Geçmişten bugüne uzun bir geçmişi olan Deri İşlemecisi mesleğine ilgi duyuyorsanız açıklamaları okumanızı öneriyoruz.
Deri İşlemecisi, ham deriyi çeşitli işlemlere tabi tutarak kullanıma hazır deri hâline getirme işleriyle uğraşan kişidir.
Deri İşlemecisi;
- Hayvanların sırtından çıkan ham deriyi ıslatır, derinin tüy ve kıllarını temizler, derilerde kalan etleri sıyırır, kireç ve yağ giderme işlemini yapar,
- Deride kalite ayrımı yapar, derinin pişirilmesini ve tıraş edilmesini sağlar,
- Yarı işlenmiş hâle gelen deriyi ön boyama (astar) işlemine tabi tutar,
- Deriyi kurutur ve istenen renge boyar, ütüler, derinin su geçirmezliğini sağlar,
- Deriyi istenen ölçülerde keserek kullanıma hazır hâle getirir.
Bu mesleği yapacakların; el becerisi olan, kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan ve romatizmal bir rahatsızlığı bulunmayan kişiler olması gerekir. Deri işlemecileri tabakhanelerde görev yaparlar. Çalışma ortamı genel olarak kötü kokulu, kirli ve ıslaktır. Kişi çalışırken birinci derecede deri ve kimyasal maddeyle ilgilidir. Diğer çalışanlarla iletişim kurmasını gerektirecek durumlar da olabilir.
Mesleğin eğitimi, mesleki eğitim merkezlerinin kimya teknolojisi alanı Deri İşleme dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Deri İşlemecileri özel sektöre ait deri işletmelerinde, kamu sektörüne ait deri ve lif işleme fabrikalarında çalışabilirler. Bu meslekte yetişmiş nitelikli elemana her zaman gereksinim duyulmaktadır.
Benzer Meslekler
- Deri Teknisyeni
- Post ve Kürk İşçisi