Tüm dünyada yaşanan dijital dönüşüm ve meslek dallarındaki değişim insanların çalışma sürelerini azaltmalarını sağlıyor. 1920’lerde bir insan yılda ortalama 1900 saat çalışırken günümüzde bu rakam Avrupa ve ABD’de 1700 saatin altına düşmüş durumda. Türkiye ise yıllık 1855 saatlik ortalama çalışma süresine rağmen verimlilik açısından çok iyi bir noktada değil.
Dolayısıyla daha fazla mesai daha fazla verim anlamına gelmiyor. Yapılan bir araştırmaya göre hafta 50 saat çalışan bir insan ile haftada 70 saat çalışan bir insanın yaptığı iş miktarı aynı seviyede. Dolayısıyla 50 saatten sonra verim dramatik bir şekilde düşmeye başlıyor.
Gelişmiş ülkelerde çalışma sürelerinin düşüp verimliliğin arttığını düşünürsek özellikle başarılı şirketlerin ve başarılı insanların daha az zamanda daha fazla şeyi başardığı sonucuna varabiliriz. Peki bunu nasıl yapıyorlar?
Bunu başarmanın yolu, iş dışındaki hayatınızı da iyi yönetmek, gerektiğinde işlerden tümüyle uzaklaşmak ve keyif almaktan geçiyor.
1- Kendinize çevrimdışı zamanlar belirleyin
Eğer hafta içi ideal mesai düzenini verimli bir şekilde değerlendiriyorsanız muhtemelen haftalık 50 saatlik çalışma süresine ulaşıyorsunuz. Bu durumda kendinize mutlaka işten uzak zamanlar belirlemelisiniz. İşten uzak derken ofise gitmemekten bahsetmiyoruz. Gerekirse internetten tümüyle uzaklaşın.
Elbette çalıştığınız alana göre hafta sonu işleri kontrol etmek, e-posta’lara yanıt vermek bir zorunluluk olabilir. Böyle durumlarda da kontrol zamanları için belirli saatler belirleyin. Böylece işin stresinden ve yorgunluğundan tümüyle uzaklaşmanız mümkün olabilir.
Son olarak işten uzaklaşıp daha temiz bir zihne kavuşmak bazen daha geniş bir vizyona kavuşmanızı sağlayabilir. İşlere dışarıdan bir gözle, daha serbest bir şekilde bakmak da size fayda sağlayabilir.
2- Ev işlerini de düzene koyun
Evde bazı işler yapmak eğer hobi olarak gördüğünüz bir alanda ise sizi rahatlatabilir. Ancak bunun dışındaki ev işleri de sizi yorup bedenen ve zihnen dinlenmenize engel olabilir. Bu sebeple evde yapacağınız işleri de minimize etmek, bunları da belirli zaman aralıklarında yapmak da önemli. Aksi takdirde 7 günlük bir mesaiden farkı kalmayacaktır.
3- Düşünün
Zihni temizlemek önemli. Eğer gündelik zorunlu işleriniz, hafta sonu ayırmanız gereken meşgul zamanlarınız yoksa mutlaka belirli saatlerinizi büyük resmi görmeye harcayın. Kendi sektörünüze, şirket stratejinize, problemlerinize daha yukarıdan daha farklı bir gözle bakmayı deneyin. Bu size farklı bir bakış açısı, yeni fikirler kazandırabilir.
4- Egzersiz yapın
Hafta için egzersiz için genellikle yeterince vakit ya da enerji bulamazsınız. Ancak hafta sonları hem sizi dinç tutacak hem de mutlu hissetmenizi sağlayacak egzersizler için vakit ayırmanız mümkün. Bisiklete binin, güzel bir parkta yürüyüş yapın, fırsatınız varsa yüzün. Bunlar sizi anlık olarak yorabilir ama bir duş aldıktan sonra kendinizi daha zinde ve mutlu hissedeceksiniz.
5- Tutkularınızı besleyin
Herkesin tutkuyla bağlı olduğu şeyler vardır. Bu müzik, spor ya da otomobiller olabilir. Bir konsere gidin ya da kendi enstrümanınızı çalın, bir spor müsabakasına giden ya da otomobilinizle dolaşın. Bunlar sizin başarılarınızın, çalışmalarınızın ödülleri olacak tutkular. Onları elde etmek size daha fazla çalışma azmi verecektir.
6- Ailenizle zaman geçirin
Hafta sonu ailenizle (bu çocuklarınız ve eşiniz ya da anne- baba ve kardeşleriniz olabilir) vakit geçirmek size tazelenme şansı verir. Onlarla kaliteli zaman geçirirseniz iş stresinden de uzaklaşmanız kolaylaşacaktır.
7- Her gün aynı saatte uyanın
Hafta sonları genelde daha uzun bir uyku çekmek isteriz. Ancak vücudumuzun uyku döngülerini bozmak bizi uzun vadede kötü etkiler. Hafta içi de yorgun uyanmamıza ve enerji eksikliği hissetmemize sebep olur. Bu sebeple hafta sonlarında bile aynı saatlerde uyanmak hem size günü daha iyi değerlendirme hem de uyku düzeninizi koruma şansı verir.
8- Yeni haftaya hazırlanın
Hafta sonunda 30 dakikanızı önünüzdeki haftaya hazırlanmak için harcarsanız pazartesi stresinden büyük oranda kurtulursunuz. Zihnen yeni işlere hazırlıklı olmak endişeleri ortadan kaldırır ve yeni fikirlerin yolunu açar.
etohum.com
Anahtar Kelimeler: Çalışma , Hafta Sonu , Hobi , İş , Konsantrasyon , Mesai , Verimlilik , Zaman , Zamanı Kullanma , Fazla Mesai