İş yerindeki çevresel şartlar nedeniyle işçilerin maruz kalabilecekleri sağlık sorunları ve mesleki risklerin ortadan kaldırılması veya azaltılmasıyla ilgilenen bu alan ilginizi çekiyorsa verilen bilgileri okumanızı öneririz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri iş yerlerini, işin yürütülmesi nedeniyle oluşan tehlikelerden ve sağlığa zarar verebilecek koşullardan arındırarak daha iyi bir çalışma ortamı sağlamak için bir plan kapsamında iş güvenliğiyle görevli mühendise bağlı olarak çalışan kişidir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikerleri;
- İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatına uygun olarak iş yerinde gerekli çalışmaların yapılmasını sağlar,
- İş yerindeki tehlikelerin tanımlanması ve risk değerlendirmesinin yapılmasını, tehlikelerin ortadan kaldırılması ve risklerin kontrol al-tına alınmasını sağlamak için önerilerde bulunur, bu konularda ilgili işverene rapor verir,
- İş yerinde yapılan inceleme ve araştırmalar için yöntemler geliştirir, uygulamaların izlenmesi amacıyla muhafazasını sağlar,
- İş yerine yeni bir sistem kurulması veya makine ya da cihaz alınması hâlinde kurulacak sistem veya alınacak makine ya da cihazla ilgili olarak risk değerlendirmesi yapar. Sağlık ve güvenlik yönünden aranan özellikleri belirler ve bu özelliklere uygun sistemin kurulması, makine veya cihazın alınması için işverene rapor verir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri olmak isteyenlerin genel ve sayısal yeteneğe sahip, fen bilimleri alanına ilgili, ayrıntıları algılayabilen, stres altında çalışabilen, çabuk ve doğru karar verebilen, tertipli ve düzenli çalışabilen, tedbir-li, yönergeleri algılayabilen, sorumluluk sahibi kişiler olması gerekir. Meslek sahipleri çok çeşitli ortamlarda görev yapabilirler. Çalışma alanı üretimin yapıldığı her yerdir. Tam gün çalışma, gece çalışması, vardiyalı çalışma, hafta sonu çalışması söz konusudur. Meslek sürekli hareket hâlinde olmayı gerektirir.
Mesleğin eğitimi, meslek yüksekokullarının İş Sağlığı ve Güvenliği programlarında verilmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikerlerinin iş bulma olanakları oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürlükleri ve diğer kamu kuruluşları ile özel sektörde iş bulabilirler.
Benzer Meslekler
- Acil Yardım ve Afet Yöneticisi
Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri , Meslek , İş Tanımı , YKS , Tercih , Kılavuz , Puan , Üniversite , Hesaplama , Maaşları , Robot