Ahşap işlerinde kullanılan malzemelerin nasıl üretildiğini merak ediyor musunuz? Bu mesleğin ayrıntılarını öğrenmek ister misiniz?
Hızarcı, ağaç gövdelerini veya tomrukları istenen ölçülerde kadron, kalas ya da tahta hâlinde kesen veya küçük odun parçaları hâlinde biçen bir makineyi ayarlayıp çalıştıran kişidir.
Hızarcı;
- Kesilecek ağaç gövdelerinin veya tomrukların ölçülerine ve cinsine göre tezgâhın çalışma ayarlarını yapar,
- Şalteri açmak suretiyle hızar makinesini çalıştırır, biçilecek ağaç gövdesi veya tomruğu yardımcı işçilerle birlikte kaldırır ve testereye doğru sürer, kesim işlemine nezaret eder,
- Kesim süresince hızar şeridindeki ısınmayı önlemek için hızara sıvı yağ (mazot) sürer,
- Kesilen parçaları tezgâhtan alır, iş bitiminde tezgâh üzerindeki talaşları temizler,
- Tezgâhın bakımını yapar, körelen testereleri biler.
Bu mesleği yapacak kişilerin göz, el ve ayaklarını eşgüdümlü olarak kullanabilen, dikkatli, düzenli kişiler olması gerekir. Çalışma ortamı çok tozlu ve gürültülüdür. Hızarcı çalışmalarında makinelerden yararlanır. İş sırasında dikkatsizlik sonucu elin kesilmesi, göze talaş kaçması, tomruk altında ezilme gibi tehlikeler söz konusu olabilir.
Mesleğin eğitimi, yeterli başvuru olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde ahşap teknolojisi alanı Ahşap Doğrama İmalatı dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir.
Hızarcılar genellikle kereste satılan yerlerde, odun ambarlarında, marangoz atölyelerinde, hızar fabrikalarında çalışırlar. Hızarcılık, doğramacılık, mobilyacılık ve inşaat sektöründeki marangozluk meslekleriyle iç içe bir durum arz ettiğinden, bu mesleklerin gelişmesi hızarcılara olan ihtiyacı artıracaktır. Özellikle inşaat sektörünün gelişmesi bu yönde olumlu bir katkı sağlamaktadır. Ancak hızarcılık mesleği, doğramacılık mesleğinin bir bölümü hâline dönüşme eğilimi içerisindedir.
Benzer Meslekler
- İnşaat Marangozu
- İnşaat Doğramacısı Bıçkıcı
- Ağaç İşleyen Tezgâh Operatörü