Eğer bir girişim fikriniz varsa ve hayatınızı devam ettirmek için gelirinizi tam zamanlı bir işten kazanıyorsanız günün birinde zaman açısından karar vermeniz gerekecektir. Peki yeterli zamanı yaratmak için işinizden ayrılırken size gerekli parayı nereden kazanacaksınız?
Girişimciliğe atılmak için en iyi zaman öğrencilik dönemi olarak görülür. Zira ciddi bir gelir elde etmek zorunda olmazsınız ve bilgilerinizi enerjinizle birleştirecek zamanı bulabilirsiniz. Ancak böyle bir durumda da birçok girişimcinin okulu yarım bırakmak zorunda kaldığını biliyoruz. Eğer okulu bitirip hayata atıldıysanız, aylık belirli bir gelir elde etmeniz şart hale geldiyse işler biraz daha zordur. Başlarda işten arta kalan zamanı değerlendirmek mümkün olsa da günün birinde şu kararı vermek zorunda kalırsınız: Bu proje üzerinde tam zamanlı çalışıp işleri ciddiye dökmek istiyor muyum? Yani bu artık bir yan gelir değil, bir ana iş olacak seviyeye geldi mi?
Böyle bir durumda eğer işten ayrılmaya karar verirseniz, girişiminiz de henüz size çok iyi bir gelir kazandırmıyorsa mutlaka belirli bir süre boyunca yan gelir elde etmeniz gerekecektir. İşte böyle bir durumda bu öneriler işinize yarayabilir;
1- İşsizlik maaşı
Eğer girişiminiz için henüz bir şirket kurmadıysanız, sigortanızı ödemeye başlamadıysanız bir seçenek işsizlik maaşı olabilir. Elbette istifa etmeniz durumunda bu hakkı kaybediyorsunuz. Ancak oldu da işten atılırsanız, sizi bir süre idare edebilecek bir işsizlik maaşınız olabilir.
2- Tazminatınız
Eğer şirketinizde uzun bir süredir çalışıyorsanız işten ayrıldığınızda yüklü bir kıdem tazminatınız olabilir. Bu miktar sizi zengin etmeyebilir ancak en azından birkaç aylık maaşınız yerine geçebilir.
3- Yarı zamanlı normal bir iş
Tam zamanlı işten çıktıktan sonra projenize mümkün olduğunca fazla vakit ayırmanız gerekir. Ancak maddi açıdan sorunlar artmaya başlarsa en azından yarı zamanlı bir işe geri dönmeniz gerekebilir. Eğer pazarlama yeteneklerinize güveniyorsanız emlakçılık gibi getirisi yüksek işlere yoğunlaşabilir ya da özel ders verebilirsiniz.
4- İnternet üzerinden ticaret
Elbette ticaret yaparak para kazanmak kolay bir iş değil. Ancak makul bir kâr elde edebileceğiniz bir ürünü, internet üzerinden satmak zaman açısından yarı zamanlı bir işe göre daha da avantajlı olabilir. İşleri otomatikleştirebilirseniz siz projenize yoğunlaşırken ticaret bir yandan devam edecektir. Üstelik bunun için bir şirket kurmanız gerekmiyor. İnternet üzerinden satış yapabileceğiniz birçok platform mevcut.
5- Yeteneklerinizi satın
Yetenekleriniz de size para kazandırabilir. Video ya da fotoğraf çekimi, yazarlık gibi yetenekleriniz varsa bunları da para kazanmak için kullanabilirsiniz. Dergiler ya da web siteleri için yazılar yazabilir, etkinliklerde fotoğraf çekebilirsiniz. Böylece az zaman harcayarak makul bir gelir elde etmeniz mümkün olabilir.
6- Hibe ve tohum yatırımı
Eğer projeniz teknolojik ve bilimsel açıdan değerliyse TÜBİTAK, KOSGEB gibi kurumlar size hibe kredi gibi destekler sağlayabilir. Bunun yanında erken aşamada, sizi fazla baskı altına sokmayacak bir yatırımcıdan düşük miktarda bir yatırım almanız da mümkün olabilir. Tüm bunların yanında bir hızlandırıcı bünyesine katılmak size birçok masrafı ortadan kaldırma ve böylece gelir ihtiyacınızı düşürme fırsatı sağlayabilir.
Tüm bunlar girişimizi ilerletmek ve büyütmek için biraz olsun zaman kazanma adına yapılacak. Dolayısıyla ne kadar hızı satış gerçekleştirir, gelirlerinizi artırır ve ilerlemeye başlarsanız şansınız o kadar yüksek olacaktır.
etohum
Anahtar Kelimeler: Gelir , Girişim , Hibe , İşten Ayrılmak , Kredi , Maaş , Yan Gelir , Ek Gelir