Günümüzde birçok insan kendi işinin sahibi olmak ister. Girişimci olma hayali taşır. Birçoğu da gerçekleştirir. Fakat bunların neredeyse %90’lık bir kesimi başarısızlıkla sonuçlanırken neredeyse %10’luk bir kesimi ancak başarılı olabilmektedir. Peki, siz girişimci olmak istemez misiniz? İşte, girişimci olmanın gereklilikleri...
Onca emek birçok insan için hüsran olurken yine birçoğumuz küçük bir hayal ile başlayan isteklerimize engel olamadan heyecanla yeni adımlara koşmak isteriz.
Çünkü birçok insan kendi işinin sahibi olup daha rahat bir yaşam sürebileceği hayali ile yaşar. Fakat güzel hayallerle çıktığımız bu yolu, duygularımızın çizdiği şekilde değil de bu duyguların mantıklı sonuçları ile bitirmemiz gerekir.
Bugün insanların kafasında iş adamı denildiğinde, “karizmatik, ciddi, herkesten üstün, kendilerine göre daha kaliteli bir hayat yaşayan” insanlardan oluşan bir tablo oluşur. Bu tablo birçok girişimci insanı harekete geçiren düşüncelerden biridir. Hayatında daha iyi bir statü edinme, bir şirket sahibi olma vb nedenlerden ötürü bir şirket kurmak isterler. Oysaki şirket bunun için sadece resmi evraklardan oluşan bir araçtır. Asıl girişimcilik ise size sürekli bir para akışını kazandıracak süreci sağlayabilmektir.
Fakat birçok insan ya bu süreci başarılı bir şekilde sonlandıramıyor ya da yaşamının son zamanlarına doğru rahat edebiliyor. Oysa ki ani duygularla harekete geçen insanların birçoğu kendi işinin sahibi olmak, daha fazla zamana sahip olabilmek, özgür olabilmek arzuları ile duygusal davranıp girişiminin sonunu daha erken noktalayabilmektedir.
Başarılı olabilmek için en temel düşüncemiz; “Bir şirket sahibi olmak değil, başarılı bir girişim sergileyebilmek” olmalıdır.
Başarılı bir girişim sergileyebilmek için ise, ilk adımlarımızda tembelliği bir kenara bırakmayı unutmamamız gerekir. Çoğu insan kendi işinin sahibi olduğu için bol zamanı olduğunu düşünür. Oysa ki yeni bir girişimcinin tüm zamanı işine ait olmalıdır. Arkadaşları ile film izlerken bile işinden gelebilecek bir telefonda aklı olmalıdır. Bir nevi gelecekte istediği bir hayat tarzını yaşayabilmek için şimdi tüm zevklerini rafa kaldırması gerekir. Bir başkasının işinde çalışırken patronu tarafından işten kovulma korkusunu taşıdığı gibi kendi işinde de kendisinin patronu olabilmesi gerekir.
Başarılı bir girişim sergileyebilmek için, bu başarının mimarı olarak kendisini görmemesi gerekir. Eğer ortada başarılı bir girişim var ise bu başarının %80’inin ekip alışması ile olduğunu kabul etmesi gerekir ve burada en önemlisi ise ekip arkadaşlarını seçerken kendisinden daha iyi insanlarla çalışması gerektiğini bilmesidir. Apple’ın kurucusu Steve Jobs’un bir sözünde söylediği gibi “kendinizden daha başarılı insanlarla çalışmaktan korkmayın”. Kendinizden daha zayıf insanlarla çalışmak yalnızca sizin egonuzu tatmin eder, sizi başarılı kılmaz.
Unutmamak gerekir ki iyi bir fikir her zaman başarının anahtarı değildir. Önemli olan oyunu doğru ve kurallarına göre oynamaktır. Aynı fikirle aynı zamanlarda yola çıkan birden fazla insan görmüş olabilirsiniz. Fakat bu girişimcilerin çoğu istediği amaca ulaşamadan yarı yolda kalıyor çok azı ise başarılı bir şekilde sonlandırıyor.
İyi bir fikir, iyi bir sermaye her zaman başarılı sonuç vermez girişimimizde.
Başarının asıl sırrı insanların, istekli ve azimli olması, doğru yerde doğru kararlar verebilmesidir.
Anahtar Kelimeler: Fikriye Aygören , Girişimci Olmak , Neyi Gerektirir