Deprem, sel, çığ gibi afetler öncesi önlem almak, insanları bu konular-da bilgilendirmek, afetlerin olması hâlinde her türlü kayıp azaltıcı faaliyetlerde bulunmak, arama kurtarma çalışmalarını organize etmek ilginizi çekiyorsa bu mesleği okumanızı öneririz.
Acil Yardım ve Afet Yöneticisi, afet ve kriz yönetimi becerisine sahip, bağımsız karar verebilen ve arama kurtarma çalışmalarını organize eden, görev aldığı birimi sevk ve idare eden kişidir.
Acil Yardım ve Afet Yöneticisi;
- Afet öncesi eğitim, bilinçlendirme, proje geliştirme çalışmaları yapar,
- Arama kurtarma çalışmalarını organize eder,
- Afet ve acil durumların ardından hasar tespit raporu hazırlar ve durum analizi için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar,
- Acil durumlarda ve afetlerde sığınakların açılmasını, halkın ihtiyaçlarının giderilmesini, kriz ve afet yönetimi faaliyetlerini koordine eder,
- Afet anında hasta ve yaralılara hastane öncesi dönemde acil yardım tekniklerini uygular.
Acil Yardım ve Afet Yöneticisi olmak isteyenlerin, soğukkanlı, sabırlı, stres altında çalışabilen ve risk ala-bilen, acil ve anlık gelişen olaylar karşısında doğru kararlar verebilen, dikkatli, titiz ve düzenli, karmaşık problemlere alternatif çözüm yolları bulabilen, sorumluluk duygusu yüksek, yönergeleri doğru ve dikkat şekilde izleyebilen, etkili iletişim kurma becerisine sahip, ekip çalışmasına yatkın, pratik ve hareketli çalışma temposuna uyum sağlayabilen kişiler olması gerekir. Çalışma ortamı afet ve kriz yaşanan her yerdir. Herhangi bir afet ve kriz anında hafta sonu, gece-gündüz ayrımı olmadan çalışmaya hazır olmaları gerekir. Çalıştıkları meslekte kaza riskine karşı, özel giysi, eldiven ve dezenfektan kullanırlar.
Mesleğin eğitimi, meslek/sağlık yüksekokulları Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünde verilmektedir. Ayrıca, mesleğin eğitimi ön lisans düzeyinde meslek yüksekokullarının Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümünde de verilmektedir.
Acil Yardım ve Afet Yöneticisinin çalışma alanı oldukça geniştir. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının merkez teşkilatında, Başkanlığın gerekli gördüğü durumda oluşturacağı çalışma gruplarında, il afet ve acil durum müdürlüklerinde, sivil savunma arama ve kurtarma birlik müdürlüklerinde, belediyeler başta olmak üzere kamu kurumlarında ilgili merkezlerde (112 ambulans merkezlerinde, itfaiyelerde vb.) koordinatör ve yönetici olarak, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinde afet yönetimiyle ilgili alanlarda, kar amacı gütmeyen kuruluşlar başta olmak üzere çeşitli kurumlarda çalışırlar.
Benzer Meslekler
- İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı
- Acil Tıp Teknisyeni