Hastanedeki çalışmaların düzenlenmesinden gerekli personel, araç ve gerecin sağlanmasına kadar pek çok iş ve işlemlerin yönetilmesi ilginizi çekiyor mu? Cevabınız evet ise, Sağlık Yöneticiliği ile ilgili açıklamaları okumalısınız.
Hastanedeki çalışmaların düzenlenmesinden ve yürütülmesinden, bölümlere gerekli personel, araç ve gerecin sağlanmasından, bütçenin hazırlanmasından ve hasta bakım hizmet ücretlerinin saptanmasından sorumlu kişidir.
Sağlık Yöneticisi;
- Kurumun en verimli şekilde çalışmasını sağlamak için ihtiyaçları zamanında saptar ve gerekli önlemleri alır,
- Malların satın alınmasını, depolanmasını, ambar ve depodan çıkışlarını kontrol eder,
- Günlük yiyecek maddelerinin zamanında mutfağa teslimini sağlar,
- Tıbbi cihazların, eşyaların ve binanın onarımını sağlar,
- İdari birimlerin görevlerini düzenli ve verimli bir şekilde yapmalarını sağlar,
- Kurumda gerekli güvenlik önlemlerini alır. Sivil Savunma Uzmanı yoksa sivil savunma, deprem, yangın ve su baskınları gibi olağanüstü hâller için genel olarak devlet kuruluşlarınca idare amirlerine verilmiş görevleri yürütür,
- Kurumun, istatistik, poliklinik ve laboratuvar çalışma cetvellerinin ilgili yerlere gönderilmesini sağlar,
- Bulaşıcı hastalık teşhisi konulan olayları ve bunlardan ölenleri kurumun bulunduğu yerin sağlık amirine günü gününe ve ayrıntılı şekilde haber verir,
- Hastanenin hâlen ve gelecekteki yatak gereksiniminin saptanması için gerekli çalışmaları yapar.
Sağlık Yöneticisi olmak isteyenlerin, sözel yeteneğe sahip, sosyal bilimlere özellikle ekonomiye ilgili, başkalarını etkileyebilme ve yönlendirebilme gücüne sahip, iyi iletişim kurabilen, ileri görüşlü, yeniliklere açık, büro işlerinden hoşlanan, dikkatli, sorumlu kişiler olması gerekir.
Sağlık Yöneticisi, özel ve kamu hastanelerinin büro kısmında görev yapar. Genellikle oturarak çalışan sağlık yöneticisi başhekimle ve emrinde çalışanlarla sürekli etkileşim hâlindedir.
Mesleğin eğitimi, iktisadi ve idari bilimler fakülteleri ile yüksekokulların Sağlık Yönetimi bölümünde verilmektedir.
Ülkemizde özel hastanelerin sayısının giderek artmasıyla sağlık yöneticilerine duyulan gereksinim de artmaktadır. Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası Programını tamamlayanlar Sağlık Hizmetleri Sekreterliği alanında öğret-menlik yapabilirler.
Benzer Meslekler
- İşletmeci
- Sağlık Kurumları İşletmecisi