Özel bir gözlük ve koruyucu diğer gereçler kullanarak metal parçaları birbirine sabit hale getiren kimdir merak ettiniz mi? O zaman başka ne gibi işler yaparlar, daha yakından tanıyalım.
Kaynakçı, metalleri, oksi asetilen, elektrik arkı ve gaz alevi ile çeşitli şekillerde kesen, parçaları yine aynı yöntemle ergiterek birleştiren kişidir.
Kaynakçı;
- Yapılacak işe uygun olarak çalışma yerini düzenler, makine donanım alet ve malzemeleri-ni seçer, hazırlar, ayarlar,
- Kesilecek veya kaynakla tutturulacak metal parçaları işaretler, kesim yapmak üzere kes-me lambasını hazırlar,
- Oksi asetilen veya gaz alevi yardımıyla parçaları keser, her pozisyonda birleştirilecek parçaları kaynatır, yapılacak kaynak türüne uygun yöntemi seçer,
- Oksijen ve asetilen tüplerinin vanalarını açar, kaynatılacak metalin ergime derecesine göre gaz ayarı yapar, gazı yakarak kaynatılacak metali ergitir,
- Kaynak telini kaynatılacak kısma değdirir ve telden aldığı ergimiş metalle parçaları birbirine ekler,
- Kaynak yapılan yerin pürüzlerini eğe ya da spiral kullanarak düzeltir.
Bu mesleği yapacak kişilerin göz ve ellerini eşgüdümle kullanabilen, dikkatini belli bir noktaya yoğunlaştırabilen, şekil ilişkilerini görebilen, yapılacak işi zihninde canlandırma ve tasarımı kağıt üzerine çizebilme yeteneğine sahip kişiler olması gerekir. Kaynakçılar fabrika ve atölye gibi kapalı ortamlarda çalışabilecekleri gibi açık mekânda da çalışırlar. Çalışma ortamı gürültülü ve kirlidir. Ayrıca kaynak makinesinden ve kesme lambasından çıkan ışık ve gaz cildi, gözü rahatsız edebilir. Kaynak işlemi sırasında kullanılan gazın yanıcı ve patlayıcı bir gaz olması nedeniyle kişinin dikkatli olması gerekir. Çalışırken kaynakçı gözlüğü kullanırlar. Çalışma ortamı birinci derecede malzeme ve aletlerle ilgilidir.
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin metal teknolojisi alanı Kaynakçılık dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Oto sanayii, gemi sanayii ve kazan imalathanelerinde, kapı, pencere, mobilya imalathanelerinde, kamu ve özel kesime ait her türlü fabrikanın bakım ve onarım atölyelerinde çalışabilirler. Meslek elemanları kendi iş yerlerini açabilirler.
Benzer Meslekler
- Sıhhi Tesisatçı
- Sıcak ve Soğuk Demirci
- Kaportacı