Eğer girişimcilik hakkında internette sıkı bir araştırma yapıyorsan bu konu üzerine sonsuza dek okuyabilirsin. Maalesef birbirine karışmış kalitede olan tavsiyelerin bir çoğu bir şey üzerinde başarılı olamamış insanlardan gelir. Bana göre tavsiyenin arkasındaki kişi tavsiyenin ne olduğu kadar önemlidir. Çünkü sonuç olarak tavsiye veren kişinin senin geçtiğin yollardan geçmiş olduğuna inanmalısın.
İşte bu yüzden ben, yeni başladığım işte stratejimi milyarder mentorler olan Mark Cuban ve Richard Branson’dan tavsiyeler almak üzerine kuruyorum. Onlar alanında en iyi olarak bilinen yöneticiler. Onlarla birlikte fikirlerimi test edebiliyor ve onların derin başarı ve deneyimlerini baz alarak dürüst geri bildirimler aldığım konusunda rahatım.
Burada milyoner mentörlerin ilham aldığı 5 tane iş dersini sizlerle paylaşmak istiyorum.
1. Gerçekten problem çözen bir şey inşa et
Eğer değerli ve sürdürülebilir bir iş kurmak istiyorsan girişimine bir problemle yaklaş – çözüm çerçevesi. Dünyadaki en başarılı şirketler, gerçek ihtiyaçlardan doğar ve sürekli olarak gerçek fırsat ve değerler yaratır. İnovasyon, daha önce hiç düşünülmemiş veya uygulanmamış yaratıcı bir çözümle problem çözme sürecidir.
2. Hızlı başarısız ol
Muhtemelen pazara tam uyum sağlaması için geliştireceğin ilk teşebbüsün işe yaramayacaktır. Neyin yolunda gitmediğini ne kadar erken anlarsan, o kadar hızlı şekilde çözüm yoluna varırsın. Bu yüzden burdaki amaç hızlı tekrarlamak ve sık yükleme yapmak. Kendi pazarına değer katacak bir şey geliştirmek birçok deneme ve yanılma gerektirir. Bu kurduğum bütün işlerde aynıydı.
3. İyi bir takım kur ve karşılığını iyi bir ürün veya servis olarak al
Birçok girişimci yeni başlayan işlerin tamamen fikirler hakkında olduğunu düşünür. Ama öyle değiller. Başlangıçta, birçok fikir altyapısızdır ve pazar ihtiyaçlarına uymaz. Cuban ve Branson gibi yatırımcılar ürüne baktıkları kadar ekibe de bakarlar. Eğer problemleri nasıl çözeceğini ve azimle devam edeceğini bilen bir ekibe sahipseniz beyin fırtınası yapabilir, tekrar edebilir ve doğru fikre varana kadar prototip üretebilirisniz. Doğru ekip, doğru tavır, akıl, adanmışlık, tutku ve çalışma alanı uzmanlığının karışımından oluşur. Yatırımcılar bunu gördükleri zaman anlarlar.
4. En baştan kültür inşa et
Kültür şirketinin temelidir ve kültür teoriden değil insanlardan gelir. Bugün ben AİSHH formülünü uyguluyorum. Akıllı, İşe yarayan, Sert, Hırslı ve Hoş. Eğer AİSHH’leri başlangıçta işe alırsanız, kurum kültürü organik olur ve kendi kendini inşa eder. Son olarak kültür girişimciliğin en zor kısımlarıyla savaşacak hızı kuruma verir.
5. Sınırları aşmaktan korkma
Cuban ve Branson’ın söyledikleri gibi dünyadaki en başarılı şirketler, ortak görüş ve inançları takip etmeyen ve kuralları yıkarak bir kültür oluşturanlardır. Geleneksel olmayan tarzda düşündüğünde doğru inovasyon ve parçalama meydana gelebilir. Ona “paradigma geçişi” diyebiliriz ya da “dönüşüm” veya hangi terim seni motive ediyorsa. Eğer var olan iş modelleri ve geleneksel endüstriyi baş aşağı etmek istiyorsan, daha az seyahat edilmiş yollardan git.
Şimdi kendi şeyini yap. Bütün başlangıç stratejini burada yazdığım şeyler çerçevesinde yaptıysan buradaki 5 numaralı madde ile çelişiyorsun. Mentörler ve yorumcular seni, boşlukları dolduran her bir senaryoya cevap vermek yerine kendi stratejini oluşturmaya itmeli. İki yeni girişim aynı yolu takip edemez.
Haydi bu yöntemleri kullan. Ama dünyanın göz ardı edemeyeceği bir şey yaratmak istiyorsan, git ve onu yap. Bizim bugün blog postlarında okuyamayacağımız türden bir şeyler yap. Eğer gerçekten Cuban ve Branson’ın modelinin daha iyisini yapmak istiyorsan, onların yatırım yapmak isteyecekleri bir şirket kur. Belki yaparlar.
(Bu makale entrepreneur.com‘da Charles Michael Yim tarafından 2015’te yayınlanan yazıdan çevrilmiştir)
futureleadnow.com
Anahtar Kelimeler: Mentorlar , Milyarderler , Startup Mentor Türkiye , Startup Mentor Nedir , Start Up Ne Demek , Startup Türkiye Startup , Mentors Network Turkey , Start Up Firma , Mentor Danışmanlık