasyonu yüksek,
- fikirlerini yazılı- sözlü – çizim yoluyla ifade etmekte zorlanmayan.
- Yeni yerler keşfetmeyi seven.
- Modern teknolojileri takip eden.
- Sabır ve azimle çalışma özelliği bulunan.
- Grup çalışmasına yatkın.
- Yeni fikirlere açık.
- Dış dünya ile iletişimini koparmayan ve sıkı sıkı bağlanan kimseler
Mimarlık eğitimi başta olmak üzere mimarlık mesleğinde de başarıya ulaşabilen veya daha kolay ulaşabilen kimselerdir.
İş bulma olanağı ve kendini geliştirme imkanı olan bir meslek. Çalışma alanları geniş ve kazancı iyi olan bir alan.
Eczacılık
Sentetik ve biyolojik kökenli ilaç hammaddelerinin elde edilmesi, fiziksel, kimyasal, ve biyolojik özelliklerinin incelenmesi, değerlendirilmesi, kaliteli ilaçların saklanması, kullanılması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Eczacıların çoğunluği kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bazı laboratuvarlarda, ilaç endüstirisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcı olarak çalışabilirler.
Eczacılık programına girebilmek ve bu fakültede başarılı olabilmek için normalin üstünde akademik yeteneğe ve bilimsel meraka sahip olmak, fen bilimlerine ve özellikle kimyaya ilgi duymak gerekir.
Eczacıların çoğunluğu kendilerine veya başkalarına ait eczanelerde, bir kısmı ise hastanelerin eczanelerinde sorumlu eczacı olarak, bazıları laboratuvarlarda, ilaç endüstrisinde araştırmacı veya ilaç tanıtıcısı olarak çalışırlar, küçük bir kısmı ise eğitim ile uğraşırlar.Eczacılık fakültesi mezunlarının kamu kuruluşlarında iş bulma olanağı son yıllarda çok azalmış görünmektedir. Serbest eczacı olmak isteyenler için de eczane açacakları bölge ya da şehir önem kazanmaktadır. Büyük kentlerde ihtiyaçtan fazla eczane vardır.
Mekatronik Mühendisliği
Mekatronik, makine, elektronik, yazılım ve kontrol sistemleri teknolojilerine dayanan disiplinerarası yeni bir mühendislik alanı olarak ortaya çıkmıştır. Mekatronik, günümüz dünyasında bilgisayarlardan endüstriyel robotlara, otomobillerden uzay araçlarına kadar yaşamımızın her alanında kullanılan sistemlerde var olan bir mühendislik dalıdır.
Çalışma alanları; Elektromekanik sistem oluşturabilmek için gerekli alt teknolojileri kullanılan tüm kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgisayarların bütünleştirdiği üretim sistemleriyle iş gören yüksek teknolojili firmalarda, ileri otomasyon ürünlerini geliştiren ve kullanan araştırma merkezlerinde öncelikli iş bulabilme ayrıcalığına sahiptir. Gündelik hayatımıza yerleşmiş otomobil, robot, fotokopi makinesi, kamera ve daha birçok makinenin tasarım ve üretiminde kullanılan bilgisayar kontrol ve aktüatör mekanizmaları en basit ve tipik mekatronik sistem örnekleridir.
Havacılık ve Uzay Mühendisliği
Havacılık/uçak mühendisliği programı havada seyreden her çeşit aracın tasarlanması ve inşa projelerinin hazırlanması, üretilmesi, bakım ve onarım teknolojisi ve işletmesi konularında eğitim ve araştırma yapar.
Havacılık/uçak mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin, normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip, matematik, fizik, kimya ve astronomi konularına ilgili ve bu alanlarda iyice yetişmiş, sabırlı, dikkatli, düzgün şekil çizebilen yaratıcı ve başka insanlarla işbirliği yapabilen, uyumlu bir kimse olması gerekir.
Havacılık/uçak mühendisleri, ülkemizde THY’de, Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde, TUSAŞ’ta, MKE’de ve özel bazı hava şirketlerinde temel elemanlar olarak çalışabilecekleri gibi eğitimleri sırasında almış oldukları temel makine mühendisliği bilgileri sayesinde makine mühendisliği sahalarında da çalışmaktadırlar. Havacılık/uçak mühendislerinin kendi alanlarında çalışma imkânları, ülke şartlarına paralel olarak artmaktadır.
İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetimi, şirketin amacını ve stratejisini belirlemek ile başlar. İnsan bir kaynaktır bir sonuç değil. Ulaşmak istenilen sonuç doğru belirlenirse hem doğru insanları seçmek hem de bir amaç doğrultusunda şirket olarak çalışmak çok daha kolay olacaktır.
Bu alanda öğrenim yapmak isteyenlerin akademik yeteneğin yanı sıra, sayısal düşünme yeteneğine de sahip olmaları beklenir. Başarılı olabilmek için her şeyden önce araştırma, inceleme yapmayı, yönetim ve idari alanlarda çalışmayı sevmek önemlidir. Yaratıcılık da bu alanda başarıyı artıran bir özelliktir.
Mezunlar çok çeşitli alanlarda iş bulabilmekle birlikte, ise de son yıllarda en çok bankalar ile eğitim ve araştırma kurumlarında istihdam edilmektedirler. Artık her firmanın ve kuruluşun bir insan kaynakları departmanı neredeyse var ve insan kaynakları ana görev görmekte.
Her geçen gün önemi artan insan kaynaklarının özellikle gelecekte kamuda daha aktif bir yapıya bürüneceği bir gerçektir. İş bulma ve kendini geliştirme olanakları çok yüksek olan bir bölümdür.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Okullarda rehberlik ve psikolojik danışmak servisi ile öğrencilerin okul hayatına ve sorumluluklarına, toplum hayatına ve sorumluluklarına hazırlanması, tecrübe sahibi olması, gerekli danışmanlık hizmetlerinin verilmesi, öğrencilerin bireysel sorunlarına çözümler üretilmesi ve adaptasyon ve konsantrasyon sorunlarının çözülmesi için bulunmaktadır.
Son yılların en popüler bölümlerinden biri durumunda. Birkaç yıl önce iş ihtiyacı sayısı mezun sayısından fazla olduğundan işsiz kalma olasılığı sıfırdı. Şuan epey bir mezun sayısına ulaşmış olsa da yine de iş bulma olanakları geniş bir alan.
Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Fizik tedavi ve rehabilitasyon programı, doğuştan veya sonradan herhangi bir nedenle sakatlanan ve hekim tarafından tanısı konup tedavisi belirlenen hastalara gerekli fizik tedavi ve rehabilitasyon programını planlayıp uygulayacak sağlık personelini yetiştirir ve bu alanda araştırma yapar.
Fizik tedavi ve rehabilitasyon programına girebilmek için ortalamanın üzerinde genel akademik yeteneğin yanı sıra, fen derslerinde başarılı olmak gerekir. Ayrıca, fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında çalışacak kişiler, tam olarak iyileşemeyecek bir hastaya bazı ihtiyaçlarını karşılaması için yeni beceriler kazandırmak, ona güç vermek ve ailesinin anlayışlı davranmasını sağlamak durumunda oldukları için, sabırlı, hoşgörülü, güleryüzlü ve zayıf insanlara yardımdan hoşlanan, sorumluluk sahibi kimseler olmalıdırlar.
Bir fizyoterapist, tıp ekibinin bir üyesi olarak hastanelerin fiziktedavi, ortopedi, nöroloji, yanık, kardiyoloji, pediatri, kadın-doğum kliniklerinde görev yapabilir. Ayrıca büyük kentlerde rehabilitasyon merkezi olan sağlık kuruluşlarında görev alabilir.Fizyoterapist bir uzman hekimle özel klinik açarak çalışabilir. Resmi kliniklerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışan fizyoterapistler Devlet Memurları Yasasına göre maaş alırlar ve sağlık personeline tanınan yan ödemelerden yararlanırlar.
Hemşirelik
Bireyleri; hastalıklardan korunma yolları konusunda bilgilendiren, beden veya ruh sağlığının bozulması halinde hekim tarafından verilen tedaviyi uygulayan, hasta bakımını planlayan, uygulayan, denetleyen ve izleyen kişidir hemşire.
Hemşirelik alanında çalışmak isteyenlerin bedence sağlıklı, insanlarla iyi iletişim kurabilen, uyanık, sabırlı, dürüst, hoşgörülü, soğukkanlı, sorumluluk duygusuna sahip ve insanlara, özellikle sağlığını kaybetmiş insanlara yardım etmekten doyum sağlayan kimseler olmaları ve mesleği sevmeleri gerekir.
Hemşireler; üniversite bünyesinde bulunan hastaneler, devlet hastaneleri, Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı hastaneler, Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlar ile pansiyonlu okullarda, dispanserler, özel sağlık kurumları, çeşitli kurumlar bünyesinde bulunan sağlık birimleri ve kreşlerde görev yaparlar.
Matematik
Matematik ilke, yöntem ve sistemlerin analizi, geliştirilmesi ve bunların karşılıklı ilişkileri ile bu ilke ve yöntemlerin bilimsel ve teknolojik olanlara uygulanması gibi konularda eğitim ve araştırma yapılır. Orta öğretim kurumlarında öğretmen, yüksek öğretim kurumlarında öğretim elemanı olarak çalışabilmek için, gerekli temel bilgi ve beceriyi kazandırdığından bazı matematikçiler kamu veya özel kuruluşlarda bilgisayar programcısı olarak çalışabilir.
Matematik mezunları; Finans ve yazılım alanına yönelebilir veya formasyon alıp öğretmenlik yapabilirler veya okulda kalıp akademik kariyer yapabilirler. Matematik bölümünün bazı bölümlere göre oldukça fazla iş imkanı ve yönlenebilecek sektörleri vardır.
Ayrıca, Çoğu banka ve özel kuruluş analist alıyor. Analistlerin de bazılarını matematikçilerden seçiyorlar. Tübitak, Aselsan, TTnet, Telekom, Hazine Müsteşarlığı, muhtelif bankalar ve farklı arge bölümleri ciddi sayılarda finansal danışman alıyorlar. Yani matematik mezunuysanız çalışma olanaklarınız, kazancınız ve kariyer yapma imkanınız bol bol olacaktır.
Veteriner
Veteriner hekimlik programının amacı, evcil, küçük ve büyükbaş ile kümes hayvanlarının ırklarının ıslahı, üretimi, yetiştirilmesi, verimliliklerinin artırılması, hayvan sağlığının korunması, hastalıklarının tedavisi, salgın hastalıkların önlenmesi, hayvansal ürünlerin (su ürünleri dahil), insan sağlığına uygunluğunun kontrolü, hayvansal ürünlerde kirlenme ve çevre kirliliği konularında eğitim-öğretim ve uygulama yapmaktır.
Veterinerlik hekimlik alanında eğitim görmek isteyen bir kimsenin üstün bir akademik yeteneğe sahip, biyoloji ve kimya konularına ilgili ve bu alanlarda başarılı, hayvanlarla ilgilenmekten hoşlanan bir kimse olması gerekir. Ayrıca, kişinin sabırlı ve dikkatli bir gözlemci olması, düşüncelerini başkalarına aktarma(ikna) gücüne sahip bulunması da beklenir. Veteriner hekimlik, hizmetin ağırlığı nedeni ile daha çok erkeklere açık bir meslek görünüyorsa da son zamanlarda kız öğrenciler de veteriner fakültelerini tercih etmektedirler.
Veteriner hekimlik programı mezunları ve uzman veteriner hekimler; Tarım, Orman, ve Köy İşleri Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün merkez, il ve ilçe hayvan sağlığı müdürlüklerinde, Proje Uygulama ile Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğünde; Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü merkez ve hayvan ıslahı ve üretim kurumlarında; veteriner kontrol ve araştırma enstitüleri bölge labotuvarlarında; Et ve Balık Kurumu, özel sektör et kombinaları, Süt Endüstrisi Kurumu, Yapağı ve Tiftik A.Ş., Yem Sanayi vb. KİT’lerde sağlık kontrol (teknolojik ve hijyenik), kalite kontrol, üretim, işletme ve yönetiminde; Sağlık Bakanlığına bağlı enstitü ve halk sağlığı laboratuvarlarında; belediyelerde, Atom Enerjisi, TÜBİTAK araştırma laboratuvarlarında; Milli Prodüktivite Merkezi, Devlet Planlama Teşkilatında; ordu hayvan sağlığı ve gıda kontrol hizmetlerinde, ilaç firmaları, özel sektör çiftlikleri ve hayvansal üretime dayalı gıda sanayiinde; halk sağlığı ve çevre sağlığı ile ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapabilmektedir.
İngilizce Öğretmenliği
Amacı ortaöğretim kurumlarına öğretmen yetiştirmektir. Mezunlar ortaöğretim kurumlarında öğretmenlik yapabilirler.
Anahtar Kelimeler: Üniversite , Tercih , Meslek , Puan , Kazanç , Gelecek , Maaş