Sayılarla düşünmeyi seviyor ve mali konulara ilgi duyuyorsanız, bu konulara bir de uluslararası bir boyut eklensin diyorsanız bu mesleği incelemenizi öneriyoruz.
Uluslararası Finans Uzmanı, bankalar ve diğer mali kuruluşlarla işletmelerin uluslararası finansal hareketlerini planlama, uygulama ve kontrol işlemlerini yapan kişidir.
Uluslararası Finans Uzmanı;
- İşletmenin finansal planlamasını yapar, finansal tablolarını hazırlar,
- İşletme sermayesinin yönetimini inceler,
- Uluslararası finansal tekniklerin seçimi ve kullanımı konusunda işletme sahiplerine bilgi verir, dış ticaretle ilgili işlemleri yapar,
- İşletmenin yatırım proje analizlerini yapar, finansal risk analizleri yaparak işletme yönetimine bilgi verir,
- Portföy yönetimi yapar.
Bu mesleği yapacak kişilerin sayısal düşünme ve analitik düşünme yeteneğine sahip, mali konulara ilgi duyan, geleceği öngörebilen, tertipli ve düzenli çalışma alışkanlığına sahip, zamanı iyi kullanabilen, stres altında çalışabilen, ekip çalışmasına yatkın, ikna yeteneği olan ve sorumluluk sahibi, hızlı karar alabilen kişiler olması gerekir. Uluslararası Finans Uzmanı, çalışmalarını büro ortamında yürütür. Çalışırken düşünme, araştırma yapma gibi zihinsel faaliyetlerde bulunur. Görevini yaparken işletme içinde işletmenin muhasebe birimi ve üst yönetim ile işletme dışında müşteriler ve finansal kuruluşlarla, mali ve finansmanla ilgili kamu ve özel kuruluş yetkilileriyle iletişimde bulunur.
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin iktisadi idari bilimler fakültelerinin Uluslararası Finans bölümünde verilmektedir. Ayrıca meslek elemanları iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin diğer bölümlerinden mezun öğrencilere hizmet içi eğitim verilerek de yetiştirilmektedir.
Uluslararası Finans Uzmanı, ulusal ve uluslararası şirketlerin finansal analiz bölümlerinde, yurt içi ve yurt dışındaki bankalarda, aracı kurumlarda çalışabilirler. İngilizce ve bilişim teknolojilerini çok iyi kullanabilen meslek elemanları, özel sektörde ve çok uluslu şirketlerde iş imkânı bulabilmektedirler. Bunun yanında, kamu kuruluşlarından Borsa İstanbul (BİST), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkez Bankası, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Hazine Müsteşarlığında, uluslararası alanda ise Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Ticaret Örgütü gibi kurumlarda istihdam edilebilirler. Uluslararası finans bölümü mezunları ulusal ve uluslararası şirketlerde finansal analist, muhasebe bölümü yöneticisi, stratejik planlama faaliyetleri sorumlusu, uluslararası finansal kuruluşların temsilcisi gibi görevleri üstlenebilirler.
Benzer Meslekler
- Finans Uzmanı
- Fon Yöneticisi
- Yatırım Uzmanı