Çayın üretilmesinde ve işlenmesinde görev almak, çay ve çeşitleri konusunda yetkin bir meslek elemanı olmak isterseniz bu mesleği incelemelisiniz.
Yaş çay yaprağının içilebilir siyah, yeşil ve bitkisel çaya dönüşmesi sürecinde soldurma, kıvırma, oksidasyon (fermantasyon), kurutma ve tasnif aşamalarını gerçekleştirerek gerekli araç-gereçleri kullanabilme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Çay Üretim ve İşlemecisi;
- Üretimde hijyen sağlar,
- Üretim aşamalarını yürütür,
- Kullanılan ekipmanların üretim için uygun olup olmadığını kontrol eder,
- Üretim ortamının uygun olup olmadığını kontrol eder,
- Gerekli makine ve ekipmanları kullanır,
- Soldurma işlemini yapar,
- Yaş çayın içindeki su oranını kontrol eder,
- Çayın kıyılma işlemini yapar,
- Üretilen çayın rengini, kokusunu kontrol eder,
- Kurutma işlemi yapar,
- Tasnifleme yapar,
- Çayın ambalajlama işlemini yapar.
Çay Üretimi ve İşlemecisi olmak isteyenlerin, renk, koku, görme yeteneği yüksek, psiko-motor yeteneklere sahip, dikkatli, temiz ve düzenli, sorumluluk duygusu yüksek, ekip çalışmasına yatkın, eleştiriye açık, pratik ve hareketli çalışma temposuna uyum sağlayabilen kişiler olması gerekir. Çay Üretimi ve İşlemecisi çay üretimi yapan fabrikalarda genellikle kapalı, gürültülü, nemli, tozlu ve kokulu ortamlarda çalışır.
Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinin gıda teknolojisi alanında Çay Üretimi ve İşleme dalında kalfalık ve ustalık eğitimi şeklinde verilmektedir.
Çay Üretimi ve İşlemecisi, çay üretimi yapan kamu kuruluşları ve özel kuruluşlarda çalışır. İş alanları çayın üretim alanına göre genellikle bölgesel bazdadır.
Benzer Meslekler
- Çay Paketleme Elemanı
- Çay Harmanlama Elemanı