Network Marketing sektörü piyasasında halen faaliyetlerini sürdüren en iyi network marketing şirketlerinin ortak amaçlarının kalıcı olmak istemeleri en önemli gerçeklerden biridir. Kendileri için başarı elde etme yollarını, gelişimlerini düşünmektedirler. Düşünelim; şirketlerden birine ya da yeni kurulmuş bir Network Marketing şirketinin yönetim düzeyine geçmeyi araştırıyorsunuz. Göz önünde bulundurulması gereken bazı konuların olduğunu bilmeniz gerekmektedir.
Her defasında bir şirketin şöhret patlaması ile çıkış yaparken kısa bir zaman aralığında da şaşırtıcı kazançlar sağladığını görebiliyoruz. Aslında bunlar birer hayal gibi gelebilir. Böyle bir şirketi nasıl yakalarız ve nasıl böyle bir şirketin bir parçası olabiliriz? Elimizde ki bir kristalden küreden mi görürüz bilemem. Fakat dürüst olmamız gerekir ki, bu rüya âleminden uyanmak her zaman yarar getirir.
Bu nedenle, bir Network Marketing şirketine baştan itibaren katılmayı deneyebilirsiniz ya da beklemede kalabilirsiniz. Hiç birine gerek yok.. Bunun için katılmaya niyetlendiğiniz şirketle ilgili olarak, sizin mali bağımsızlığınıza araç olabilecek şekilde rehberlik edebilecek niteleyici kurallara başvurmanız gerekmektedir.
Şimdi bu konuda aşağıda yer alan konuları aklımıza gelen basit sorularla aydınlatmaya çalışalım:
Bir yakınınız, arkadaşınız veya birileri çıkıp geldi ve sizin bir “Çok Katlı Pazarlama Sistemine – Multi Level Marketing” veya “Doğrudan Satış - Network Marketing” sistemine katılımınızı istedi diyelim. Neleri ön planda tutarsınız? Para, emek ve çabalar, nakit sorunu ya da size getireceği refahı mı? Yoksa zaman sizin için daha mı önemli? Bunlardan da önemlisi harcadığınız zaman ile beklentilerinizin, umutlarınızın örtüşmesi/örtüşmemesi mi? Size sunulmuş olan, bir gecede çok cüzi bir sermaye yatırımı ile kurulan Network Marketing şirketinde büyük paralar kazanma arzusuyla mı hareket ediyorsunuz? Bu ve benzeri soruları çoğaltabiliriz.
Aslına bakarsanız, ülkemizde bu tür olaylarla çok karşılaşılmaktadır. Çoğunlukla da basit ve kurnaz yollardan pazara girip, haksız, kısa süreli piyasadan pay kapmaya çalışan batık-kayıp çok firma vakası olmuştur. Ancak bu ucuz ve dayanaksız, açıklanması derin sosyolojik inceleme konusu olacak yollara başvurarak kurulan şirketlerde üyeleri de katılımcıları da hep hüsrana uğramışlardır. Bir ihtimaldir ki, elimizde bir katalog ile bir bankta oturmuş çalışmalarımızın sonuçlarına hayıflanabiliriz. O halde para ve zaman kaybetmemek için bazı temel kriterleri incelememizde yarar vardır.
Doğru bir Network Marketing şirketi Nasıl Seçilir: Öncelikle Network Marketing, Direct Marketing veya Multi Level Marketing çok ciddi bir iştir. Tıpkı bildiğimiz klasik ticaretin yapıldığı gibi. Ciddi gayret ve çabalar ile önemli kazançlar elde edebileceğiniz bir sektördür. Uzun süreli bir çalışma alanıdır. Uzun vade de önemli kazanç fırsatları yakalayabilirsiniz tabii sizin ortaya koyacağınız performans ve yeteneklerinizle doğru orantılıdır. Burada aşağıdaki kriterlere dikkat edilmesi gerekmektedir.
- Bir defa şirketin sattığı bir ürün olmalıdır, bu ürün/ürün gamı içinde sunulan ürünlerin durumu nedir, kalitesi, beğenilmesi, satış için her tür belgelendirilmesinin yapılıp yapılmadığı, sizin kendinizin bizatihi kullanabileceğiniz bir ürün mü?
- Kataloglarda yer alan ürünlerin benzerlerini diğer rakip Network Marketing şirketlerin sundukları ürünlerle kıyaslamasını yaptınız mı ya da yapabiliyor musunuz? Ya da bunun için katılımda bulunduğunuz şirket size bu konuda eğitici/öğretici/aydınlatıcı bilgiler verebiliyor mu? Eğitim imkânı sunabiliyor mu? Yani, elinizdeki ürün/ürünlerin pazarlamasını yaparken ya da grubunuza satarken rakip ürünlerin piyasadaki “tutunabilirlik” durumu ile elinizdeki ürününün şansını değerlendirin. Yoksa kalite yetersizliği olan bir ürün sizin yeni iş alanlarına yönelmenize neden olabilir.
- Özel uzmanlık gerektiren bazı ürünlerin belirli satış noktaları dışında diğer ürünler ile hem Network Marketing hem Multi Level Marketing şirketlerinin yanı sıra geleneksel ticaret yapan işletmelerin vitrinlerinde, “Corner Shop”larda satışı yapılıyor mu? Öyle ise bu bir Network Marketing satış sistemi değildir ve sizin pazarlama-satış imkânınız elinizden baştan alınmış demektir. Bu aynı zamanda şirketin elindeki stokları bir an önce her tür pazarlama kanalı kullanarak stok maliyetini azaltmak amacıyla stokları eritme düşüncesinde bir şirkettir. Uzun vadeli bir şirket olmadığının ibaresidir.
- Şirketin size sunduğu kazanç planı nedir? Güven veriyor mu? Vizyon olarak ne getiriyor size?
- Şirket; ürün/ürünlerin yasal iade süreçleri içinde itirazsız, sorgulamadan geri alıyor mu? Yatırdığınız parayı iade edebiliyor mu?
- Satış hizmetlerini sunanlar, hizmet aracılığında bulunanlar gereksiz statüler kazanıyor mu? Bunun karşılığında diğerlerine göre haksız bir kazanç elde ediyor mu? İlave bir ücretlendirme söz konusu mu?
- Şirketten çektiğiniz ürün/ürünlerin ederi dışında ilave bir üyelik ödemesinin yapılması talep ediliyor mu? Yani ücretsiz bir kayıt mı yoksa ücret alınıyor mu? Eğer böyle bir ücret talep ediliyorsa hele ki, bu ücret fahiş (aşırı) ise hemen ani fren yapın ve işin de firmanın da, teklifinin reddedilmesi gerektiğini bilin. Ancak, başlangıçta az bir yatırımın olması kabul edilebilirdir. Çünkü risksiz ve sermayesiz hiçbir iş ve kazanç yoktur. Hatta böyle bir yatırım riski sizi daha da motive edecektir “taşın altına elinizi koymak” gibidir bu.
- Şirketin ürünleri sadece kendine münhasıran üretilen özel ürünlerden mi? Yoksa bu şirket kolay yoldan kendine bir fırsat yakalamak isteyen bir şirketin alelade sıradan mağazalarda karşımıza çıkan türden ürünleri üretip, kısa sürede Network Marketing ya da Multi Level Marketing sistemi içinde satışlarını gerçekleştirip piyasadan nakit akışını hızlandırmak isteyen şirketlerden birisi mi?
- Ürünlerin pazarlama – satış şansı yüksek mi? Bu ürünler günlük kullanımlı mı? Her zaman bir ihtiyacı karşılayan türden mi? Kullanım sıklığı – aralığı nedir? Talep durumu nedir? Tüketici profili geniş mi? Potansiyeli nedir? Yoksa bu ürünleri yakın çevrenizde bir defaya mahsus hatır için alabilecek bir müşteri kitlesi ile mi muhatap olacaksınız? Eğer böyle ise bir süre sonra sizin oluşturabileceğiniz satış gruplarının da şansı azalacaktır.
- Başlangıçta, ürün paketlerinin ve sonraki zaman süreçlerinde gruba katacağınız/oluşturacağınız lider/distribütör/üye/müşterin(prospekts) de kazanç primlerini elde edebilmesi için “aktiflik şartları-activation terms” “üyelik aidatları- subscription fees-“nin maliyeti var mıdır? Çünkü böyle bir işe girdiğinizde kendiniz bir bayilik satın almış oluyorsunuz. Yani bir yatırım yapıyorsunuz. Makul, kabul edilebilir bir maliyet midir sizce?
- Şirket size sadece ürün/ürünler mi satıyor veya size ürün/ürünlerini sattırmak mı istiyor? Birinci sorunun yanıtı evet ise Network Marketing işinin ruhuna kesinlikle aykırıdır.
- Şirket bir “kazanç planı” içerisinde prim/komisyon/ödül türü kazançlarınız karşılığında ürün/ürünlerini sadece size satıyorsa, kabul edilebilir durum olmayıp, düşünülecek tek nokta şirket sizi kullanıyor anlamına gelir. Çünkü sizin kazançlarınızdan elde ettiğiniz nakitleri, siz işinizi artırmak ve ya ilave yatırım yapmak istemediğiniz durumlarda bile, sürekli sizden ürünlerini almanızı istiyor ya da zorluyorsa ki sözleşme hükümlerine böyle bir hüküm konulsa bile geçerliliği olmayıp, bu oluşum içinde yer alan kişilerin nakitlerini sadece kendi bünyesinde tutmak istiyor anlamına gelmektedir.
- Değeri çok düşük yâda kalite eksikliği olan, kullanım sıklığı az olan, dar bir müşteri (prospekt) grubuna satılması mümkün olan ürünler var ise STOK maliyeti kavramı ile tanıştınız demektir. Nedir stok maliyeti? Elinizde tuttuğunuz yâda satılmayan her birim ürünün satılmaması durumunda size getireceği, nakit eksikliği ya da o nakit miktarının alternatif kazanç enstrümanlarından (faiz, borsa, döviz gibi) elde edeceğiniz getirilerden mahrum kalma, aynı zamanda, o ürünlerin öngörülen sürelerde satışı ile sizin elde edeceğiniz gelir ile sağlayabileceğiniz refah ve tatmindir.
- Size sunulan KAZANÇ PLANI yeterince açık mı? Ya da sizin anlayacağınız şekilde açıkladılar mı? Size bu konuda sorduğunuz (saçma dahi olsa) soru(lara) bunu sizinle ileride konuşuruz diye bir yanıt alıyorsanız iki kere düşünün. İşini iyi yapan bir Network Marketing şirketinde pozisyonu her ne olursa olsun size çok açıklayıcı, tatminkâr ve yeterli bilgileri verip, kafanızda en ufak bir karanlık nokta bırakmamalı. Çünkü işini iyi yapan şirket temsilcileri sürekli eğitilirler ve eğitim programları düzenlerler. Bu eğitim programlarının veya çalıştaylarının ana teması özellikle KAZANÇ PLANI üzerinedir. Kendisini yeterince eğitmiş, bu eğitim programlarından yeterli bilgileri almış bir Networkçü size yetecek bilgileri verebilecek düzeyde olmalıdır.
- Böyle bir işe girdiğinizde, size bu işi davet eden veya çağrı yapan birisinden (sponsor, lider), ilerleyen süreçlerde sizin yetenek, akıl, beceri ve göstereceğiniz çabalar ve hatta ilave yatırımlarınızla daha fazla bir getiri sağlayabilecek misiniz? Kazancınız zaman içinde bu kişilerin kazancına erişebilecek mi hatta geçebilecek mi? Diğer bir ifade ile, içine dâhil olduğunuz sistem bir PONZI ŞEMASI şeklinde oluşturulmuş olabilir. Yani saadet zinciri, TİTAN yapılanması ile karşı karşıya mıyız? Sorusunu sormamız lazım. Bu tür sistemlerde katılımcı üyelerin her biri sadece birine ya da birilerine kazanç getiriyor demektir ki, iste o zaman bir “dolandırıcılık sistemi” içindesiniz demektir. Dolayısı ile işe girmeden evvel şirketin KAZANÇ PLANI'nı iyi incelemeniz gerekmekte hatta bu çalışma alanında tecrübesi, birikimi ve çalışma süreleri uzun geçmişe dayanan bir COACH – eğitmen - veya iyi bir MENTOR – akıl veren - birilerini bulup sormalısınız. Bunu nasıl yapabilirsiniz? Network Marketing camiasında kendini işine adamış, işini dürüst yapan ancak sizin potansiyel yeni bir üye ve yatırımcı olduğunuzu anlayan bu kişiler hemen kendi içinde bulundukları şirkete davet edeceklerdir. Kendi sistemlerini anlatacaklar, dolayısıyla iyice kafanız karışabilecektir. Bunu önlemenin yolu ön bir araştırma için internet kaynaklarından ön bilgilerinizi edinip öylece bir akıl veren, sektörün deneyimli temsilcileri ile görüşme yapınız. Bu size en azından soracağınız sorular hakkında bir birikim - öngörüş - sağlayacaktır.
- Katılmayı düşündüğünüz veya karar verdiğiniz şirketin yönetim yapısı nedir? Firma hem ürünleri üreten hem de Network Marketing sisteminde olan bir şirket mi? Veya ürünleri tedarikçi işletmelerden mi sağlıyor? Yönetiminde şirket ortakları, yönetim kadrosu, personeli (Üst düzey yöneticiden, sahiplerinden, hizmetlisine kadar) tamamı birbirlerinin akrabalık ilişkileri var mı? Organik bağlarının derecesi nedir? Eğer bunlar birbirilerinin birinci ve ikinci derecede akrabalık ilişkisi kan bağı varsa, kesinlikle böyle bir yapılanmadan kaçınılmalıdır. Çünkü bu yapıda kazanç planı içerisinde en üst getiriler ve primler üst düzey yönetim ve yakınlarının elinde olma ihtimali yüksektir. Güzel bir hortumlama organizasyonu olabileceğini düşünebilirsiniz.
- Bilgi alabilmeniz mümkünse; bir Networking Marketing veya Multi Level Marketing -MLM- Şirket organizasyonu yerli ve aynı zamanda üretici şirketi, dağıtıcı Network Marketing şirketinin organizasyonun içinde ortaklıkları varsa ve/veya sahipleri ise, mutlaka iç içe girmiş ortaklıklar içerisinde yer alan sahiplerin, yöneticilerinin, ortakların geçmişlerine, mali durumlarına, geçmişte yaptıkları aynı veya benzer işlerdeki başarı/başarısızlıkları (kötü bir reputasyona sahip olup olmadıkları) konusunda bilgi sahibi olunması çok önemlidir.
- YABANCI BİR ŞİRKET ülkemizde böyle bir faaliyette bulunuyorsa, Network Marketing ya da Multi Level Marketing yapılanması başındaki kişileri ve sektör geçmişlerini bilinmemizde büyük faydalar vardır. Şöyle ki, ülkemizde yeni kurulan yabancı şirket yapılanmalarının üst düzey yönetim kadrolarında yer alan ve temel esprisi “Çeşme akarken testini doldur” felsefesinde kolaycı yolları kullanmayı seven fırsatçılar her zaman çıkacaktır. Bu bakış açısına sahip insanlar her zaman bu tür yapılanmaları ve organizasyonları izleyenler, çok kısa sürelerde bu yapılanmaların üst basamaklarında yer almak isteyecekler çünkü bu tür yapılarda üst basamakta yer almak dayanılmaz ve kaçırılmaz bir fırsattır. Binlerce umut içerisinde üstte olmak böyle bir yapıda büyük kazanç ve vurgun olduğunu bilen sektörün tecrübeli fırsatçıları hemen işe koyulup üst basamaklarda yer almanın avantajını kullanıp ciddi ve önemli bir kazanç elde ederler. İşin doğasını iyi bildiklerinden, bu tür yapılanmaların kısa süreli tutunma şansı olduğunu bilirler ve bu yapılanmalardan ilk çıkanlarda bu kişiler olacaktır.
- Doğru kişilerin yer aldığı, katıldığı şirketler, büyük çabalar ve çalışmalar ile her zaman yükselir. Bir Networking yapılanmasına ilk başlayan katılımcılar-üyeler-müşteriler-prospekt, sonraki katılımcılara da davranışlarıyla, çalışmalarıyla, eğitme beceri ve kabiliyetleriyle örnek olmalıdır. Başka bir deyişle, bu kişiler liderlik vasıflarını bir “Rol Model” olarak ortaya koyabilmeliler. Eğer sizde yeni katıldığınız bir organizasyonda lider örneklerine rastlama imkân ve ortamı bulabildiyseniz, doğru işlerin ve yapının içinde olabileceksiniz demektir.
Ancak, bunun aksine “lider tiplemesi” içinde olanlar, sizin eğitilmeniz, bilgilenmeniz için şirketi/ürünü/kazanç planını/kişisel gelişim gibi konularda size yeterli bir gayretin dışında sadece size ürün/ürünleri/hizmet satmayı düşünüyorsa biliniz ki, fırsatçılar otağındasınız, kurtlar sofrasında “açık büfe umutlarınızı” yem ediyorsunuz demektir. Bunların temel yaklaşımları kendi prim ve kazançlarını maksimize etmek, satış kotalarını artırmak, ürün/ürünleri/hizmetleri bir kenara bırakıp yüksek yatırımla insan kayıtlarının sayısını artırmaktır. Bu durumda, şirketin kazanç planı ne olursa olsun, kendinizi beklemeye alın. Çünkü sadece sizin üye olmanız ve üye aidatını almaktan başka düşüncesi olmayan, kendini lider olarak tanıtan kişiler sizin her zaman menfaatlerinizi arka planda tutacaktır. Bu durumda, yapmanız gereken yine şirket yapılanmasına ilişkin bazı bilgileri edinmeniz gerekecektir:
- Şirketin organizasyon yapısı,
- İşleyişi,
- Çalışma ve toplumsal ve ticari etik kurallarına uyumu,
- Çalışma ve iş disiplini,
- Sektörün genel ve şirketin özel kurallara uyup uymadığı,
- Kurumsallaşma düzeyi, Şirket geçmişi, faaliyet süresi, şirket vizyonu, bu süre içinde ortaklık yapıları,
- Eğitim programları var mı? Varsa hangi sıklıkta tekrarlanmaktadır? Eğitim çalışmaları sadece zorunluluk hallerinde mi yapılıyor?
Gibi soruların yanıtları aranmalıdır.
- Şirketin ürün/ürünlerinin (ürün gamı) zenginliği ve çeşitliliği nedir? Ürün çeşitliliğinin az olması ya da hedef piyasalara tam olarak hitap edip etmediği, bu ürünlerin geleneksel açık piyasalarda satılıp satılmadığı önemlidir. Temel nokta; ürün sayısının çokluğu, ikame ürünlerin olması, piyasadaki satılan ürünlere tamamlayıcı ve hazırlayıcı karakterde olması veya bambaşka özel bir ürün olması, tutunabilir, sürdürülebilir ve kalıcı bir satış organizasyonun kurulmasını kolaylaştıracaktır.
- Başvurduğunuz ya da katılmayı düşündüğünüz şirket: Aynı ürün gamına sahip ve aynı sektörde olmamak kaydıyla…DİKKAT…
- Sizden yalnızca kendileri ile çalışmanıza müsaade ediyorsa,
- Yetersiz kendini ispatlamamış, kurumsallaşmamış, kısa süreli iş peşinde koşan şirketler sizin aynı anda başka bir işletme adına çalışmamanızı istiyorsa,
- Başka bir sistemde çalışmanız durumunda sizi işten ya da üye kaydınızın silinmesini şart koşuyorsa,
- Hukuksal zeminini oluşturmamış, sizin lehinize (şirketin ve sizin hak ve sorumluluklarınızı, yükümlülüklerinizi ve yaptırımları açıkça belirten) olan hükümleri içeren bir SÖZLEŞME sunamıyorsa,
…İyi düşünülmesi gerekir, hatta uzak durun. Çünkü sizin çabalarınız üzerinden sadece kendi çıkarlarına odaklanmış bir organizasyonla karşı karşıyasınız demektir.
- Şirketin çeşitli, alternatifli, ürün ve ürün gamını içeren profesyonelce hazırlanmış bir ürün kataloğu var mı? Bunu size bir ücret karşılığında mı veriyor?
- Şirketin kendine ait yazılımı, gelişmiş, iyi hazırlanmış bir WebPage, BackOffice, İş Merkezi, -WorkPlace- var mı? Bunlar üzerinden üye kayıt işlemlerini gerçekleştirmekte mi? Veri Tabanı ve arşivleme zengin mi? Demoları iyi hazırlanmış mı, görsel ağırlıklı mı, ürünlere/liderlere/kurallara/şirket kurallarına/teamüllerine ilişkin video tanıtım gösterimleri zengin mi? Şirketin ekip liderlerine, distribütörleri, müşterileri-prospekt- için Blog imkânı sunabiliyor mu?
- Satış ağınızı veya kendi organizasyonunuzu kurmada birçok belge ve özellikle şirket menfaatini önde tutan gereksiz işlemlerle bilgi, kayıt ve süreçleri şart koşuyor mu?
- Günümüzde internet erişim olanaklarının artması ve yaygınlaşmış olması nedeniyle, Networking Marketing veya Multi Level Marketing Şirketleri yeni aday üye – müşteri prospektlerini kendi WebPage ve Back-Office üzerinden bizzat kendileri tarafından gerçekleştirme imkânı sağlamakta mıdır? Ayrıca, yeni üyelerden internet üzerinden bir kayıt ücreti talep ediyor mu? Sunulan WebPage sayfasında belirli üyelere bağlı olmaksızın yeni üye kayıtları yapılıyor mu? Eğer bu soruların yanıtlarına evet diyorsanız biliniz ki, şirket baştan haksız bir kazancı almaya başlamış demektir. Kaldı ki, böyle ufak ücretlere dahi talep eden bir oluşumun organizasyon yapısı ve sistemi iyi çalışmıyor veya sona yaklaşıyordur.
- Bilinmelidir ki, Network Marketing veya Multi Level Marketing sisteminin yeni üye girişlerinde, üye girişinin şirkette çalışan bir üye üzerinden yapılır. WebPage üzerinden yapılan referanslarla kayıt edilen üyelikler, sistemin başladığı ilk günden itibaren işe ilk başlayanlara dayalı, onların kazançlarının çoklanmasını esas alan bir yazılımdır. Yeni kayıt olan her bir üye ilk giren üst liderlerin satış şemasına otomatik olarak dahil edilmektedir. Böylelikle ilk liderler en çok kazanan hatta toplam getirilerden en büyük payları elde edenlerdir. Haksız lider payları organizasyon veya sistem içerisinde “kazanma motivasyonunu” en aza indirir.
Şirket size, bireysel veya ekip ile birlikte:
- Yerel, bölgesel ve ülke çapında halkla ilişkiler desteği verebiliyor mu?
- Şirket yıllık kurumsal eğitim-çalışma programı kapsamında kişisel veya ekip/grup olarak iş/ürün tanıtımı imkânı sağlayabiliyor mu?
- Ürün tanıtım ve eğitim toplantılarını kendi uzman kadroları tarafından sağlayabiliyor mu? Yoksa bu tür faaliyetler kazanç planı içinde kapsanan firma üyeleri, sponsor/lider/distribütörlerin/müşterilerin-prospekt- kendi imkanlarıyla rastgele mi gerçekleştiriliyor?
- Eğitim çalışmalarının giderlerini (bireysel veya grup-ekip olarak) keza şirket mi karşılıyor?
- Eğiticiler, sponsorlar, lider konumunda olanlar üyelere, müşterilere-prospekt- veya yeni üye olacaklara gerçekleştirdikleri eğitim çalışmalarında kullandıkları materyalleri/eğitim uzmanlık hizmetlerini (ağırlıklı olarak şirketin yapısı, işleyişi, şirket kültürü, etik kurallar, ürünler, işleyiş, kazanç planı, bilgisayarın ve internetin etkin kullanımı, şirket ve ürün esaslı facebook sayfası kullanımı, blog açılması-kullanımı, genel sektör bilgileri, sektör haberleri, gelişmeleri, liderlik, motivasyon, kişisel gelişim, girişimcilik, satış teknikleri, tanıtım teknikleri, sunum teknikleri gibi konuları) şirket mi yoksa kendi imkanlarıyla mı karşılıyorlar? Eğer; sürdürülmesi zorunlu sayılan bu çalışmaların giderlerinin önemli bir kısmını şirket karşılamıyorsa, biliniz ki kazanç planında yeriniz neresi olursa olsun, aldığınız prim ve ödemelerin önemli bir kısmını harcayacaksınız..
Yukardaki açıklamalardan da görüleceği üzere, bu işe yeni başlamış veya başlamayı düşünen birinin dikkat etmesi gereken hususlar en genel anlamıyla sıralanmıştır. Bu konulara ilave edebileceğimiz birçok nokta olabilir. Aslında bahsedilen ve dikkatinizi çeken noktalar size göre fazla gelmiş olabilir. O zaman bende diyorum ki, size hem zaman hem para kazandırdım. Neden mi böyle bir işe girmeden önce sizi detaylı düşünmeye sevk ettim ve hayallerinizi gerçekleştirmede ve geleceğinize sağlam adım atmanız da katkı sağlamış oldum. Yazımızda yer alan sorular, açıklamalar ve uyarılar, bu sektörde çalışmaya başladığınızda dönüp tekrar tekrar okuyacağınız bir çalışma olabileceği düşüncesi ile yazılmıştır. Aslında bu makaleyi daha da uzatabilirdim çünkü arşivimdeki yabancı kaynaklarda yer alan bilgi ve belgelerde ki açıklamalarda öyle konulara rastladım ki, gerçekten onlara bu çalışmada yer vermiş olsaydım belki de bu sektörde çalışmaya başlamadan, ülkemizde çalışmaya cesaret edecek kimse çıkmazdı.
Uluslararası düzeyde bu sektörde faaliyet göstermiş batılı şirketler, organizasyonlar, sistemler ve yapılanmalar çok mesafe almışlardır. En önemlisi de kurumsallaşmalarını tamamlamışlar, eğitim konusunda çok fazla mesafe almışlardır. Özellikle, çalışanlarının araştırıp okuyacağı, bilgi edineceği kaynaklar ve erişim imkânları öylesine zengin ki, bizim ülkemizle kıyaslandığında sektör ülkemizde emekleme döneminde sayılabilir. Ancak, 30 yıla yakındır özellikle batıda kurumsallaşmış uluslararası Network Marketing şirketleri ülkemizde de faaliyet göstermekteler ve çalışma alanları konusunda sektörün, ülkemizin gelişiminde çok önemli katkıları olmuştur. Asıl önemli olan, biz kendi ülkemizde bu sektöre yerli şirketler olarak işin uzmanı/çalışanları olarak ne gibi değerler kattık veya ülkemiz ekonomisi içinde payını ne kadar artırabildik veya ne gibi değerler kattık, kaç insanımızın sosyo-ekonomik açıdan hayatına dokunabildik. Bunu bir kez daha düşünmeliyiz. Özellikle bu çalışma ülkemizde yapılmaya başlandığından bu yana haber bültenlerinde sıkça “TİTAN” veya “SAADET ZİNCİRİ” gibi sözleri çok işitir olduk. Dilimize ve aklımızda en çok bunlar takıldı kaldı. Ya aklımıza ya kesemize ne oldu? Kaç mağdur yarattı? İşte bu konuda yakın zamanda gündemde olan ve ülkemizde Network Marketing türü yapılanan oluşumlar, sistemler ve organizasyonlar hala tutulmakta ve hala ülkemiz insanlarının umutlarını “bir açık büfe” gibi kullanmaktadırlar. Bu konuyla ilgili olarak bu yazımızın devamında bir uyarı açıklama yazımız yer alacaktır. Bu konuda bir “farkındalık” oluşturmak bakımından yazımızı inatla okumanızı, okutmanızı, bir kez daha düşünmenizi ve şiddetle önemsemenizi tavsiye ediyoruz.
Anahtar Kelimeler: network marketing , network marketing şirket seçimi , network marketing şirketleri , network marketing nedir , özgür bilge , network marketing ürünleri , network marketing sektörü , Network , Network Marketing , Network Marketing Şirket Seçimi , Network Marketing En İyi Şirket , Network Marketing Şirketleri , Network Marketing Nedir , Özgür Bilge , Network Marketing Ürünleri , Network Marketing Sektörü