Büyük motorlu araçların teknik tarafıyla ilgilenmek ilginizi çekiyorsa bu bölümü okumadan geçmeyiniz.
İş Makineleri Tamircisi, inşaat, kazı, kaldırma ve yol yapım işlerinde kullanılan iş makinelerinin bakımını yapan ve meydana gelen arızaları gideren kişidir.
İş Makineleri Tamircisi;
- İş makinesinin bakımını yapmak üzere parçaları söker, temizler, yağlar ve yerine monte eder,
- İş makinesinde meydana gelen arızanın nedenini ve yerini belirlemek için aracın kontrolünü yaparak arızalı parçayı tespit eder, arızalı parçayı tümüyle ya da kısmen söker, parçaları onarır veya onarılmayacak olanları yenisiyle değiştirir, parçaları yerine monte eder, ayarlarını yapar,
- Basınç ve verim testlerini yaparak çalışıp çalışmadığını kontrol eder,
- Sipariş listesini çıkarır ve maliyet hesabı yapar,
- Çıkabilecek arızaları önlemek için araçların periyodik bakım programlarına göre motor ayarı, yakıt donanımı, hidrolik ve pnömatik sistemlerinin bakım ve ayarlarının yapılmasını sağlar,
Bu mesleği yapacak kişilerin şekilleri doğru biçimde algılayabilen, makine parçaları arasındaki ilişkiyi görebilen, el becerisine sahip, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, aletlerle ve malzemeyle çalışmaktan hoşlanan, yönergeyi izleyebilen kişiler olması gerekir. İş Makineleri Tamircileri kışın soğuk, yazın sıcak tamir atölyelerinde çalışırlar. Ortam gürültülü, kokulu, yağlı ve kirli olabilir. Birinci derecede alet, makine ve malzeme ile ilgilidirler. Birlikte görev yaptıkları kimselerle ve müşterilerle iletişim kurarlar.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde motorlu araçlar teknolojisi alanı İş Makineleri Bakım Onarımcılığı dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının motorlu araçlar teknolojisi alanı İş Makineleri dalında da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
İş makinelerinin kullanılmasının artmasına bağlı olarak, İş Makineleri Tamircilerine olan ihtiyaç da artmaktadır. Bu mesleğe sahip olan kişiler gerek kamu gerekse özel iş yerlerinde kolayca iş bulabilirler. İş makineleri tamircileri, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ), Karayolları Genel Müdürlüğü, orman işletmeleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarıyla, inşaat firmaları, yol ve baraj yapımı ile ilgili mühendislik firmaları, maden şirketleri gibi özel şirketlerin tamir atölyeleri ve çeşitli özel tamir atölyelerinde çalışabilirler.
Benzer Meslekler
- Motor Yenileştirmeci
- Oto Tamircisi
- Oto Elektrikçisi
- Ziraat Makineleri Tamircisi