İlk başta bir işi kurmak için gerekli yasal gereklilikler vardır. Bu yasal gerekliliklerden sonra işletme faaliyetlerine faal bir şekilde başlar. İşletme ya basit tek kişilik bir işletme olarak yada iki veya daha fazla ortaklık şeklinde olur.
Tek kişilik basit bir işletmede, işletme sahibi özgür ama genelde her işi kendisi yapmak zorundadır. Muhasebe kayıtları, gelir-gider, sipariş, satış, pazarlama vs.
Çok ortaklı işletmeler daha karmaşık ve zor işlemler bütününden oluşur. Bu ortaklıklar örneğin bir limitet şirket şeklinde oluşmuş olabilir. Ortakların kar payı vardır. Şirketin başında bir yönetici olur. Şirketi yönetmek için farklı departmanlara ayırmak zorundalar ve maliyetler yüksektir. Muhasebe, finansman, Ar-ge, pazarlama, insan kaynakları, hakla ilişkiler, güvenlik vb. gibi şirketin büyüklüğüne göre bölümler bulundurulur.
İş kurma aşamasını kısa olarak aşağıda ki şekilde sıralıyabiliriz.
Adım 1: İyi iş fikirleri oluşturmak; örneğin, sahiplerinin becerilerine dayanan, ya da piyasada bir boşluktan yararlanmak veya var olan bir fikrin devamı olabilir.
Adım 2: Bilgi edinmek, Pazar araştırması yapmak, ürün ve hizmet gibi potansiyel müşteri eğilimlerini saptamak, müşterilerin bu ürün ve hizmeti nasıl kullanacağı, gereksinim duyup duymadıkları, ödeme konusunda istekli olup olmadıkları, pazara sunmak istenen ürün ve hizmeti hangi sıklıkla ve ne kadar kullandıklarını araştırmak gerekir. Örneğin bir araba firmasının sahibisiniz ve yeni bir şeyler keşfettiniz, bunu direk pazara sürme yerine müşterilerin bu yeni keşif karşısında nasıl tepki vereceklerini, ihtiyaç olarak kabul edip etmediklerini, ödeme konusunda ki fikirlerinin ne oldukları araştırmak ve kontrol etmeniz gerekmektedir.
Adım 3: Hedef kitleyi ve yeni ürün için tipik müşteri özelliklerini belirlenmeli. Ürettiğiniz ürün ve hizmeti kime satacağınızı belirlemeli ona göre pazar seçmelisiniz. Eğer üretim yapmayıp sadece perakende yada toptan satış ile alakalı bir iş yapmak isterseniz ondan da aynı şekilde hedef kitlesini ve müşteri eğilimleri göz önüne alarak işinizi kurmalısınız.
Adım 4: Finansman kaynağını belirlemek. Finansman kaynağınız birikmiş sermaye, banka kredisi, ortak bulma, KOSGEB destekleri, kalkınma ajansları destekleri vb. araçlar ile oluşturulabilirsiniz. Burada önemli olan bulunan sermayenin maliyetinin yüksek olmaması. Örneğin bankadan kredi çekilecekse faiz oranlarının çok yüksek olmamasına dikkat edilmeli aksi taktirde ileride ödeme konusunda ciddi sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir.
Son olarak, kurumsallaşmış işletmeler iyi iş planları hazırlamalı iş hedeflerini ortaya koymalıdır. Planlar; satış hedeflerini, pazarlama detaylarını, ana maliyetler ve kaynak ekipmanları, güvenlik, konaklama ve çalışanlar dahil olmak üzere, gerekli planı iş fikri iyi düşünülmüş ve yatırım getirisi olasılıkları, borçlar yatırımcı tarafından açık bir şekilde görülmelidir.
Anahtar Kelimeler: HEDEF PAZAR , KOSGEB , Kalkınma Ajansları , Hedef Kitle , Hedef Pazar , Limitet Şirket , İş Kurma Başlangıcı , Pazar Araştırması , Kosgeb , Pazar Payı , Finansman Kaynağı