Birçok girişimciye baktığınızda aslında, girişimcilerin giriştiği işi bilme zorunlulukları yoktur. Birçok girişimci bulunduğu sektördeki işi ilk defa yapmış oldukları halde çok başarı sonuçlar aldıkları görülmüştür.
Girişimcinin, giriştiği işi tüm ayrıntıları ile bilen yâda önceden fiili olarak o işte çalışmış, deneyim kazanmış olmasından ziyade, işi nasıl yöneteceği, kimlerle işbirliği yapabileceği, işi yönetmedeki becerisi gibi etkenler işi başarmasında çok daha büyük önem taşımaktadır. Bazen daha önce çalıştığı iş ile alakalı girişimi olan kişiler daha büyük sorunlar ve başarısızlıklar yaşayabilmektedir.
Örneğin; Türkiye’de lokanta, restoran, otel vb. yerleri düşündüğümüzde yüzbinlerce hatta milyona yaklaşan aşçı sayısı bulunmaktadır. Bu aşçılar bir girişimci olarak kendi işini kurup işletmek isterse ne kadarı başarılı olurlar. Yani aşçılığı bilmek onla alakalı bir yer açmak ve başarılı olmak değildir.
Bir aşçı girişimci olarak başladığı işte büyük ihtimalle geçmişten gelen alışkanlıkla, sürekli mutfağa yoğunlaşacak ve işletme için istihdam ettiği belki de onlarca kişi arasında sadece mutfağa yönelecek, aşçının yaptığı iş üzerinde duracaktır. İşletme yöneticiliği kimliğine tam olarak bürünemediğinden işin tamamını göremeyecek, kafa yoramayacak böylece işletmenin ahengini bozmuş olacaktır.
Ancak bu aşçı daha önceden edindiği aşçılık işine sadece yoğunlaşma yerine, sistemin bütününe yoğunlaşmış olsa resmi bir bütün olarak görüp ona göre hareket etmiş olsa o zaman daha başarılı olur. Rakiplerine oranla da hem liderlik hem de aşçılık kimliğinden dolayı bir adım daha ileride olur.
Onun içinde en başarılı okul kurucusu ancak başarılı bir öğretmen, en başarılı spor kulübü kurucusu ancak başarılı bir sporcu, en başarılı hastane kurucusu ancak başarılı bir doktor olma gibi bir yargıya varamayız.
İyi bir girişimci her zaman için aslında iyi bir liderdir. İşletmeye bütünsel perspektif ile yaklaşır ve bütünü oluşturan her bir parçanın ne ifade ettiğini, işletmeye olan katkısı ve parçalar arasındaki ahengi inceler sonuca gider.
Girişimci her zaman egolarından uzak, sadece kendisi, ailesi ve çevresi için değil bazen ülkesi ve dünyanın kaderine damgasını vurabilen kişidir. Dünyanın en iyi girişimcilerinden biri olan dünyaya kendi ürün ve hizmetini sunan Bill Gates buna çok iyi bir örnektir. Saniyede ortalama 230 dolar kazanan Bill Gates 24 saatte yani bir günde 20 milyon dolar, yılda da 7,2 milyar dolar gibi muazzam bir kazanç elde etmektedir.
Girişimci stratejik düşünebilme, gerektiğinde iyi muhasebeci, iyi bir işçi yâda iyi bir aşçı olabilmelidir. İlle de yapılan işten fiili olarak uzak kalmak sadece yönetici vasfında olmamalıdır.
Siz bir girişimci olarak iş hayatına atıldığınızda, yılmayan bir azim, kararlı ve inançlı bir irade, hiç bitmeyen, tükenmeyen hayaller ve umutlar, yarınlara güzel bakan, değişime ayak uyduran, kendini geliştiren, mantık çerçevesinde risk almaktan korkmayan, resimdeki her bir kareyi ayrı ayrı görebilen ve analiz edebilen bir lider olun, daha önceden iş tecrübeniz olmasa bile başaramayacağınız hiçbir iş yoktur.
Anahtar Kelimeler: RESTAURANT , Perspektif , Bill Gates , Girişimci , Aşçı , Lider , Restaurant , Girişimcilik