Müşterinin beden ölçüsü kadar zevkine, tarzına uygun modeller belirlemek, müşteriye yakışan giyim stilleri önermek ilgi çekici geliyor mu? Peki, önerdiğiniz veya istenen modelleri dikip tasarımınızı müşteri üzerinde görmek? Bütün bunlar size uygun geliyorsa terzi olmaya ne dersiniz?
Kadın Terzisi, kadın giyimini oluşturan elbise, pantolon, etek, bluz, gömlek, ceket, gelinlik, gece kıyafeti, manto gibi giyim eşyalarını kişilerin isteğine göre imal eden ve bunların onarımını yapan kişidir.
Kadın Terzisi;
- Müşteriyle model hakkında konuşur ve müşterinin beden ölçülerini alır, örneklere veya müşterinin isteğine göre kalıp çıkarır, kumaşı işaretler ve kalıba uygun olarak keser,
- Giyim eşyasının parçalarını diker, gerekli yerle-re tela yapıştırır ve teyeller, teyellenmiş elbiseyi müşteri veya manken üzerinde prova eder, değişiklik yapılacak kısmı işaretler, gerekli değişiklikleri yapar,
- El veya makine ile son dikişlerini yapar, düğme, kopça gibi malzemeyi diker,
- Bitmiş giysileri ütüler,
- Giysileri müşterinin isteğine göre değiştirir veya onarır,
- Kullandığı araç ve gerecin basit bakım ve onarımını yapar
Bu mesleği yapacak kişilerin el göz ve ayaklarını eşgüdümle kullanabilen, renkleri ayırt edebilen, dikkatli, titiz, sabırlı, eleştiriye açık, ayrıntıları algılayabilen, değişik görüşlere ve yeniliklere açık kişiler olması gerekir. Dikiş makinesini çalıştırırken gürültü ve sarsıntı olabilir. Çalışma saatleri iş yoğunluğuna göre değişir. İşini tek başına yapsa de genellikle yardımcılarıyla eşgüdüm hâlinde çalışır. Müşterileriyle ve yanında çalışanlarla etkileşimde bulunur.
Mesleğin eğitimi, yeterli sayıda başvuru olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin giyim üretimi teknolojisi alanı Kadın Terziliği dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/ kurumlarının aynı alan ve meslek dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Kadın Terzileri, kamu kurumlarında ve özel işletmelerde, terzihanelerde, konfeksiyon atölyelerinde, moda merkezlerinde çalışabilecekleri gibi kendi iş yerlerini de açabilirler. Konfeksiyon sanayiinin gelişmesi ve üretim maliyetlerini düşürmesi sebebiyle ısmarlama elbise yaptıranların sayısı ve buna bağlı olarak da terzihaneler azalmıştır. Bu sebeple bir çok terzi konfeksiyon atölyelerinde çalışmaya başlamıştır. Bu meslekte iş bulamayan kişiler modelcilik, kürkçülük, el ve makine dikişçiliği ve ütücülük yapabilirler. Bu meslekte iş bulma yönünden kadın ve erkek arasında fark yoktur.
Benzer Meslekler
- Erkek Terzisi
- Konfeksiyoncu (Hazır Giyim)
- Kürk Terzisi
- Model Makineci
- El ve Makine Dikişçisi