Mühendisler için tasarım, modelleme büyük önem taşır.Günümüzde bu iş için çok sayıda program kullanılmaktadır...Bunların başında Autocad, Ms Office, olidworks gibi programlar gelmektedir. İşte Makine Mühendisinin kariyerine kariyer katacak 8 program...
1. Autocad
Autocad programı Autodesk firması tarafından 1980 yılında geliştirilmeye başlanmış ve günümüzde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Listemizin 1 numarası olan Autocad ile 2 boyutlu ve 3 boyutlu çizimlerinizi kolaylıkla yapabilirsiniz.. Mühendislik Fakültelerinde Makine mühendisliği 1.sınıfta teknik resim dersi adı altında Autocad eğitimi verilmektedir.
Autocad makine mühendisleri,mühendisler ve birçok meslek grubu tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Bir makine mühendisinin Autocad ile en azından 2 boyutlu çizim yapabilmesi gerekiyor. Autocad programının resmi dosya uzantısı Drawing in kısaltması olan Dwg'dir. Autocad'de Dxf dosya uzantısı ile kaydedilen çizimler diğer Cad programlarında da açılabilmektedir
2. Ms Office
Microsoft Office programları olan Microsoft Word, Ms Power Point, Ms Excel programlarını bilmeli bir makine mühendisi. Word ve power point öğrenmek kolay olsa da excel bu açıdan en zor olanı. Ms Excel ile tablo oluşturma,grafik elde etme ve basit matematiksel işlemler gibi birçok işlem yapılabilmektedir. Ms Word en çok kullanılan yazı yazma programıdır. Özellikle tez,ödevlerinizde, işinizde sıklıkla Ms Word kullanacaksınız.
3. Solidworks
Makine mühendisliği çizim programları içerisinde 3 boyutlu çizim için çok kullanılan Solidworks öğrenilmesi zor olmayan bir program. Klasik bir söz vardır. "Piyasada 2 boyutta Autocad kullanılır, 3 boyutta Solidworks"
Solidworks 3d modelleme, üç boyutlu parçaları 2 boyutlu çizimlere dönüştürme, montaj, analiz, sac modelleme, çelik profil çizimi, render alma, animasyon oluşturma gibi birçok işlemi yapabileceğiniz bir program. Autocad'den sonra bilinmesi gereken Cad programı. .
4. Catia
Bir diğer Cad programı Catia. Ögrenilmesi gereken programların başında geliyor. Adından sıkça söz edilen ve daha çok Otomotiv, havacılık, Savunma Sanayi'nde kullanılıyor. Catia bilinmesi gereken programlardan bir tanesi. Daha çok surface (yüzey) modellemede kullanılmakta.
5. Ansys
Listedeki tek analiz programı Ansys; sonlu elemanlar yöntemi ile analiz yapan programlardan en çok bilinenidir. Ansys ile model meshlere bölünerek statik, dinamik, lineer, nonlineer analizler vs yapilabilmektedir. Ansys ile gerilme, akış, yanma gibi birçok analiz işlemi gerçekleştirilebilmektedir
Aynı zamanda Ansys ile 3 boyutlu parça çizimi yapılabilmektedir. Öğrenmesi zor denilen ama öğrendikten sonra işin garanti dedikleri program Ansys. Arge yatırımlarının artmasıyla analiz de önem kazandı. Firmalar Arge için artik önemli bir kaynak ayırmaya başladı.. Analiz programlarından en öne çıkanı ise Ansys...
6. Ptc Creo
Adı tanıdık gelmese de eski adıyla Pro Engineer yeni adı Ptc Creo. Yine havacılıkta kullanılmakta. Bir Cad programı ve aynı zamanda Cnc için Cam kodlarını da elde etmek mümkün. Ögrenmesi çok zor olmayan bir program. Bildiğiniz programlar listesine ekleyebilirsiniz.
7. İnventor
Autocad gibi Autodesk firmasının yazılımı olan İnventor Solidworks' ün en önemli rakibi.. İnventor ile 3d modelleme, üç boyutlu modellerden 2d çizim oluşturma, sac modelleme, profil çizimi, montaj, analiz, animasyon gibi bir çok işlem yapılabiliyor. Ülkemizde Solidworks kullanımı daha yaygın olsa da İnventor geniş toolbox'ı ile iyi bir program.
8. Fluidsim
8. ve son sırada listedeki diğer programlardan değişik bir program var. Bu program ile hidrolik ve pnömatik sistem oluşturup simulasyonunu yapabiliyorsunuz. Ve silindir, filtre, valf gibi hidrolik ve pnomatik bir sistem icin gerekli elemanlari bünyesinde hazir olarak barindırmatadir. Size kalan bu elemanları birleştirmektir. Kariyer planını hidrolik ve pnömatik üzerine kuranların kullanması gereken bir program.