Meclis'te kabul edilen tasarı ile; arabulucuların görevleri artırıldı. Bu kapsamda açılacak yeni bürolarla birlikte 50 bin kişiye yeni istihdam edileceği de açıklanmıştı. İşte bu açıklamadan sonra bir çok kişinin merak ettiği; Arabulucu nasıl olunur? Kimler olabilir? Eğitim, yetki belgesi, koşullar Vb. soruların cevaplarını sizler için derledik.
Arabulucuk nedir?
Sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getiren, onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini sağlamak için aralarında iletişim sürecinin kurulmasını gerçekleştiren, uzmanlık eğitimi almış olan tarafsız ve bağımsız bir üçüncü kişinin katılımıyla ve ihtiyarî olarak yürütülen uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak tanımlanmış.
Arabulucuk, mahkemelerin iş yükünü azaltan ve sürecin de kısalmasını sağlayan arabuluculuk müessesesine gelişmiş ülkelerde rastlıyoruz. Ülkemizde de Kanuni altyapısı kurulan arabuluculuk hizmetlerinde yer almak, kısacası arabulucu olmak için şartlara “Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu” aracılığıyla ulaşıyoruz.
Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı siciline kayıt olmuşsanız arabulucu olmuşsunuz demektir.
NOT: Arabulucu, sicile kayıt tarihinden itibaren faaliyetine başlayabilir.
Arabulucu olmak için gerekli şartlar ve yazılı sınava başvurma koşulları
- Türk vatandaşı olmak,
- Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
- Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak,
- Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak,
- Arabuluculuk eğitimini tamamlamak, şartlarına haiz olmaları gerekmektedir.
Arabuluculuk eğitimi
Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesinin tamamlanmasından sonra alınan, arabuluculuk faaliyetinin yürütülmesiyle ilgili temel bilgileri, iletişim teknikleri, müzakere ve uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve davranış psikolojisi ile yönetmelikte gösterilecek olan diğer teorik ve pratik bilgileri içeren eğitimi ifade eder.
Eğitim kuruluşlarına izin verilmesi
Arabuluculuk eğitimi, bünyesinde hukuk fakültesi bulunan üniversitelerin hukuk fakülteleri, Türkiye Barolar Birliği ve Türkiye Adalet Akademisi tarafından verilir. Bu kuruluşlar Bakanlıktan izin alarak eğitim verebilirler. İzin verilen eğitim kuruluşlarının listesi elektronik ortamda yayımlanır.
İzin için yazılı olarak başvurulur. Bu başvuruda eğitim programı, eğiticilerin sayısı ve uzmanlıkları ile eğitim kuruluşu veya eğitim programının finansman kaynakları hakkında gerekçeli bilgi verilir.
Başvuruda sunulan belgelere dayalı olarak, eğitimin amacına ulaşacağı ve eğitim kuruluşlarında eğitim faaliyetinin devamlılığının sağlanacağı tespit edilirse, ilgili eğitim kuruluşuna en çok üç yıl için geçerli olmak üzere izin verilir.
Arabuluculuk yetki belgesi
Eğitim kuruluşları, eğitimlerini başarıyla tamamlayan kişilere arabuluculuk eğitimini tamamladıklarına dair bir belge verir.
Eğitim kuruluşuna verilen iznin iptali
Aşağıdaki hâllerde eğitim kuruluşuna verilmiş olan izin, Bakanlığın talebi üzerine Kurul tarafından iptal edilir:
a) İzin verilebilmesi için aranan şartlardan birinin ortadan kalkmış veya mevcut olmadığının tespit edilmiş olması.
b) Eğitimin yeterli şekilde verilememesi.
c) Arabuluculuk yetki belgelerinin düzenlenmesinde sahtecilik veya önemli hatalar yapılması.
ç) 26 ncı maddedeki rapor verme yükümlülüğünün yapılan ihtara rağmen yerine getirilmemesi.
d) Eğitim faaliyetinin devamlılığının sağlanmadığının tespit edilmesi.
Anahtar Kelimeler: Arabulucu , Arabulucu Nasıl Olunur , Arabulucu Kimler Olabilir , Arabuluculuk Portal , Arabuluculuk Nedir , Arabuluculuk Şartları , Arabuluculuk Uygulama Sınavı , Arabuluculuk Kanunu , Arabuluculuk Sicil Kayıt Dilekçesi , Arabuluculuk Eğitimi