Ayakkabıların kimlerin elinden çıktığını merak ediyor musunuz? Sayacı mesleği merak ettiklerinizin cevabı olacak.
Sayacı, doğal ya da suni derilerle tekstil ürünlerinden kesilmiş parçaları makinelerle işleyerek ayakkabı modeline uygun hâle getiren kişidir.
Sayacı;
- Modele uygun biçimde saya tıraş bıçağı ya da tıraş makinesi ile inceltilmesi gereken yerleri tıraşlar,
- Tıraşlanan yerlere boya ve yakma işlemini uygular,
- Kıvırma yapılacak yerleri elde ya da makine-de yapıştırıcı sürerek kıvırır,
- Mermer üzerinde sayaya astra yapıştırıcı sürüp, sayacı çekici yardımıyla parçaları birleştirir,
- Birleştirilmiş saya parçalarını çeşitli saya makineleri yardımıyla modele uygun olarak diker.
Bu mesleği yapacak kişilerin parçalar arasındaki ilişkileri algılayabilen, bütünü zihninde canlandırabilen, çizim yeteneği olan, ayrıntıları algılayabilen, el becerisi kuvvetli, nesnelerle, aletlerle ve makinelerle çalışmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Sayacılar ayakkabı üreten fabrika ve atölyelerde çalışırlar. Çalışma ortamında kimyasal madde ve rahatsız edici koku vardır. Ayrıca kapalı, havasız ve kısmen gürültülüdür. Kullanılan kimyasal maddeler, sağlığı bozabilir. Sayaçlar çalışırken elektrik çarpması, makine kazası, kesilme gibi iş tehlikeleriyle karşılaşabilir. Bu mesleği yapan kişiler müşterilerle ve diğer çalışanlarla iletişime hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması hâlinde tüm mesleki eğitim merkezlerinde ayakkabı ve saraciye teknolojisi alanı Ayakkabı Üretimi dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca, mesleki ve teknik orta-öğretim okul/kurumlarının Ayakkabı Üretimi dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Sayacılık geniş bir çalışma alanına sahiptir. Kişiler kendi iş yerlerini kurabilecekleri gibi küçük atölyelerde veya seri üretim yapan fabrikalarda da iş bulabilirler. Kadınların bu alanda çalışma oranları giderek artış göstermektedir. Sayacılık yaratıcı zekâ ile emek gücünün yoğun olduğu bir meslektir. Önceleri tamamıyla el emeğine dayalı olan sayacılık son yıllarda ayakkabı sanayiinin dış piyasalara açılmasıyla önemli geliş-meler kaydetmiştir. Küçük atölyeler yavaş yavaş yerini bant usulü çalışan büyük atölyelere, fabrikalara bırakmaktadır.
Benzer Meslekler
- Ayakkabıcı
- Çantacı ve Saraciyeci
- Ayakkabı Modelisti
- Saraciye Montajcısı