Otomobillere meraklıysanız, bunların üretiminde, tasarlanmasında mühendis olarak görev yapmaya ne dersiniz?
Otomotiv Mühendisi, kamyon, otobüs, minibüs, otomobil gibi motorlu kara taşıtlarının üretimini planlayan ve denetleyen kişidir.
Otomotiv Mühendisinin görevleri makine mühendisinin görevlerine çok benzer. Aslında Otomotiv Mühendisi kara taşıtları konusunda uzmanlaşmış makine mühendisi olarak düşünülebilir.
Otomotiv Mühendisleri;
- Otomobil, kamyon, motosiklet, traktör gibi motorlu araçların projelerini yapar,
- Aracın kullanım yerine göre denge hesaplarını yapar ve uygun şasi yapısını belirler,
- Aracın güvenliğini azami duruma getirmek için teknik hesaplar yapar,
- Aracın fren takımlarının seçimini yapar, imalatını yaptırır, üretilen parçaların denemelerini ya-par, aksaklıkları tespit eder ve giderilmesini sağlar.
Otomotiv Mühendisi olmak isteyenlerin, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilme yeteneğine sahip, matematik ve fizik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, mekaniğe karşı ilgi duyan kişiler olması gerekir. Otomotiv Mühendisleri fabrikalarda, kirli, yağlı ve gürültülü ortamlarda, yönetici olmaları durumunda büro ortamında çalışırlar. Otomotiv Mühendisi çalışırken yöneticiler, işçiler, teknikerler ve diğer mühendislerle iletişim hâlindedir.
Mesleğin eğitimi, Mühendislik Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bölümünde verilmektedir.
Otomotiv sektörü ülkemizde en gelişmiş sektörler arasında yer almaktadır. Özellikle otomotiv sanayiinin gelişmiş olduğu İstanbul, Bursa, İzmir gibi illerde özel sektöre ait otomotiv motor ve cihazlarının imalatında çalışabilirler.
Benzer Meslekler
- Makine Mühendisi
- Uçak Mühendisi
- Gemi Mühendisi