Son yıllarda ciddi rağbet gören mesleklerden biride Marka Patent Danışmanlığıdır. Markaların değerlerinin oluşması, global ölçekte rekabet edebilmesi, inovatif ürünleri geliştirebilmesi, AR-GE faaliyetlerinin doğru konumlandırılması, teknolojik yenilikler vb. bir çok yeniliği ve sürdürülebilirliğin temelinde marka patent danışmanlarının doğru ve özverili çalışmaları yatmaktadır. Bizde nkariyer olarak sizler için işin ehline sorduk ve Marka Patent Danışmanı Sümeyra Özkaya ile keyifli ve samimi bir röportaj yaptık.
Mesleğinizin tanımı - Görev yapılacak sektörler – pozisyonlar ve genel bilgiler nelerdir?
Fikri ve Sınai Hukuksal alanlarda (Marka tescil, Patent, Endüstriyel Tasarımlar, Telif Hakları) müvekkillerimizin yurtiçi ve yurtdışı tescili ve tescil sonrası tüm işlemlerinde hizmet vermekte olup, müvekkillerimizin haklarının korunması konusunda her türlü hukuki desteği vermek, haksız rekabeti önlemek amacıyla çalışmalar sürdürmekteyiz.
Başta olmak üzere
-marka ve patent ofisleri
-hukuk büroları
-şirketlerin marka ve patent birimleri ya da departmanları
-Türk patent ve marka kurumu
Ve diğer çeşitli pek çok sektörde görev alınabilir.
Pozisyon olarak, Türk patent ve marka kurumunun belirli tarihlerde düzenlemiş olduğu marka ve patent vekilliği sınavları olmaktadır.
Öncelikle bu sektörde bulunabilecek pozisyonlardan bir tanesi marka ve patent vekili olmaktır.
Görev alınabilecek diğer bir pozisyonda marka ve patent vekili olan bir kişiden destek alarak marka ve patent uzmanlığı yapılabilir.
Yani hukuk bürolarında ya da patent ve marka ofislerinde çalışmaya başlayarak kendinizi geliştirip pozisyonu da ona göre yükseltmeniz mümkündür.
Mesleğinizi seçmede etkili olan faktörler neler oldu?
Marka ve patent sektörü genel olarak müşteri ve bilgi odaklı, iletişime ve gelişmeye açık, sosyal tabanlı bir sektör yani her meslekten her sektörden geniş bir kitleye hakim olmayı gerektiriyor.
Benimde kişisel özelliklerim ve geçmiş tecrübelerim bu sektörün gereklilikleriyle uyuşması bu mesleği seçmemde etken olmuştur.
Mesleğinizin kolay/zor yönleri nelerdir?
Mesleğin bana kolay gelmesi iletişimin güçlü olması ve mesleğe hakim olmamdan kaynaklı,
bunlar olmasaydı bu sektörde zorlanacağım pek çok nokta olurdu. Mesele her sektörle alakalı bilgi birikimi gerektirmesi, hukuksal süreçler, yasal takipler... Sonuçta firmaların fikri ve sınai alanda korumalarından bizler sorumlu oluyoruz.
Geniş kapsamlı bir sektör olduğu için zorlayacak birçok kısmı var aslında.
İşinizin en sevdiğiniz tarafı nedir?
Marka her şirketin bir gereksinimi ve şirketi ön plana çıkartan bir olgu, ama şirketler markaların öneminin ve korunmasının ayırt ediciliğinin farkında değiller. Bu noktada şirketleri bilgilendirmek ve destek sağlamak mesleğimin en sevdiğim noktası.
Bize mesleğinizde 1 iş gününüzü anlatır mısınız?
Ofise gider gitmez bir gün önceden belirlenmiş olan telefon görüşmeleri, yüz yüze toplantılar, yasal işlem takipleri, ofis içindeki işlemler ve düzenlemeleri gözden geçirim, öncelikli işlerimi belirleyerek öğleden önce onları tamamlarım, yüz yüze toplantılarımı ve şirket ziyaretlerimi öğleden sonra yapıyorum genellikle. Gün sonuna doğru da yüz yüze toplantılarımın ve ziyaretlerimin raporlamasını yapar, gerekli araştırmaları yaptıktan sonra müvekkillerimi bilgilendiririm.
Bu mesleğe sahip olmak için hangi okullarda okumak lazım – Bu mesleği seçmek için ne gibi eğitimler almak gerekiyor. –Eğitim verilen yerler ve süreleri nelerdir-?
Bu mesleği yapmak için herhangi bir okul okunması şart değil. Marka ve patent alanında, sıfırdan bir eğitim süreci söz konusudur. Basit olarak marka nedir den, işlemlerin yasal takiplerine kadar her şeyi öğrenebilirsiniz. Bu mesleğin uygulama alanlarının olduğu ofis ve kurumlarda gerekli eğitimler alınabilir. Süresi de kişinin ye tekleri ve alışma süreci ile alakalı olan bir durumdur. Örneğin ben 3 ayda bu sektörle ilgili pek çok şeyi öğrenmiştim, yıllardır halen de öğrenmeye devam ediyorum :)
İşinizi yaparken karşılaştığınız zorluklar nelerdir? Zorlukları aşmak için nasıl bir yol izliyorsunuz?
İşimin en büyük zorluğu birçok şirketin marka ve patentin ne olduğunu ve önemini bilmemesi, şirketlerin en önemli parçası olan markayı, sadece bir vergi levhası ve isimden ibaret görmesi markanın öneminin farkında olmaması. Bu zorluğu; marka ve patent konusunda geniş kapsamlı bilgilendirme yaparak, marka işlemlerinin gerekliliği ve avantajlarını göstererek, doğru yönlendirme ile aşıyoruz.
Bu meslek alanında uzmanlaşmak isteyen kişide ne gibi özellikler olması gerekiyor?
Araştırma ve geliştirmeye açık, iletişim yetenekleri güçlü, iş ve süreç takibi konusunda sürekliliği olan en önemlisi de öğrenmeye açık olması yeterli bence. Teknik Olarak bilgisayar kullanımı özellikle ofis ve mail programlarında kullanıma hakim olması gerekir.
Liderlik özellikleri olarak; Öncelikle motive edici olması gerekiyor. Hem kendisini hem de ekibini. Bir liderin öğretebilmesi ve bunun yanı sıra Sabırlı olması lazım. Girişimci olması ve bu girişimin yanında kesinlikle kriz anlarını fırsata çevirecek nitelikte olması gerekiyor.
Aylık yada yıllık kazancınız ne kadar? Ek bir kazancınız var mıdır bu meslekte? Bu mesleği yapanlar ortalama ne kadar kazanmakta?
Aylık ve yıllık kazanç işveren ve çalışan performansına göre değişiyor. Ek bir kazanç demeyelim de ek fırsatlar çıkabiliyor karşımıza. Görüşme ve işlem yaptığımız firmalarımızla güven odaklı farklı ticari çalışmalar yapabiliyoruz ya da farklı yönlendirmeler olabiliyor. Bu mesleği yapanlar kendi kazancını kendisi belirleyebilir. Çünkü maaş dışında prim odaklı çalışma sistemi var.
Mesleğinizde ilerlemek mümkün müdür? Ne gibi kariyer imkanları mevcuttur?
Tabiki mümkündür; Bu sektörde alanlarına göre kariyerler mümkün. Sıfırdan iş öğrenerek işe başlayan bir eleman, marka işlemlerini detaylı bir şekilde öğrenip öncelikle marka uzmanı olabilir. Daha sonrasında patent ve tasarım gibi alanlara hakim olup, ekip yöneticiliğine terfi edebilir, hatta ve hatta kendi şirketinin patronu bile olabilir.
Mesleğinizin geleceğinizi nasıl görüyorsunuz?
Şirketler var olduğu sürece şirketlerin markaları da olacak. Sürekli yeni girişimler ve yeni açılan firmalar olduğu yani üretim durmadığı sürece hiç bitmeyecek bir sektör bana göre.
Bu mesleği seçmeseydiniz hangi mesleği seçerdiniz? Neden?
Bu mesleği seçmeseydim, kesinlikle avukat olurdum. Tercihim bu yönde olurdu nedeni de her zaman adaleti savunmam.
Sümeyra hanım, bu güzel söyleşi ve değerli zamanınızı bizimle paylaştığınız için nkariyer ailesi olarak size çok teşekkür eder, iş hayatınızda başarılar ve mutluluklar dileriz. :)
Kariyer Hikayem…
09 Ağustos 1993 te Gaziantep’te doğdum. Eğitim ve öğretim hayatım ilkokul dan üniversiteye kadar gaziantep te geçti.
2015 yılında ani bir kararla İstanbul a yerleştim.
Herkesin başarı ve kariyer hikayesi bence kendi yaşantısı ve hayat şartları ile doğru orantılıdır. Bazen sizi içinde bulunduğunuz konuma hayat şartlarınız getirir.
Şu an ki başarımı ve kariyerimi, hayallerime ve beni bugüne getiren geçmişte yaşadığım zorluklara borçluyum.
İstanbul’a geldiğimde bu sektörle tanıştım, başlarda benim için de kolay olmadı ama istedim, sevdim, öğrendim. Kişisel özelliklerimle sektörü birleştirdim. Ve şu anda kendi işimin sahibiyim.
Hala da kendimi geliştirmeye ve büyümeye devam ediyroum, edeceğim. Daha iyisi olana kadar durmak yok
Anahtar Kelimeler: Marka Patent Danışmanı , Sümeyra Özkaya , Röportaj