Profesyonel organizatör Laura Cattano, kendi işini kurarak restorandaki işinden vazgeçeli bir yılı geçkin bir zaman olmuş ve kendisi de yeni işine atılırken yok denecek kadar az miktarda yatırım yaptığından bahsediyor. Bu süreçte yaptığı en büyük yatırım, eski bilgisayarını değiştirerek yerine 400 dolarlık yeni bir bilgisayar almak ve şirket kurmak olmuş.
Cattano bununla ilgili olarak “Benim tavsiyem sadece karar verip bunu gerçekleştirmeniz. İş kurmak kolay bir şey değil. Oldukça sıkı bir çalışma gerektiriyor fakat işinizi ciddiye alırsanız, insanların farkındalığını kazanacaksınız.” diyor.
Eğer kendi işinizi kurmak istiyorsanız sahip olduğunuz becerileri gözden geçirin. Kendinize “Benim tutkum ne?” diye sormayı unutmayın. Unutmayın ki sevdiğiniz bir işi yaparak hem mutlu hem de başarılı olabilirsiniz.
1) Öğretmenlik
Eğer bir beceriye sahipseniz, bunu insanlara öğretmeye başlayabilirsiniz. Saat başı özel derslerin parası ortalama olarak 60 TL civarında.
2) Köpek bakıcılığı
Hayvanları ve spor yapmayı seviyor musunuz? Köpek bakıcılığına başlamak için oldukça kolay bir iş. Eğer hayvanları seviyorsanız bu işi gerçekten hobiniz gibi kolay yapabilirsiniz.
3) Profesyonel organizatör
Eğer günlük hayatınızda da organizasyon yeteneğinizle öne çıkıyorsanız neden bundan para kazanmayasınız ki? Profesyonel organizatörlerin saat başı aldığı ortalama ücret 75 TL dir. Neyi mi organize edeceksiniz? Mesela komşunuzun çocuğunun doğum gününü bir düşünün.
4) Moda tasarımcılığı
Arkadaşlarınızın kıyafetlerini bir etkinlik için hazırlayarak başlayıp, sonra onların da sizlerden bahsetmelerini sağlayabilirsiniz. Bir süre sonra ise kendinizi moda sektörünün içinde bulabilirsiniz. Deneyim kazandıktan sonra alacağınız ücret saat başı 120 TL ve üzeri olacaktır.
5) Çevirmenlik
Birden fazla dil bilen girişimciler için çevirmenlik mükemmel bir fırsat. İsterseniz online çeviri projelerinde yer alabilir, şirketlerle görüşebilir veya uluslararası ve yerel firmalarla anlaşabilirsiniz. Kendi çeviri işinizi başlatmak için pek çok yol var. Çevirmenlerin aldığı saatlik ücret ortalaması: 60 TL.
6) Fotoğrafçılık
Eğer fotoğraf çekmek sizin için bir tutkuysa, çevrenizden başlayarak oldukça kazançlı bir işe adım atabilirsiniz. Burada önemli olan şey iyi bir fotoğraf makinesine, fotoğraf sehpasına sahip olmanız. Toplamda harcayacağınız para 3000 TL civarında olacaktır. Eğer iyi bir fotoğraf makinesini uygun paraya alabilirseniz ya da gerekli ekipmana zaten sahipseniz, başlangıçta ödeyeceğiniz miktar da azalacaktır. Serbest çalışan fotoğrafçıların saat başı olarak aldıkları ortalama ücret: 80 TL
7) Kuryelik
Pek çok şirket ve insanın teslimat yapmak için yeterli zamanı yoktur. İhtiyaç sahibi şirketlerde kurye olarak çalışmak sizin için iyi bir çözüm olabilir. Kuryelerin aldıkları saatlik ortalama ücret: 30 TL.
8) Röportajların ya da konuşmaların ses kayıtlarını yazıya geçirmek
Video çekimleri, röportaj veya önemli konuşmaların ses kayıtları olmak üzere yazıya geçirilmesi gereken pek çok şey günümüzde mevcut bulunmaktadır. Eğer bilgisayarınız ve fazladan zamanınız varsa bu şekilde bir hizmet başlatabilirsiniz. Bu iş için ortalama saat başı ücret: 40 TL.
9) Serbest yazarlık
İçerik siteleri ve şirketlerin her zaman yeni ve iyi içeriklere ihtiyacı vardır. Bunlardan yararlanarak kendi işinizi kurabilir ve yazım kabiliyetinizi de bu şekilde ortaya koyabilirsiniz. Serbest yazarlar çoğunlukla projelere bağlı olarak değişen ücretler almaktadır.
10) Takı tasarımı
Takı tasarımcıları çoğunlukla satışlar ve projeler üzerine ücret alır. Ev/El yapımı ürünlerin satışının yapıldığı ‘Etsy’ gibi yabancı kökenli sitelerde veya ülkemizde bulunan “Gittigidiyor, Sahibinden” gibi sitelerde tasarımlarınızı paylaşıp satışa sunabilirsiniz.
11) Network Marketing işi yapmak
Network marketing firmaları her zaman bağımsız satış temsilcileri arayışı içerisindedir. Bu iş içerisindeyken bir ürün ortaya çıkarmak veya iş yapılandırması üzerinde çalışmak gibi endişeleriniz olmayacaktır. Eğer insanlarla iletişim haline olmaktan hoşlanıyorsanız bu iş tam size göre. Geliriniz çalıştığınız şirkete ve yaptığınız satış oranına bağlı olarak değişecektir.
12) Makyözlük
Eğer profesyonel bir makyöz veya kuaförlük deneyiminiz varsa, bu tarz bir ek işle fazladan gelir elde edebilirsiniz. Eğer makyaj ve saç tasarımı ile uğraşmaktan hoşlanıyorsanız fakat uzmanlık alanınızda değilse, kurslara başvurarak sertifika alabilirsiniz. Profesyonellere ve önerilerine kulak verin.
13) Bireysel şef
Kollarınızı sıvayıp işe koyulma zamanı! Aşçılık mesleğinde özel organizasyonlar için bir şef olmak mükemmel bir fırsat. Bireysel olarak çalışan şeflerin aldığı ortalama saat başı ücret: 60 TL.
14) Grafik Tasarım
Grafik tasarımı, tasarım deneyimi olmayanlar için sinir bozucu bir iş olabilir. Ama günümüzde artık uzmanlık gerektirmeyecek pek çok ücretsiz tasarım aracı bulunuyor. Bu kısımda da siz devreye gireceksiniz. Grafik tasarımcılar saat başı ortalama 45 TL kazanabilirler ve bu ücret projeden projeye değişkenlik gösterebilir.
15) Sosyal medya yöneticiliği
Pek çok küçük işletme ve diğer girişimciler sosyal medya danışmanı ya da pazarlama takımı için bütçe ayıramaz. Bir sosyal medya şirketi kurarak veya bireysel olarak işletmelerin sosyal medya hesaplarını yönetebilir, bu işten gelir elde edebilirsiniz.
16) Danışmanlık
Neredeyse her meslek alanının danışmanlara ihtiyacı vardır. Fakat başarılı bir danışman olabilmek için belirli bir alanda bir başarıya sahip olmanız gerekebilir.
Bir danışman olarak, işletmelerin diğer kurumlarla iletişim kurmalarında, anlaşmaları şekillendirmede ve şirketin stratejik planında yön vermede deneyiminiz doğrultusunda etkili olabilirsiniz.
17) Halkla ilişkiler
Belli bir alanda deneyiminiz var mı? Yeni mi emekli oldunuz? O zaman bu süre zarfında pek çok kişiyle irtibat halinde bulunmuş ve alanınızda uzmanlaşma zamanı bulmuşsunuzdur. Halkla ilişkiler uzmanları medya, devlet kurumları ve reklamcılarla beraber çalışırlar. Saatlik ortalama ücret: 60 TL.
18) Düğün organizatörlüğü
Eğer detaylara önem veriyor ve dekorasyondan hoşlanıyorsanız, son dakika gelişmelerinin yaşattığı stres sizin için o kadar da önemli değilse, düğün organizatörlüğü tam size göre olabilir. Düğün organizatörleri saat başı ortalama 50 TL ücret almaktadır.
19) Etkinlik organizatörlüğü
Düğünler planlanması beklenen tek etkinlikler değil tabii ki. Doğum günleri, yıl dönümleri, mezuniyet partiler ve daha pek çok etkinlikte insanların yardıma ihtiyacı var! Bu ihtiyacı paraya dönüştürebilirsiniz.
20) Yemek servisi
Bireysel bir şef genelde küçük gruplara yemek servisi yapar. Fakat daha büyük organizasyonlar için yemek hazırlayan şirketler de günümüzde mevcut. Eğer birden fazla yemeği aynı anda pişirebilen iyi bir aşçıysanız, kendinizi bu işe verebilir bu konuda bir ekip kurabilirsiniz.
21) Kişisel spor eğitmeni
Eğer spor ile uğraşıyorsanız ve sertifika sahibi olmak istiyorsanız, belirli kurslardan sertifika edinerek kişisel eğitmen olabilirsiniz. Eğer zaten sertifika sahibiyseniz, işiniz daha da kolay!
22) Editörlük
El ilanları, reklam metinleri ve blog yazıları düzenlemelere ihtiyaç duyabilir. O zaman bilginizden ve dilbilgisi yeteneklerinizden yararlanmanın zamanı geldi!
ersin Tat
Anahtar Kelimeler: Ek İş , İş Fikirleri , İş Fırsatları , Kendi İşini Kurma , Ek Gelir , Evden İş , Sermayesiz İşler , Ne İş Yapabilirim