Tıp ve biyolojinin teknik alanında çalışmak, bu alanlarda kullanılan cihaz, araç ve gereçlerin kullanımı ve montajını yapmak tam da bu mesleğin ana gövdesini oluşturuyor. Biyomedikal Cihaz Teknikerini daha ayrıntılı tanımak ister misiniz?
Biyomedikal Cihaz Teknikeri tıpta ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazların montajı, kullanımı, bakım ve onarımı konularında çalışan kişidir.
Biyomedikal Cihaz Teknikeri:
- Tıp ve biyolojik bilimlerde, kimya ve Ar-Ge laboratuvarlarında kullanılan alet ve cihazları şemalara uygun olarak yerlerine monte eder,
- Aletlerin nasıl ve ne şekilde kullanıldığını ilgililere gösterir,
- Aletlerin bakım ve onarımını yapar.
Biyomedikal Cihaz Teknikeri olmak isteyenlerin temel bilimlere, özellikle fiziğin elektrik ve mekanik konularına ilgili, bu alanda başarılı, şekil ilişkilerini algılayabilme ve bir şemayı okuyabilme yeteneğine sahip, el becerisi olan, ayrıntıları görebilen, sorumluluk sahibi ve dikkatli kişiler olması gerekir.
Biyomedikal Cihaz Teknikerleri temiz, iyi aydınlatılmış ve ısıtılmış kapalı ortamlarda çalışırlar. Genellikle sağlık personeli ve diğer teknik personelle iletişim hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının Biyomedikal Cihaz Teknolojisi bölümünde verilmektedir.
Biyomedikal Cihaz Teknikerleri resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, dispanserlerde, tıp, gıda, kimya laboratuvarlarında çalışabilirler. Ayrıca serbest çalışma imkânına da sahiptirler. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına paralel olarak çalışma alanları giderek genişlemektedir.
Benzer Meslekler
- Elektronik Teknikeri
- Kontrol Sistemleri Teknikeri
- Endüstriyel Otomasyon Teknisyeni