Farklı kültürleri öğrenmeye meraklıysanız ilginizi çekeceğini düşündüğümüz bu mesleğe ait açıklamaları okumanızı öneriyoruz.
Halkbilimci (Folklorcu), halkın geleneklerine dayalı dil, edebiyat, hukuk, yönetim, el sanatları, halk hekimliği gibi öğelerini ve kültürler arasındaki benzerlikleri, farklılıkları belirleyip, araştıran, değerlendiren kişidir.
Halkbilimci (Folklorcu);
- Çeşitli sosyal gruplar arasında yaşayarak onların gelenekleri, inançları, töreleri, müzikleri, oyunları, edebi ürünleri, el sanatları, halk hekimliği, mimari ve müzecilik gibi konularda gözlemler yapar, bireysel ve grup hâlinde davranışlarını yorumlayabilmek için bazı gruplara ve bireylere anket uygular,
- Sosyal grupların dinsel, siyasal, sosyolojik ve psikolojik tutum ve davranış biçimleri, aile yapısı, aile içi ilişkiler, akrabalık sistemleri, toplumsal değerler, kentleşme ve toplumsal değişim konularında araştırmalar yapar,
- Yazılı ve sözlü kaynaklardan derlenen bütün malzemeyi kitaplık, arşiv ve müzelerde düzenli bir biçimde sınıflandırarak halkın hizmetine sunar,
- Gözlemlerini görsel veya işitsel cihazlara kaydeder,
- Gerek Türk kökenli toplulukların gerekse komşu halk kültürlerinin gözden geçirilip çeşitli benzerlikler ve farklılıkların belirlenmesiyle kültürler arası iletişim ve etkileşim sorunlarının aydınlığa çıkarılmasına yardımcı olur.
Bu mesleği yapacak kişilerin sosyal bilimlerde araştırma yapmaya meraklı, gözlem yapmaktan hoşlanan ve gözlem sonuçlarını raporlaştırabilen, insanlarla iletişim kurmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Halkbilimciler (folklorcular) araştırma yaparken, bizzat araştırma yapılan alanda bulunurlar. Konunun çeşitliliği nedeniyle her türlü ortamda bulunabilirler. Yapılan araştırmaların sınıflandırılması ve değerlendirilmesi ile raporlaştırma işlemlerini büro ortamında yaparlar. İşi yaparken seyahat etmek, değişik kültürler arasında yaşamak gerekebilir. Çalışırken üzerinde araştırma yapılan toplumun bireyleriyle iletişimde bulunurlar.
Mesleğin eğitimi, üniversitelerin Halkbilim ile Türk Halk Bilimi programlarında verilmektedir.
Bu bölümden mezun olanlar günümüzde, kendi branşlarıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ile kitle iletişim birimlerinde (radyo, televizyon, basın-yayın) görev alabilirler. Kamu kurumlarında çok kısıtlı olarak kadro bulabilmektedirler. Çeşitli kuruluşların halkla ilişkiler, reklam, pazarlama gibi bölümlerinde çalışabilirler.
Benzer Meslekler
- Sosyal Antropolog
- Sosyal
- Psikolog
- Sosyolog