Ülkemizde her yıl binlerce hatta on binlerce kişi kendi işini kurmayı denemeye karar veriyor. Bunların birçoğu başarılı olmaktadır. Sizde kendiniz için bir iş kurabilir misiniz? Acaba hiç düşündünüz mü? Eğer düşündüyseniz çok zorlu ve yorucu bir o kadarda aslında heyecan verici bir yola girmiş olacaksınız.
İş kurmanın kolay bir şey olduğunu kimse iddia edemez, zaten öyle olmuş olsaydı birçok kişinin girişimleri başarısızlık ile sonuçlanmazdı. Ama başarılı olursanız başarının ödülü muhteşem olacaktır. Para kazanmadan çok daha farklı olarak; işi kendinizin başarmış olmanın verdiği tatmin, kendi zamanınızın hakimi olmanın vermiş olduğu özgürlük, gelen her müşteri, verilen her sipariş yada alınmış olan her ihale size bambaşka bir dünya, bambaşka bir mutluluk katacaktır.
Başarının formülü; Başarı= Fikir + Bilgi + Çevre
Yani doğru iş fikri ile o fikri hayata geçirecek bilgi ve uzmanlığa ihtiyaç olması demektir. Bunun yanında da çevreninde etkisi ile çok güçlü bir ilişkiler ağına da ihtiyacınız olacaktır. En önemlisi de sizin beceri ve yetenekleriniz iş yaklaşımınız en önemlisi de işe vereceğiniz yöndür.
İş kurmak belli kişilere özgü bir özellik değildir. Genç, erkek, bayan, öğrenci, memur, işçi, engelli yada işsiz fark etmez sadece sizdeki potansiyeli fark edebilmek, yeteneklerinizin ne olduğu bilmek, isteklerinizi, beklentilerinizi bilmek işinizi kurmanız için yeterli sebeplerdir.
Şu soruya önce cevap vermeniz lazım; Kendi işinizi neden kurmak istiyorsunuz. Bu sorunun birçok cevabı ve nedeni vardır. Bunları genel olarak şöyle sırlayabiliriz:
- Kendi kendimin patronu olmak istiyorum,
- Ekonomik özgürlüğümü elde etmek istiyorum,
- Kendi kararlarımı kendim vermek istiyorum,
- Daha fazla para kazanmak istiyorum,
- İşim olsun istiyorum,
- Başkalarına bir değerim olduğunu kanıtlamak istiyorum,
- Başkalarının kendi işini kurduğunu görüyorum ve bunu benim de yapabileceğimi düşünüyorum,
- Kendi hayatım üzerinde daha fazla kontrolüm olsun istiyorum,
- Ciddiye alınmak istiyorum,
- Mevcut işimden çok usandım,
- İşsizlikten usandım,
- İstediğim şeyi istediğim zaman yapma özgürlüğüm olsun istiyorum,
- Gayretlerime karşılık adil bir ödül istiyorum,
- Ailem için bir şey yaratmak istiyorum,
- İş fikrimi sınamak istiyorum,
- Kendimi sınamak ve yapabileceğimi görmek istiyorum,
- Becerilerimi kullanmak istiyorum,
- Becerilerimi sonuna kadar geliştirmek istiyorum,
- Bağımsız olmak istiyorum,
- Bir şansa daha ihtiyacım var,
- Kendimden hoşnut olmak istiyorum.
Sanırım bu cevaplardan sonra iş kurma ve girişimci olma konusunda kafanızda daha net fikirler oluşmuştur. Denemekten, risk almaktan asla korkmayın. Türkiye’de küçük ve orta ölçekli işletme(KOBİ) sayısı yaklaşık olarak 3,8 milyon adet ve bu işlerde çalışan on milyonlarca kişi, başarılı olmuş varlığını devam ettiren girişimci sayısı milyonlar ile ölçülüyor.
Varsa bir iş fikriniz bunu bilgi ile ilişkilendirip, ondan sonrada güzel bir plan ve uzun süreli bir strateji ile hayata geçirip başarılı bir girişimci olmamanız için hiçbir neden yoktur. İsteyin, uygulayın ve sonuca gidin.
Anahtar Kelimeler: Girişimci , Bağımsız olmak , Ekonomik özgürlük , İş fikri , Kendi Işını Kurmak , Kobi , Girişimci Olup Kendi İşini Kurmak , Bağımsız Olmak , Ekonomik Özgürlük , İş Fikri , Küçük Ve Orta Ölçekli İşletmeler