İşitmenin ölçülmesi ve işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesini kim yapar? Tabii ki Odyometrist. Bu bölümü daha yakından tanıyalım.
Odyometrist insanların işitme bozukluğunun derecesini çeşitli testler yardımıyla saptayan ve hastanın durumuna göre işitme cihazı ihtiyacını belirleyen ve uygulayan, gerekli durumlarda konuşma tedavisi veren kişidir.
Odyometristler;
- Kulak, burun, boğaz hekiminin hastayı muayenesinden sonra kulak hastalıklarının tanısı ve teda-vi şeklinin belirlenmesinde yardımcı bir laboratuvar hizmeti olan odyolojik testleri hekimin isteği doğrultusunda uygular,
- İşitme ölçümü yapar ve test sonuçlarını hekime sunar,
- Ağır işiten hastalara işitme cihazı takar,
- Gerektiğinde konuşma tedavisi yapar,
- Okullarda işitme taramaları yapar.
Odyometrist olmak isteyenlerin biyoloji, elektronik ve fizik konularına ilgili, hasta insanlara yardım et-mekten hoşlanan, sorumluluk sahibi, dikkatli, titiz, hoşgörülü ve sabırlı kişiler olması gerekir.
Odyometristler, hastanelerde ve muayenehanelerde, özel eğitim merkezlerinde görev yaparlar. Görev yeri sessiz ve temizdir. Bazen işitme bozukluğu olan küçük çocuklara ve engellilere işitme testi uygulamakta zorlukla karşılaşılabilir. Çalışmaları sırasında yoğun olarak kulak, burun, boğaz hekimleriyle, teknisyenlerle, hasta ve hasta yakınlarıyla, zaman zaman çocuk gelişim uzmanlarıyla iletişim hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi, sağlık hizmetleri meslek yüksekokullarının Odyometri ön lisans programında verilmektedir.
Mezunlar, kamu ve özel sektöre bağlı hastanelerde, özel işitme testleri uygulayan merkezlerde görev yapabilirler. Odyometri yeni gelişen bir daldır. Bu alanda yetişmiş elemanların artmasıyla, özellikle kulak, burun, boğaz servislerinde Odyometristlerin çalıştırılmasının yaygınlaşması beklenmektedir. Ayrıca bu kişiler işitme engelliler okullarında da görev alabilirler.
Benzer Meslekler
- Sağlık Teknisyeni
- Çocuk Gelişim Uzmanı
- Hemşire