Hastalıkların teşhis aşamasında önemli yeri olan radyoterapi araçlarının kullanımı ilginizi çekiyorsa bu mesleğin detaylarını okumanızı öneririz.
Radyoterapi Teknikeri hastanın, hekim tarafından belirlenen vücut kısımlarının filmini çeken, hastalara ışın tedavisi uygulayan kişidir.
Radyoterapi Teknikerleri;
- Radyoloji uzman hekiminin gözetimi altında çalışır,
- Hastanın, doktoru tarafından belirlenen vücut kısımlarının filmini çeker
- Kanser hastalığının teşhisi aşamasında hastanın bilgisayarlı tomografisini çeker,
- Işın tedavisi görecek hastaların aygıtlarını hazırlar,
- Tedaviyi uygular, tedavi süresince hastanın durumunu kontrol eder,
- Kullandığı cihazların bakımını ve basit onarımlarını yapar.
Radyoterapi Teknikeri olmak isteyenlerin, fizik ve biyolojiye ilgili, dikkatli, ayrıntıları algılayabilen, sabırlı ve sorumluluk duygusu gelişmiş kişiler olması gerekir.
Radyoterapi Teknikeri hastane, dispanser ve diğer sağlık kuruluşlarında karanlık odalarda çalışır. Görevi sırasında çok çeşitli cihaz ve makine kullandığından birinci derecede makinelerle ilgilidir. Ancak bu meslekte insan ilişkileri de önemlidir. Özellikle X ışınları uygulanırken hastaya karşı sabırlı davranmak gerekir. Sürekli X ışınları altında çalışmak bazı meslek hastalıklarına yol açabileceğin-den bu meslek elemanlarının dikkatli olmaları gerekir.
Mesleğin eğitimi meslek yüksekokullarının Radyoterapi bölümlerinde verilmektedir.
Sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarından mezun olan öğrenciler, Sağlık Bakanlığının yataklı ve yataksız tedavi kurumlarıyla koruyucu sağlık hizmetleri veren kuruluşlarında, üniversite ve çeşitli kuruluşlara bağlı hastanelerde, özel klinik ve polikliniklerde görev alabilmektedirler.
Benzer Meslekler
- Radyoloji Teknisyeni
- Radyolog (Tıp doktorluğu uzmanlık alanı)