Ağız ve diş sağlığı konuları ilginizi çekiyorsa Diş Hekimliği sizin için ideal bir meslek olabilir.
Diş hekimi, insan sağlığıyla ilgili olarak dişlerin, diş etlerinin, ağız boşluğu, çene ve komşu dokuların sağlığının korunması, diş ve çene düzensizliklerinin teşhis, tedavi ve rehabilite edilmesiyle ilgili her türlü mesleki faaliyeti icra etmeye yetkili kişidir.
Diş Hekimleri;
- Hastanın şikâyetlerini dinleyip, ağız ve dişlerini muayene eder,
- Diş, ağız, diş eti hastalıklarını tedavi eder, gerektiğinde cerrahi işlemleri yapar,
- Eksik dişlerin yerini yenileriyle ile tamamlar,
- Diş ve çenelerin gerek kendi aralarında ve gerekse birbirleriyle ilişkilerindeki uyumsuzluk ve bozuklukları giderir,
- Reçete yazar,
- Koruyucu tedavi yapar, bilgi verir, tavsiyelerde bulunur.
Diş Hekimi olmak isteyenlerin fen bilimlerine ilgili, el ve gözlerini eşgüdümle kullanabilen, üç boyutlu görebilme becerisine sahip, renk algısı ve iletişim kurma becerisi olan, yaratıcı, şekil ve uzay ilişkilerini algılayabilen, insanları anlayabilen, sabırlı, dikkatli, sorumluluk sahibi, estetik anlayışı olan kişiler olması gerekir. Diş Hekimlerinin meslek hastalıklarına yakalanma riski vardır. Çalışma ortamı çok temiz ve biraz ilaç kokuludur. Bazı hastaların ağızları rahatsız edici derecede kokabilir. Çalışırken hastalar ve hasta sahipleri ile sürekli etkileşim hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi üniversitelerin Diş Hekimliği fakültelerinde verilmektedir.
Diş Hekimleri, bağımsız olarak ya da kamu ve özel diş hekimliği kliniklerinde çalışabilirler. Ayrıca ağız ve diş sağlığı bakım ürünleri üreten, pazarlayan ticari kuruluşlarda, diş hekimliği alet, cihaz ve malzemesi üreten, pazarlayan ticari kuruluşlarda da çalışabilirler. Diş Hekimleri, Türk Tabipler Odasına üye olmak zorundadırlar.
Benzer Meslekler
- Diş Teknisyeni
- Tıp Doktoru
Anahtar Kelimeler: Diş Hekimi , Meslek , İş Tanımı , YKS , Tercih , Kılavuz , Puan , Üniversite , Hesaplama , Maaşları , Robot