Yeni teknolojiler ve onların getirdiği yeni fikirler girişimcilerin iş hayatındaki başarılarının temelini oluşturuyor. Peki girişimciler hangisini daha fazla önemsiyor? Yaşadığımız dünyaya bir değer katmak mı yoksa sadece para kazanmak mı?
Veznedar Sendromu
Ünlü Fransız yazar ve düşünür Jean Paul Sartre “İnsan sahip olduklarının toplamı değil, fakat henüz gerçekleştiremediklerinin toplamıdır” sözü ile “varoluşçuluk” felsefesinin en güçlü tezlerinden birini ortaya koydu. 1959 yılında Nobel Ödülü’nü almayı reddetti, ölümüne yaklaşırken tamamen kördü ama hala bu yılların kendisi için bir kayıp olmadığını savunuyordu.
Hayatının önemli bir döneminde Sartre’a yol arkadaşlığı yapmış olan Albert Camus’nun başarı ve varoluşçuluğu özetlediği “Başarı kolay elde edilir, zor olan başarıyı hak etmektir” sözü Sanayi Devrimi’nin etkisiyle materyalist sisteme ayak uydurmaya hazırlanan yeni dünya düzeninin başarıya olan bakış açısını biraz da olsa değişime uğratacaktı.
Peki, gerçekten başarının temel kriteri neydi? Girişimciler için iş hayatında başarılı olmanın tek dayanağı bir şirketin kasasındaki nakit para ya da insanlığa ürettiği değer miydi?
Siz hiç rutubetli para kokusu nedir bilir misiniz? Ben biliyorum.
1990 yılların sonunda Halk Bankası’nda amir olarak çalışan annem sayesinde banka veznesinde geçirdiğim bir çocukluğum oldu. İlkokulu bitirene kadar her gün milyonlarca lira para sayan Temindar amcanın dünyanın en zengin ve başarılı adamı olduğunu düşünürdüm. Herkes Temindar amcaya bir sürü para ve bir kağıt verir, karşılığında ise bir kağıt alırdı; üstelik Temindar amca ona para verenlerin yüzüne bile bakmazdı.
Bu dünyada yapılacak en zor işlerden birinin veznedarlık olduğunu idrak ettiğim gün, annemin bana Temindar amcanın gerçekten o paraların sahibi olmadığını anlattığı gündü. Adeta filmlerde alışıla gelmemiş şekilde ölen süper kahramanlar gibi, bir süper kahramanımı kaybetmiştim.
Bugün iş hayatının basamaklarını henüz tırmanmaya başlayan girişimcilere baktığımda yeni Temindar amcalar görüyorum. Her gün büyük teknoloji sitelerinde milyarlarca dolarlara satın alınan şirketlerin haberlerini okuyan, o başarılı şirketlerin hikayelerini ezbere bilen; tamamen olmasa de, büyük bir ölçüde onların iş planlarını kopyalayan ama hayatlarını zorlukla idame eden girişimci arkadaşlarım bir gün o şirketlerin sahipleri gibi milyarlarca dolar kazanacaklarının hayali ile çalışmaya devam ediyorlar.
Başarının ölçütünü değer üretmekten ziyade para kazanmak ile eşdeğerleyen girişimci arkadaşlarıma bir kötü bir de iyi haberim var:
Kötü haber, şu aşamaya kadar insanlık için bir değer üretmeden para kazanmayı hedeflediğiniz için milyarder olamayacaksınız.
İyi haber, bir değer üretmek için hala vaktiniz var.
hbrturkiye.com
Anahtar Kelimeler: Değer , Para , Kazanç , Adalet , Girişimci