Teşvik, işveren tarafından bir çalışanın performansını arttırmaya yönelik olarak parasal ya da parasal olmayan nesne, arzu edilen eylem veya etkinliğin işveren tarafından seçilerek çalışana verilmesidir. İşverenlerin kullanabileceği dört teşvik bulunmaktadır.
Teşvik örnekleri ve ödüllendirme sistemleri
Maaş teşvikleri
Zam, prim, ikramiye, kar paylaşımı ve hisse senedi gibi seçenekleri içerebilir.
İtibar teşvikleri
Çalışanlara teşekkür etme, çalışanları övme, çalışanlara başarı sertifikası verme veya bir şirket buluşmasında onların bir başarısını duyurma gibi eylemler içerir.
Ödül teşvikleri
Hediyeler, para ödülleri, hizmet ödülleri ve hediye sertifikaları gibi öğeler içerebilir. Diğer bir örnek de bazı şirketlerin çalışanları yeni adayları önermeleri için kullandıkları çalışan referans ödülleridir.
Takdir teşvikleri
Şirket partileri ve kutlamaları, ödemesi şirket tarafından yapılan aile etkinlikleri, açık hava etkinlikleri, doğum günü kutlamaları, spor etkinlikleri, ödemesi şirket tarafından yapılan grupça yenilen öğle yemekleri ve spor aktiviteleri gibi etkinlikleri içerir.
İşverenler Teşvikleri Nasıl Kullanır?
İşverenler teşvikleri kurumun başarısı için gerekli olduğuna inandıkları belirli bir davranış veya performansı teşvik etmek amacıyla teşvikleri kullanır. Örneğin, bir yazılım şirketi departmanlar arasında takım çalışmasını teşvik etmek amacıyla öğle yemekleri düzenler.
Aynı zamanda, öğle yemeklerini çalışanlara gerekli bilgileri sağlamak veya çalışanların iş arkadaşlarına hobileri ve ilgi alanları hakkında paylaşım yapması amacıyla kullanırlar ki her iki şekilde de çalışanların birbirlerini daha iyi tanımasına katkı sağlanmış olur.
Teşvik uygulamasının amaçları
- Üretkenliği arttırmak
- Çalışanları elde tutmak
- Gözde çalışanları çekmek ve işe almak
- Yüksek başarılara ulaşanları ödüllendirmek
- Hedefe ulaştıkları veya hedefi aştıkları için çalışanlara teşekkür etmek
- Takım çalışmasına teşvik etmek
Teşviklerle İlgili Problemler
Teşvikler her zaman işe yaramayabilir. İşverenler verdikleri ya da vadettikleri teşviklerle takım çalışmasına ve işbirliğine teşvik edebilir ya da ona zarar da verebilir. Örneğin satış çalışanlarına bireysel satış teşviki verirseniz, satış takımının birlikte satış yapmak için çalışmayacağını garantilemiş olursunuz.
Buna alternatif olarak, bir takım teşviki sağlayın ve çalışanlar birbirlerinin liderliğini yapsın, en iyi yöntemlerini paylaşsın ve satış yapmak için sürekli birlikte çalışsın.
Üretim şirketleri genellikle üretkenliği veya rakamsal hedeflere ulaşmaya teşvik ederler. Farkına vardılar ki, denkleme belirli bir nitelik eklemedikleri sürece hiçbir anlamı olmadı.
Bir teşvik programı tasarladığınızda, teşvik etmeyi dilediğiniz davranışları ödüllendirmeniz gerekir.
Ödüllendirme ve Teşvik Nasıl Yapılır?
Öncelikle ödüllendirmenin şeffaf ve herkese açık olması çalışanlara güven verir.
Eğer kriterleri veya süreci gizliyorsanız ve sadece gözde olan çalışanlar için kullanıyorsanız çalışanlarınızı yaptıkları işten soğutma ve morallerini bozma riskini alıyorsunuz demektir. Sonuç olarak, teşviklerin başarılı şekilde kullanımı için, işverenler aşağıdakileri yapmalıdırlar:
- Çalışanların tamamı işverenin sunduğu teşvikin amacını anlamış olması gerekir.
- Teşvikleri elde etmek için gerekli olan kriterlerin açık bir şekilde belirtilmesi gerekir.
- Çalışanların tamamına kriterleri açıklayın. Örnekler verin ki çalışanlar ne istediğinizi bilsin.
- Zaman çizelgesi oluşturun ve çalışanlara görmek istediğiniz eylemlere ulaşmaları için belirli bir zaman verin.
- Hedeflere ulaşan her çalışanı ödüllendirin.
- Teşvik ve ödül kazanabilmek için tam olarak ne yapmaları gerektiğini net bir şekilde anlatın.
- Bir şirket toplantısında kazananları duyurabilir ve her birine bireysel olarak teşekkür edebilirsiniz.
Şirket programlarına ve teşvik süreçlerine ek olarak, yöneticiler çalışanları her gün teşvik edebilir. Bunun için birçok fırsatları var. Basit bir teşekkür ya da çalışana haftasonunu nasıl geçirdiğini bile sormak ilgi ve alakayı gösterir. Ayrıca bunun şirkete bir maliyeti yok ve çalışanların moral ve motivasyonlarının artmasına uzun süre katkıda bulunur.
Ek bir not olarak: Bir ürün çıkarmak veya büyük bir satış yapmak gibi belirli başarılar için sağlanan hediyeler rasgele ve sık olmalı.
Aynı zamanda her zaman aynı şeyi de yapmaktan kaçının çünkü teşvikler sonunda birer kazanılmuş hakka dönüşürler. Bir kere hak haline geldiklerinde, çalışanlar hedefe ulaşmada güçlük çekerler.
Teşvikler işverenlerin kurumun başarısına yardım edecek katkı ve eylem türlerini çalışanlarla birlikte kuvvetlendirmesine yardımcı olurlar. Etkin bir şekilde kullanıldığında, teşvikler çalışanın motivasyonunu ve katılımını yaratmaya yardımcı olurlar. İşverenlerin çalışanların sunduğ
İstanbul İşletme Enstitüsü
Anahtar Kelimeler: Ödüllendirme Ve Teşvik , Ödüllendirme Sistemi Örnekleri , Şirketlerde Ödüllendirme , Personel Ödüllendirme Örnekleri , Takdir Ve Ödüllendirme Sistemi , Personel Ödüllendirme Prosedürü , Anlık Ödüllendirme , Ödüllendirme Nedir , Ödüllendirme Sistemi Nedir