Reklam "doğrudan doğruya satmaktan çok hitap ettiği kitleyi satın almaya hazırlayan ve satın alma fiiline sevk eden önemli bir araçtır." Reklamındaki temel amaç ürün’ün/hizmet'in benimsenmesini sağlamaktır. Ralph Waıdo Emerson'un dediği gibi "kim olduğunu öyle haykır ki; ne dediğini duyurayım." Evet, reklam bir haykırma ve o haykırışın muhataplarının kulaklarında çınlamasıdır.
Reklamlar insanların üzerinde; temel iş dürtülerini uyandırmak, harekete geçirmek ve etkilenmeleri neticesinde istenen davranışları meydana getirme amaçlı kullanılmaktadır. Rekabetin amansız bir şekilde kızıştığı günümüzde ister bir ürün/hizmet satışı ve tanıtımı yapmaya çalışın, ister kendi kariyer biyografinizi ön plana çıkarmaya çalışın ve isterseniz de sahip olduğunuz işinizi markalaştırma çabası içerisine girin, hiç önemli değil evet, bunları ancak ve ancak doğru ve iyi planlanmış bir reklam yoluyla gerçekleştirebilir ve sonuç elde edebilirsiniz.
Reklamla ilgili bir çok başarı hikayesi ya da örnekler verebiliriz, ancak bu yazıda daha farklı bir yaklaşım tarzıyla Amerika'da bir dilencinin çok akıllı bir strateji ile yaptığı reklam neticesinde nasıl insanlar üzerinde etki bıraktığı ve insanları kendisine yardım etmesini nasıl sağladığını çok kısa bir hikaye şeklinde anlatmak istiyorum.
Bu hikaye bir artı bir eşittir üç kitabının yazarı Dave Trott tarafından kaleme alınmıştır. Dave, Hikayeyi kitabında şöyle anlatıyor:
Amerikalı bir dilenciye ait müthiş bir fotoğraf gördüm; Kaldırımda oturmuş olan dilencinin önünde çanaklar ve çanakların üzerinde şu etiketler vardı: Müslüman, Ateist, Yahudi, Hindu, Budist, Agnostik, Hristiyan.
Hemen yanındaysa el yazısıyla yazılmış bir kağıt: "Evsizleri en fazla düşünen din hangisidir?"
Reklamı ve davranışçı iktisadı özümsemiş bir dilenciyle karşı karşıyayız!
Ne istediğini söyleyen değil, izleyicilerinin istediklerine odaklanan biri.
Eğer olaya reklamcılık terminolojisi ile bakarsak, şöyle bir brief'le başlamamız gerekirdi: Bu adam ne istiyor ve kimden istiyor?
İstediği şey yardım.
Peki, yardımın kapısını ne aralar? Merhamet.
Merhametli insanlar kimlerdir? Dindar insanların merhametli olduğu söyleyebiliriz.
Dolayısıyla bu adam merhamet alanında bir rekabet ruhu yaratmış. Herkes, mensubu olduğu dinin merhamet konusunda daha üstün olmasını ister. Ve bunu bağışladığınız paranın miktarı ile gösterebilirsiniz.
Günün sonunda, toplanan paraya bakıldığında, herkes kaybedeni ve kazananı görebilir. Dilenci hasılatı toplar ve aynı rekabet ertesi gün yeniden başlar.
En dolu çanaklar, üzerinde Ateist, Budist ve Agnostik yazanlardı. Bunlarda bozuk paranın yanında kağıt paralar bile vardı.
Ve bu dinler, en azından Amerika'da, insanların içine doğduğu geleneksel dinler değildir; insanların kendi kendilerine yaptığı tercihlerdir.
Dolayısıyla İnsanlar kendi tercihleriyle dahil oldukları bir inanca daha kuvvetli bağlanır ve başka insanların fikirlerini daha fazla önemser.
İçinde daha az para olan çanaklarsa ( Müslüman, Hristiyan, Hindu, Yahudi) , babadan oğula geçen inançlardır. İnsanlar bu dinlerin İçine doğar, o nedenle inançları o kadar kuvvetli olmayabilir ve başkalarının ne düşündüğünü daha az önemsiyor olabilirler.
Hikayemizde ki dilenci, ne istediğini ve kimden istediğini açıklığa kavuşturarak, ortaya bir brief çıkardı.
Brief'in karmaşık olması gerekmez. Şu soruların cevabını vermesi yeterlidir. Ne istiyorum? Kimden istiyorum? Bunu neden yapsınlar?
Bu soruları yanıtlayan dilenci, stratejik reklam yaratıcılığını, sektörde çalışan pek çok insandan daha iyi anladığını göstermiş oldu.
Evet, eminim ki birçoğunuz şu an kendi işiniz için;
- Ne isteyeceğim?
- Kimden isteyeceğim?
- Neden isteyeceğim?
- Benim için neden yapsınlar?
- ....
Gibi soruların cevapları beyninizi meşgul ediyor ve sorguluyorsunuzdur.. Bu sorulara parelel beceri, iş ve meslek durumunuzu göz önüne alarak bir reklam strateji oluşturun. Aşağıda üç farklı alanda hayallerinize ve ideallerinize göre bir reklam stratejisi oluşturun ve başarıya daha sağlam adımlarla ve daha kısa yolla gidin.
Eğer bir ürün/hizmet satışı yapıyorsanız;
- Ne satıyorum?
- kime satıyorum? (Hedef kitlesi)
- Nasıl satacağım?
- Neden benden alsınlar?
Eğer iş arayan ve kendi biyografinizi ön plana çıkarmak istiyorsanız;
- Ben kimim?
- Yeteneklerim-eğitimim- Bugüne kadar yaptığım görevler nelerdir?
- Beni kimler kabul eder? (Hedef kitlesi)
- Neden beni kabul etsinler?
Eğer amacınız bir ürünü ön plana çıkarmak ya da marka yaratmak ise;
- Ben ne yapıyorum?
- Bu neye yarar?
- Bunu kimler için yapıyorum?
- Buna neden ihtiyaç duysunlar?
- Bunu nasıl ulaştırabilirim-yayabilirim? (Hedef kitlesi-pazarlama stratejisi)
Evet, gördüğünüz gibi iyi bir reklam stratejisi size harika başarılar kazandırabilir. Şimdi elinize bir kalem alın önünüze bir kağıt yada ajanda koyun; yukarıda açıkladığım üç seçenekten hangisi size uyuyorsa işinize göre sorularınız belirleyerek bir reklam stratejisi oluşturun ve başarı basamaklarını hızlıca tırmanın. "Unutmayın, geleceği tahmin etmenin en iyi yolu onu yaratmaktır."
Anahtar Kelimeler: Reklam , İş Hayatı , Etki