İş arayanlar iş sitelerine özgeçmiş yollarken ve firmaların mail adreslerine ulaşıp özgeçmişlerini atarken harcadıkları zaman günün büyük bir kısmını kaplıyor. İş arayanlar artık sosyal medya platformlarında da iş arayışlarını sürdürüyorlar.
Etkili iş arama tekniklerini dikkatli düşünüp uzun araştırmalar sonucu kişiye özel stratejiler belirlemeli. İş arama süresinde istenilen kariyere ulaşmak için bu beş adımı izleyebilirsiniz.
1. İş Arama Kriterlerinizi Belirlemek
Şirket kültürü, maaş, sektör yâda belirli bir pozisyon olup olmadığına ilk önce karar vermelisiniz. Ceredian HR yazılım şirketi yetenek bulma ve geliştirme Başkan Yardımcısı Paul Sandusky, bir çalışan olarak sizi neyin motive ettiğini anlamak beceri ve hırslarınızla eşleşen fırsatları yakaladığınızda uygulamak, hedefinize daha kolay ulaşabileceğinizi söylüyor.
Ayrıca esnek olun. İşyeri değerlendirme ve iş inceleme sistemi Glassdoor Başkan yardımcısı Mariah De Leon rüyalarındaki işin senin hayatını engellememesi gerektiğini hatırlatıyor. Bir firmaya mülakata gittiğinde iş size uygun olmasa da o işi ne kadar istediğinizi İnsan Kaynakları uzmanına samimiyetle anlatın. Yalanlar ve şişirilmiş cümleler sonra başınıza dert açabilir. Şirket içinde farklı bir pozisyonda değerlendirilebilirsiniz.
2. Kriterlerinize uygun işlerin listesini oluşturmak
İş arama sürecinde size rehberlik etmesi için, size uygun kriterlerden oluşan bir liste belirleyin. Bilgilerin kaydını oluşturmak için bu listeye birçok yönünüzü kapsayan kriterlerinizi yazınız. Listenizi ister kâğıt kalem, isterseniz de ofis programlarını kullanarak hazırlayın.
3. İş Tanımını İyi Okumak
İş arama sürecinde başvuru yaptığımız işin sorumluluklarını görev ve işe alınacak adayda aranan özellikleri dikkatlice okumak gerekiyor. Uygun olmadığımız işten geri dönüş bile alamayışımız birazdan da bu yüzden.
Şirketler genellikle yeni mezundan belirli bir üniversiteden derece ile mezun olmak ya da tecrübe bekliyor. Ancak bu işi yapacağınıza eminseniz, becerilerinizi bu işte geliştireceğinize inanıyorsanız ya da deneyimsiz ama öğrenmeye gelişmeye açıksanız bu pozisyon için kendinizi uygun görebilirsiniz.
4. Özgeçmişinizi özelleştirmek
Özgeçmişte yer alan bilgilerin şekli şirket için ve pozisyon için anahtar kelimeler içerir. Özgeçmişinizin birden fazla yorumu olabilir. Size kişiliğinize ve aradığınız pozisyona göre bunu özelleştirmeniz diğer adaylardan sizi ayırabilir.
5. Referans ağınızı genişletmek
İlgi alanlarınızla ilgili etkinlik, konferans ve seminerlere katılmak; yeni mezunlara yönelik eğitimler ve sanayi kuruluşlarıyla birlikte yapılan çalışmalarda yer alarak sizinle aynı konularla ilgilenen birçok yeni insanla tanışabilirsiniz. Tanıştığınız insanlara kendinizi anlatın ve iş arayışınızdan bahsedin. Bu konuşmanın uzun sürmesi size pozitif bir dönüş yapmasının olasılığı düşük. Muhtemelen birçok kişiden dönüş olmasa da siz yine birçok kişiye özgeçmişinizi mail atın.
Bir iş bulmak ayrıntılı iş arama süreci ve iletişim becerilerinizi geliştiren bir süreç olacaktır. Sihirli bir değnek gelip size iş bulmayacaktır. Umudunuzu kaybetmeden her gün bu süreç tekrarlanacaktır.
Anahtar Kelimeler: Hayal , Hayaller , İş , Özgeçmiş , CV , Hayalindeki İş , İş Bulma , İş Arama , İkalem