Plastik ve kauçuk gibi malzemelerin tasarımını ve üretimini ilgi çekici buluyorsanız bu mesleğe ait açıklamaları okumalısınız.
Polimer Mühendisi, plastik ve kauçukların üretim yöntemleriyle kimyasal ve fiziksel özelliklerini inceleyen, kimyasal yapılarıyla mekanik özellikleri arasındaki ilişkiyi araştıran, plastik ve kauçuk malzemelerin tasarımı, üretimi, geliştirilmesi, işlenmesi ve uygulama alanlarının belirlenmesi işlemini yapan kişidir.
Polimer Mühendisleri;
- Lastik ve plastik iş kollarıyla ilgili ürünlerin üretilmesini sağlar,
- Ham maddenin eriyik hâle gelmesi, belli bir akışkanlığa gelmiş ham maddenin bir kalıpta şekillendirilmesi, gerekirse pişirilmesi ve soğutulması sonrası nihai ürün elde edilmesi işlemlerini yapar.
- Plastik ve kauçuk malzemelerin tasarımı, üretimi, işlenmesi, geliştirilmesi, uygulanması işlemleriyle tüm bu aşamalar sırasında oluşabilecek teknik sorunların çözülmesi işlemlerini yapar,
- Üretimin istenen miktarda, zamanda ve kalitede gerçekleşmesini sağlar,
- Yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle ilgili araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütür.
Polimer Mühendisi olmak isteyenlerin, sayısal düşünme gücüne sahip, fen bilimlerinde başarılı, kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, iyi gözlem yapabilen, ayrıntılara dikkat eden kişiler olması gerekir. Bu kişiler tesislerde, Ar-Ge laboratuvarlarında, atölye ve depo benzeri büyük, kapalı iş yeri ortamlarında çalışmaktadırlar. Çalışma ortamlarında toz, gürültü ve koku olabilmektedir.
Mesleğin eğitimi yükseköğretim kurumlarının Mühendislik Fakültesi, Polimer Mühendisliği bölümünde verilmektedir.
Polimer malzemeler, mühendislik malzemelerinin üretiminde, plastik ve kauçuk, uzay ve havacılık, savunma, silah, otomotiv, kozmetik, makine, tekstil ve ambalaj sanayiinde, bina iç ve dış tesisatlarında, yapıştırıcı ve oyuncak, hediyelik eşya üretiminde, tıpta ve eczacılıkta yaygın kullanım alanına sahiptir. Polimer Mühendisleri bu alanlardaki her türlü işletmenin araştırma, geliştirme ve kalite kontrol birimlerinde görev yapabilir veya bu birimlerde yönetici olarak çalışabilirler. Lastik ve plastik madde işleyen imalathane ve fabrika kurabilir, mesleki danışmanlık ve temsilcilik yapabilirler.
Benzer Meslekler
- Kimya Mühendisi
- Makine Mühendisi
- Metalürji ve Malzeme Mühendisi
- Malzeme Bilimi Mühendisi
Anahtar Kelimeler: Polimer Mühendisi , Meslek , İş Tanımı , YKS , Tercih , Kılavuz , Puan , Üniversite , Hesaplama , Maaşları , Robot