Bazen hastanelerde hekime yardımcı bazen de hastane ortamı olmayan ortamlarda tek başınıza anne adayının doğum yolculuğunda yanında olmak ve bu süreci bilinçli bir şekilde tamamlattırmak size ilgi çekici geliyorsa bu mesleği tanıtan metni mutlaka okuyunuz.
Ebe doğum sırasında hekime yardımcı olan, he-kim olmayan yerlerde doğum yaptıran, ana ve çocuk sağlığının korunması için yürütülen hizmetlerde diğer sağlık personeliyle işbirliği içinde görev yapan sağlık elemanıdır.
Ebeler;
- Sağlık kuruluşlarında veya evlerde kadınların hamilelik süresince sağlık kontrollerini yapar, onlara gerekli tavsiyelerde bulunur,
- Hekim olmayan yerlerde doğum yaptırır, hastanelerde hekime doğum sırasında yardımcı olur,
- Yeni doğum yapan annenin bakımını yapar,
- Normal dışı acil doğum vakalarının hastanelere gönderilmesine çalışır,
- Bazı kadın hastalıklarının tedavisinde he-kimle işbirliği içinde tedaviyi uygular,
- Özel bakım gerektiren, prematüre, postmatüre, düşük doğum ağırlıklı veya hasta bebekler dahil olmak üzere yeni doğan be-beklerin gözlem ve bakımını yapar,
- Aile planlaması, ana-çocuk sağlığı konularında kadınları eğitir,
- Sağlık kuruluşlarında altı yaşına kadar çocukların aşılarını yapar.
Ebe olmak isteyenlerin biyolojiye ilgili, insanlara yardım etmekten hoşlanan, sorumluluk duygusu yüksek, çabuk ve doğru karar verebilen, temiz, dikkatli, titiz, tedbirli, tertipli kişiler olması gere-kir.
Ebeler, resmi veya özel hastanelerde, dispanser, sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı aile planlama merkezlerinde görev alabilirler. Çalışma ortamı genellikle temiz ve kapalıdır. Ebeler çalışırken hamile kadınlarla, bebeklerle, 0-6 yaş grubu çocuklarla, doktorlarla, uzman hekimlerle ve diğer sağlık personeliyle iletişim hâlindedir. Köylerde çalışan ebeler hizmet verirken sık sık seyahat etmek durumundadırlar. Nöbete kalabilir veya vardiyalı çalışabilirler.
Mesleğin eğitimi, hemşirelik yüksekokulunun ve sağlık meslek liselerinin Ebelik bölümünde verilmektedir.
Benzer Meslekler
- Hemşire
- Sağlık Memuru
- Laborant