Takı tasarımına ve üretimine meraklıyım diyorsanız bu mesleği incelemelisiniz.
Takı İmalat Teknisyeni, takı eşyalarını bilgisayarla ve elle tasarlayan, ölçülerini belirleyerek kağıda aktaran ve üretimini yapan kişidir.
Takı İmalat Teknisyeni;
- Bilgisayarla veya elle takıların tasarımını yapar, örnek ürünün mum kalıbını hazırlar,
- Takı yapımında kullanılan her tür materyali kullanarak tasarım yapar ve takıyı kullanıma hazır hâle getirir.
- Kıymetli madenleri alaşım oranlarına göre hazırlar, eritme kabı kullanarak ateşte eritir, eritilen kıymetli madenleri çeşitli kalıplar kullanarak şekillendirir, dökümünü, kaynak işlemini gerçekleştirir, parçaları birleştirir,
- Has metali (altın, gümüş) alaşım oranlarına göre hazırlayarak eritir, tel ve levha hâline getirir, tel ve plaka hâlindeki metalleri tasarımına uygun olarak şekillendirir,
- Yapılan ürünleri farklı tekniklerle süsler, kaynak, cila, parlatma ve değerli taşları takılara mıhlama işlemlerini yapar, takıları tamir eder.
Bu mesleği yapacak kişilerin renk, şekil ve desen algısı yüksek, el becerisi olan, araştırmacı, yaratıcı, bir resmin ayrıntılarını akılda tutabilen, çizim yapabilme yeteneğine sahip, işbirliği yapabilme, grup çalışmasında bulunabilme özelliklerine sahip, dikkatli ve sabırlı, kendini geliştirmeye istekli kişiler olması gerekir. Bu mesleğe sahip kişiler küçük takı atölyelerinde ve fabrikalarda çalışırlar. Çalıştıkları ortam kapalı olup, maden tozları ve kimyasal maddelerin yaydığı koku nedeniyle önlem alınmadığı takdirde zehirlenme tehlikesi vardır. Meslek ekip çalışmasını gerektirir. Çalışırken meslektaşları, iş yeri sahipleri ve müşterilerle iletişimde bulunurlar.
Mesleğin eğitimi, mesleki ve teknik liselerin kuyumculuk teknolojisi alanı Takı İmalatı dalında verilmektedir. Yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde de kuyumculuk teknolojisi alanı Takı İmalatı dalında mesleğin eğitimi verilmektedir.
Takı İmalat Teknisyenleri küçük ve büyük ölçekli kuyumculuk işletmelerinde, takı üretim ve satışı yapan mağazalarda, galerilerde çalışırlar. Ustalık sınavına girerek başarılı olurlarsa ustalık belgesi almaya ve kendi iş yerlerini açmaya hak kazanırlar.
Benzer Meslekler
- Taş ve Metal İşlemecisi
- Taş İşlemecisi