Fizik alanında başarılıysanız, fizik bilimine ilişkin verilerin teknolojiyle bütünleşmesini ilgi çekici buluyorsanız bu mesleği incelemelisiniz.
Fizik Mühendisi doğadaki maddelerin yapısını ve aralarındaki etkileşimi inceleyerek fizik bilimi bulgularını teknolojiye uygulayan kişidir.
Fizik Mühendisleri;
- Konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaları inceler ve neyin inceleneceğini belirten bir araştırma planı hazırlar,
- Laboratuvar ortamında incelenecek maddeyi çeşitli koşullar altında gözlemler, değişmeleri ölçü aletleriyle saptar ve elde edilen verileri kaydeder,
- Araştırma bulgularını objektif bir tutumla yayınlar,
- Çalışma sonuçlarının günlük yaşamda uygulanabilirliğini araştırır, yeni teknolojiler üzerinde çalışmalar yapar,
- Teknolojide kullanılan malzemenin özellikleri ve veriminin belirlenmesi için laboratuvarda test çalışmaları yapar.
Fizik Mühendisi olmak isteyenlerin, sayısal düşünme gücüne sahip, temel bilimlere ve özellikle fiziğe ilgili, bir konuyu derinliğine araştırma isteği duyan, mantıklı ve tedbirli, bir işi planlayabilme ve uygulamaya koyabilme özelliğine sahip, tertipli ve düzenli kişiler olması gerekir. Fizik Mühendisleri genellikle laboratuvarda çalışırlar. Çalışma ortamı sakindir. Fizik Mühendisi çalışmalarında birinci derecede makine ve malzemelerle ilgilidir. Görev yaptıkları yerlerde, enerji, nükleer, bilgisayar, elektronik, ısı, ışık, ses vb. alanlardaki diğer mes-lek üyeleriyle ve işin planlanması ile yürütülmesinden sorumlu yöneticilerle iletişimde bulunur.
Mesleğin eğitimi, üniversitelere bağlı fakültelerin Fizik Mühendisliği bölümlerinde verilmektedir.
Fizik Mühendisleri, kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlarda görev alabilmektedirler. Bilgisayar ve elektronik malzeme üretiminde, kalite kontrol birimlerinde, radyasyon güvenliği ve sağlık fizikçisi olarak hastanelerde, enerji santrallerinde, sanayi kuruluşlarında, araştırma-geliştirme birim ve laboratuvarlarında çalışabilmektedirler.
Benzer Meslekler
- Jeofizik Mühendisi
- Fizik Öğretmeni
- Fizikçi