Sularda yaşayan bitki ve hayvanları incelemeye meraklıysanız, bunların besin olarak değerlendirilmesi konusunda araştırmalar yapmak projeler oluşturmak ve uygulamaya koymak konusunda çalışmak is-terseniz bu mesleği okumaya başlayın.
Su Ürünleri Mühendisi, sularda yaşayan bitki ve hayvanlardan, besin olarak yararlanılabilecek olanların avlanması, üretilmesi, türlerinin iyileştirilmesi, yetiştirilmesi ve depolanması konularında çalışan kişidir.
Su Ürünleri Mühendisleri;
- Su ürünleri üretim tesislerinin hazırlanması konusunda proje geliştirir,
- Su ürünlerinin üretimi için yumurtaların havzalara ne zaman ve nasıl yerleştirilmesi gerektiği konusunda görüş bildirir,
- Su ürünlerinin türlerinin iyileştirilmesi üzerinde çalışmalar yapar ve su ürünlerinin doğal ve yapay yemlerle beslenmeleri için çalışmalar yapar,
- Su ürünlerinin çeşitli hastalıklara karşı korunması için havzaların mikroplardan arındırılmasını sağlar,
- Su ürünlerinin avlanması ve avlanma teknikleri üzerinde balıkçıları aydınlatır.
Su Ürünleri Mühendisi olmak isteyenlerin, fen bilimlerine, özellikle biyolojiye ilgi duyan, inceleme, araştırma merakı olan, açık havada çalışmaktan hoşlanan, sabırlı, dikkatli ve düzenli kişiler olması gerekir. Su Ürünleri Mühendisleri, açık havada, sıcak veya soğuk ortamlarda çalışırlar. Çalışma ortamları sessiz ve nemlidir. Havada rahatsız edici koku olabilir. Mantar hastalığına yakalanmamak için kişilerin hijyen koşullarına dikkat etmesi gerekir.
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı Su Ürünleri ve Gemi İnşaatı, Deniz Bilimleri Fakülteleri ve Yüksekokullarda verilmektedir.
Su Ürünleri Mühendisleri Orman ve Su İşleri Bakanlığına bağlı su ürünleri üretme çiftliklerinde çalışabilir veya kendilerine özel üretme çiftlikleri kurabilirler. Ülkemizin üç yanı denizlerle çevrilidir. Bu nedenle, bu kaynakların iyi değerlendirilmesi, korunması, örnek tesisler kurularak ve su ürünleri sektörüne öncülük edilerek ülke ekonomisine katkıda bulunmak gerekmektedir.
Benzer Meslekler
- Hayvansal Üretim
- Ziraat Mühendisi
- Biyolog
- Veteriner
Anahtar Kelimeler: Su Ürünleri Mühendisi , Meslek , İş Tanımı , YKS , Tercih , Kılavuz , Puan , Üniversite , Hesaplama , Maaşları , Robot