Jeoloji yer bilimi demektir. Yerkürede meydana gelen yapısal değişim-ler üzerinde çalışma fikrini heyecan verici bulduysanız bu mesleğe ait açıklamaları okumanızı öneririz.
Jeoloji Mühendisi, yerkürenin başlangıcından bugüne kadar geçirdiği yapısal değişmeleri, yerkabuğunun yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyen, yerleşim alanları ve her türlü mühendislik yapılarının yer seçimi çalışmalarını yürüten kişidir.
Jeoloji Mühendisleri;
- Jeotermal (sıcak su) enerji kaynaklarını bilim-sel ve teknik yöntemlerle araştırır, potansiyelini belirler ve kullanıma hazır hâle gelmesini sağlar,
- Yerkürenin yüzeyini ve yeraltındaki doğal zenginliklerin, maden, petrol, doğalgaz, yeraltı suları gibi kaynakların birikimi ve dağılımına neden olan faktörleri inceler,
- Doğal afetlerin (heyelan, deprem, su baskını) nedenlerini araştırır, bunların zararlarını azaltmaya yönelik incelemeler yapar,
- Yeryüzünün jeolojik haritalarını çizer ve çizilmiş haritaları okuyarak yorumlar,
- Yerüstünden ve yeraltından elde edilen fosillerin kimyasal analizlerini yapar.
Jeoloji Mühendisi olmak isteyenlerin, matematik, fizik, kimya, coğrafya konularına ilgili ve bu konularda başarılı, inceleme ve araştırma mera-kına sahip, açık havada çalışabilen kişiler olması gerekir. Jeoloji Mühendisleri çoğunlukla açık arazide ve şantiyelerde çalışırlar. Yeraltı ve yerüstünde araştırma yapılması gereken her yerde görev yaparlar ve ıslak, soğuk, sıcak ortamlarda bulunurlar. Ayrıca arazide elde ettikleri bulguları incelemek üzere laboratuvarlarda kimyasal analiz çalışmaları yaparlar.
Jeoloji mühendisliği eğitimi üniversitelere bağlı mühendislik fakültelerinin Jeoloji Mühendisliği bölümünde verilmektedir.
Hızlı bir kentleşme sürecinde olan ülkemiz için sağlıklı imar projelerinin üretiminde Jeoloji Mühendislerinin görüşleri büyük önem taşımaktadır. Jeoloji Mühendisleri arama ve ön işletme faaliyet raporlarının hazırlanmasında maden mühendisleri ile birlikte çalışmaktadırlar. Kamu kurumlarında çalışanlar yoğun olarak Devlet Su İşleri, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Türkiye Kömür İşletmeleri, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İller Bankası, Türkiye Petrolleri A.O. gibi kuruluşlarda görev yapabilirler.
Benzer Meslekler
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisi
- Meteoroloji Mühendisi
- Maden Mühendisi
- İnşaat Mühendisi
- Ziraat Mühendisi
- Jeofizik Mühendisi