Değerli taşların nasıl kullanılır hâle getirildiğini ve bu çalışmada kimlerin görev aldığını merak ediyorsanız bu mesleğe ait açıklamaları okumadan geçmeyin.
Mücevherat Mühendisi değerli taşların ve metallerin tanımlanması, işlenmesi, mücevherat tasarımı ve üretimi sürecinin planlamasında, işletilmesinde ve geliştirilmesinde çalışan kişidir.
Mücevherat Mühendisleri;
- Mücevherat üretimini gerçekleştirmek amacıyla araştırmalar yürütür,
- Kıymetli alaşımları hazırlar ve geliştirir,
- Kıymetli metallerin geri kazanılması işlemlerini yapar,
- Kıymetli alaşımları şekillendirir ve metal kaplama yapar,
- Kıymetli ve yarı kıymetli taşların tanımlanması, işleme ve değerlendirilmesini gerçekleştirir,
- Fabrikasyon takı üretimini gerçekleştirir ve süreçlerini denetler,
- Yeni üretim teknikleri geliştirmek için çalışma yapar.
- Kalite kontrol yapar,
Mücevherat Mühendisi olmak isteyenlerin, matematik, fizik, kimya, gibi temel bilimlere ilgili, tasarlama, plan yapma ve uygulama gücüne, iş disiplinine, sorumluluk duygusuna, yüksek hayal gücüne ve üç boyutlu düşünme yeteneğine sahip, şekiller arasındaki ilişkileri görebilen, araştırmacı ve yeniliklere açık, ekip çalışmasına uygun kişiler olması gerekir. Mücevherat Mühendisi kıymetli ve yarı kıymetli maddelerin tasarlanması ve işlenmesini kapalı ve yüksek güvenlikli ortamlarda yapar. Tasarım işlerini yürütürken büroda, kıymetli ve yarı kıymetli maddelerin özelliklerini incelerken laboratuvarda çalışır. İşyerinde diğer mühendislerle, tekniker ve işçilerle iletişim hâlindedir.
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Mühendislik ve Tasarım fakültelerinde verilmektedir.
Mücevherat Mühendisi, özel sektöre ait mücevher tasarımı ve üretimi, kıymetli ve yarı kıymetli taşları tasarlama, işleme ve değerlendirme işlerini yapan firmalarda çalışmaktadır. Kişinin bilgi, beceri, yetenek ve yabancı dil bilgisine bağlı olarak değişmekle birlikte mesleğin dünyada ve ülkemizde yeni bir meslek olması nedeniyle çalışma alanı azdır. Kamu sektöründe Mücevherat Mühendisi çalışma alanı bulunmamaktadır.
Benzer Meslekler
- Metalürji ve Malzeme Mühendisi
- Kimya Mühendisi
- Jeoloji Mühendisi
- İmalat Mühendisi