Türkiyenin 2015 yılı 40 yaş altı en başarılı yöneticileri belirlendi. Fortune Türkiye’nin açıkladığı sıralamada geçen seneye göre yeni isimlerde var. Bu yönetici listesinde, bu sene de başarılı genç liderleri ve yöneticileri performansları, başarılarıyla öne çıkanlar listelendi. Fırsatları değerlendirenler, gelecek planlamasını net yapanlar… Çalışma hazırlanırken, her yıl olduğu gibi bu sene de Türkiye’nin dört bir yanından partnerlerle listenin içeriği daha da zenginleşti. Uzmanlar, analistler, insan kaynakları şirketleri, danışmanlık firmaları, sanayi ve ticaret odaları, girişimcilik kulüpleri, TÜSİAD, Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD), Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), Anadolu Girişimci İş Adamları Derneği (AGİAD) ve Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) başta olmak üzere toplam 172 iş adamı derneğinin desteği ve ilgisi, listede yeni isimlerin belirlenmesinde yardımcı oldu.
İşte iş dünyasının genç fikir önderleri, girişimcileri ve yöneticileri…
1- Nevzat Aydın, 39, Yemeksepeti.com Kurucu Ortağı ve CEO'su
Kasım 2014’te Ürdün’ün pazar lideri ifood.jo’nun, çoğunluk hissesini satın aldı. Toptan ticari alışveriş sitesi irmik.com’u, 2015’te hizmete açtı. Mayıs 2015’te dünyanın en büyük online yemek sipariş platformu Delivery Hero’ya, 589 milyon dolara Yemeksepeti hisselerinin tamamını sattı. Bulgaristan ve Romanya’daki yemek siparişi alanındaki markaları, bgmenu.com, quicky.ro ve oliviera.ro’ya yatırım yaptı. Üç markayı bünyesinde tutan Hello Hungry’nin ortağı oldu. Hizmet verdiği ülke sayısını 10’a yükseltti. 2015’te mobilden aldığı siparişlerin oranı yüzde 50 oldu. Yemeksepeti mobil uygulamaları, 2,8 milyon kez indirildi. Site bugün, Türkiye’de 62 ilde, 10 bine yakın üye restoran ve günde aldığı ortalama 100 bin siparişle, 3,7 milyon kullanıcıya hizmet veriyor. Aydın, 2015’te ayrıca Modacruz, connected2.me, streetbees ve Mobil oto servis’e yatırım yaptı. Futbol ve müzik tutkunu. Dünyanın dört bir yanındaki farklı liglerden futbol etkinliklerini takip ediyor. Yemeksepeti kampüsündeki mini tribünde önemli maçları izliyor.
2-Pınar Abay, 38, ING Bank Genel Müdürü
Yönetiminde olduğu ING Bank’ın Türkiye’ye özgü uygulamalarını yurt dışına ihraç etme noktasına getirdi. Yeni nesil mobil finans çözümü ParaMara ile ING Global Fonu’ndan 1 milyon euro fon alınmasını sağladı. Bireysel bankacılıkta 2 milyon aktif müşteriye ulaştı. Turuncu Hesap müşteri sayısını ise, 1 milyona yükseltti. Bankanın toplam aktifleri 2014 sonu itibariyle 38 milyar TL oldu. Bankacılık üssü olarak nitelendirdiği Türkiye’nin en büyük teşviksiz özel sektör yatırımlarından Kahramanmaraş Operasyon ve Çağrı Merkezi’ni tüm ING ülkelerinin operasyonlarının yürütüleceği merkez olarak konumlandırdı. 2015 sonu itibarıyla yaklaşık bin kişiye istihdam yaratacak merkez aynı zamanda bir bankacılık okulu görevi üstlenecek. Gelecek dönemde çok kanallı büyüme ve inovasyon odaklı konular gündemde.
3-Murat Özyeğin, 39, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili
2014’te Florence Nightingale Hastaneleri’nin yüzde 50’sini satın alarak sağlık hizmetleri alanına adım attı. Rüzgar enerjisi tarafında kurulu gücünü 200 milyon euro yeni yatırımla, 120 megawat’dan 290 megawat’a yükseltti. Güneş enerjisi alanındaki ilk yatırımını devreye aldı. Swissotel’in 50 milyon euro tutarındaki renovasyon projesini başlattı. Fibabanka bilançosunun yüzde 50 oranında büyümesi için 200 milyon TL sermaye artırımını tamamladı. Özyeğin, zamanının önemli bölümünü sosyal sorumluluk çalışmalarıyla geçiriyor. Özyeğin Üniversitesi ve Endeavor Vakfı’ndaki çalışmalarda rol üstleniyor.
4-Batu Aksoy, 38, Turcas Petrol CEO'su
SOCAR ile birlikte kurduğu STAR Rafineri’deki 18,5 hissesini Nisan 2014’te SOCAR’a sattı. Manisa Gölmarmara ve Denizli Karakova’da sahip olduğu ruhsatlarda jeotermal kaynak arama faaliyetlerine ağırlık verdi. Portföy çeşitlendirme stratejisi kapsamında rüzgar, güneş, taş kömürü ve linyit alanlarında yatırım fırsatlarını araştırıyor. Aksoy Holding, 2014’te konsolide 1,9 milyar TL aktif büyüklük ve 1 milyar TL öz sermayeyi aştı. Conrad İstanbul’da 2012 sonunda başlayan ve toplam maliyeti 65 milyon doları aşan renovasyonla otel odalarının tamamı, “all-day dining” konseptinde yenilendi. Aksoy, Bodrum Taşınmaz Yatırımları A.Ş., Bodrum Yalıkavak Tilkicik Koyu’nda 126 dönüm büyüklüğünde yarımada satın aldı. 75 ultra özel villa, marina ve butik otelden oluşan projenin 2016 sonunda tamamlanması hedefleniyor.
5- Mehmet Tara, 32, Enka Holding İcra Kurulu Başkanı
ENKA Holding’in üçüncü kuşak temsilcisi. ENKA için önemli pazarlardan Moskova operasyonları, ona emanet. 6,5 milyar dolar cirolu holdingde iş hedefi, yüksek mühendislik işlerini almak ve anahtar teslim iş yapmak. Ayrıca 10 yıl içinde petrokimya projelerinde şirketin mühendislik işleriyle öne çıkmasına yönelik planlar da gündeminde. Tara, müteahhitlik ve mühendislik konularında holdingin yurtdışı pazarlardaki misyonunu üstlenmiş durumda. Seyahat etmeyi ve yeni yerler görmeyi seviyor.
6- Emre Uğurlu, 39, Perform Türkiye ve Doğru Avrupa Genel Müdürü
Türkiye’nin yanısıra 14 Doğu Avrupa ülkesinin sorumluluğunu üstlendi. Spor istatistiği markası OPTA’nın Türkiye pazarına girmesi ve dünyanın önde gelen ligleri ile birlikte Türkiye liglerini de analiz etmeye başlaması, yıl içinde gerçekleşen önemli projeler arasında yer aldı. Dünyanın en büyük futbol sitelerinden Goal.com’un, başta Polonya ve Bulgaristan olmak üzere, bölgedeki diğer ülkelerde yerel versiyonlarının yayınını başlattı. Türkiye’nin, hem ciro hem trafik olarak, dijital medya sektöründe ortalamaya göre üç kat fazla büyümesi için stratejiler geliştirdi. Amacı, Mackolik.com ve Sahadan.com sitelerini Türkiye’deki sporseverlerin tutkusu haline getirmek ve ciroyu yükseltmek.
7-Eren Günhan Ulusoy, 34, Ulusoy Un Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO'su
Boğaziçi İşletme bölümü mezunu. Tarım ekonomisi alanında yüksek lisans yaptı. Doktora eğitimine devam ediyor. Ailenin ikinci kuşak yöneticisi. Son sekiz yılda şirket cirosu 14 kat büyüdü ve 61 milyon TL’den 921 milyon TL’ye yükseldi. Ulusoy, 2014 yılında şirketi halka açtı. Türkiye’nin un ihracatına, 80 farklı ülkeye yaptığı satışla katkıda bulunuyor. Şirket ürün yelpazesini genişletti. Lisanslı depoculuk sistemine yatırım yaptı. 2016’da tamamlanacak fabrika yatırımıyla, buğday işleme kapasitesini 900 tondan bin 500 tona çıkaracak. Düzenli olarak yüzüyor ve fırsat buldukça kayak yapıyor. Ürettiği unla yapılan hamurdan, fabrikanın Ar-Ge fırınında ekmek yapmak özel ilgisi. 50’den fazla ülkeye gitmiş bir seyahat tutkunu.
8- Yaşar Begümhan Doğan Faralyalı, 39, Doğan Şirketler Grubu Holding Yönetim Kurulu Başkanı
1 Ocak 2012’den bu yana Doğan Şirketler Grubu Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yürütüyor. Dijital yatırımlara ağırlık veriyor. 2014’te operasyonel verimlilik, yeni yatırımlar, kurumsal yapılanma ve iyi yönetim, ana gündem maddeleri arasında yer aldı. Doğan Holding adına 2014’te Öncü Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı oluşumunu tamamladı. Bu yeni girişimle özellikle bilgi ve internet teknolojileri ile bunlara bağlı yeni ticari fikirlerin gelişimine katkıda bulunacak yatırımlar yapmaya odaklandı. 2014’te yeni yatırımlar kadar, kurumsal yapılanmayla ilgili de önemli adımlar attı. Doğan Yayın Holding’in tüm aktif ve pasifi bir bütün halinde Doğan Holding tarafından devralındı. 2016 için Doğan Faralyalı’nın hedefi, yazılı ve görsel medyada, Türkiye’nin kültür, eğitim ve eğlence platformu olmak.
9-Gökalp Çak, 38, Netlog Lojistik Grup Başkan Yardımcısı
Şirket 2008-2014 yılları arasında yüzde 655 oranında büyüme gerçekleştirdi. 2014 yılı net satışları 1,3 milyar TL oldu. 6 binin üzerinde çalışanı var. Büyümenin temelinde, hem organik büyüme, hem de satın alma operasyonları bulunuyor. Grup son iki senede dev satın almalar yaptı. Cirosuna 300 milyon dolar inorganik katkı sağladı. Tekstil, perakende, zincir market, AVM, otomotiv ve teknoloji ürünleri lojistiğinde de sivrildi. Grubun her biri kendi alanında farklı şirketleri ise uluslararası arenada kimliğini ispatladı. Çak, 2014’te Avrupa’da ciddi iki satın alma gerçekleştirdi. Hollandalı TNT Lojistik ile Belçikalı Belspeed firmalarını şirket bünyesine kattı. Bu satın almalarla şirketi, Avrupa’nın en büyük “fashion&lifestyle” lojistik firması yaptı. 2015’in ikinci çeyreğinde Netkargo’yu kurdu. Netkargo ile 2015 sonuna kadar da yüzde 400 büyüme hedefliyor. Amacı, 2017’de bölgede tanınan Netlog’u tüm dünyada tanınan bir lojistik servis sağlayıcı yapmak.
10-Dilara Altınkılıç, 30 , Detay Dağıtım Genel Müdürü, Altınmarka Gıda ve Kahve Dünyası YK Üyesi
Boston’da Bentley Üniversitesi’nde okudu. 2009’da Türkiye’ye döndü ve Kahve Dünyası’nın üretici firması Detay Gıda’nın kuruluşunu gerçekleştirdi. 2009’da 16 milyon TL ciro ile devraldığı şirketi, 2015 yılında 420 çalışan ile 400 milyon TL ciroya ulaştırdı. Üç üretim tesisinde toplam 500 bin metrekare alanda 3 bin kişiye iş imkanı sağlayan şirket, “private label” üretim gerçekleştiriyor. Altınkılıç, Kahve Dünyası’nın Bonte, Lavi, Frutibon, Atölye, Fabrika gibi alt markalarının oluşturulması, stratejilerinin belirlenmesinde de öne çıktı. Kahve Dünyası’nın cirosu, son üç yıl içinde 80 milyon TL’den 2014 sonunda, 180 milyon TL ciroya ulaştı. Altınkılıç, kendisine rol model olarak, Suna Kıraç’ı örnek alıyor. Ayrıca babası Birol Altınkılıç’ın “üniversitesinde ” okuduğunu söylüyor. Sıkı bir hayvan dostu. Pek çok veterinerle ortak çalışmalar gerçekleştiriyor. Yaralı ve hasta hayvanların ameliyatları için cihaz ve tıbbi operasyon aletlerinin tedarik edilmesi konusunda destek veriyor. En büyük hedefi de hayvan maması üreticisi olmak. 12 sokak köpeği var. Latin danslarıyla ilgileniyor. At binmek ve tenis diğer uğraşları. Türk kahvesini dünyaya tanıtmak üzere Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği’nde çalışmalarını sürdürüyor.
11- Selim Akın, 32, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili
İngiltere’de Surrey Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Akfen Holding’de grubun son yıllarda gerçekleştirdiği araç muayene istasyonlarının ve Mersin Limanı’nın satın alınması ve finansmanı ile birlikte Akfen Holding’in halka arz ve tahvil ihracı gibi birçok projede aktif rol aldı. Holding bünyesinde son zamanlarda hayata geçirilen konut ve yenilebilir enerji yatırımlarının altında imzası var. Havalimanı yönetim ve işletmesi, inşaat, deniz limanı işletmeciliği, enerji, gayrimenkul, deniz ulaşımı, su dağıtım ve atık su hizmetleri gibi sektörlerde faaliyet gösteren holdingin ikinci kuşak yöneticisi. Akfen Holding’in 2014 cirosu yüzde 20 artışla, 1 milyar 239 milyon TL oldu. Akın şimdilerde, TAV Havalimanları ve Mersin Uluslararası Limanı’nın operasyonel gücünü ciro ve kârlılıklara yansıtmak üzere stratejiler geliştiriyor.
Kaynak: Fortuneturkey
Anahtar Kelimeler: Türkiyenin En Başarılı Genç Girişimcileri , 40 Yaş Altı En Başarılı Girişimciler , Yemeksepeti.Com , Nevzat Aydın , Murat Özyeğin , Doğan Şirketler Grubu , Fiba Holding , Genç Girişimciler , Girişimci , Girişimcilik