Akıllı telefonlar, çevrimiçi işlem yapılmasına olanak sağlayan bankacılık sistemleri, modern ulaşım araçları, sanal ortamda iletişim vs. sistemler ile ilgileniyorsanız çağımızın en önemli mesleklerinden biri olarak gösterilen bu mesleği okumalısınız.
Bilişim Sistemleri Mühendisi sistem yaklaşımı ile her türlü işletmenin bilgi sisteminin mevcut teknoloji desteği ile tasarlanması ve en iyi koşullarda çalıştırılması ile ilgilenen kişidir.
Bilişim Sistemleri Mühendisleri;
- İşletmelerin bilişim sistemlerinin tasarımını yapar ve çalıştırılmasını sağlar,
- Veritabanı sistemlerinin tasarımını ve gerekli yazılımların geliştirilmesini sağlar,
- Bilgisayara yaptıracağı işi veya bilgisayar yardımı ile çözeceği sorunu belirler,
- Sistem programcısı ve çözümleyicisi olarak görev yapar,
- Yeni yazılımlar geliştirerek sisteme destek olur.
Bu mesleği yapacak kişilerin genel olarak, fen ve matematik alanlarına ilgi duyan, analitik düşünebilen, tasarım yapabilen, dikkatli, sabırlı, ekip çalışmasına yatkın, yeni fikirlere açık, kendisini sürekli geliştirebilen kişiler olması gerekir. Bilişim Sistemleri Mühendisi genellikle iyi aydınlatılmış, temiz büro ortamında çalışır. Çalışırken üst yönetimle, meslektaşlarıyla ve işverenlerle iletişim halindedir. Gerektiğinde donanım alanında teknisyenle beraber çalışır.
Mesleğin eğitimi üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri ile Bilgisayar ve Bilişim-Bilimleri Fakültelerinin Bilişim Sistemleri Mühendisliği bölümünde verilmektedir.
Kamu, özel sektör ayrımı olmaksızın, bankalar, sigorta şirketleri, yazılım hizmeti sunan şirketler, telekomünikasyon şirketleri, ulaştırma ve lojistik şirketleri ile bağımsız yazılım sistemi kurmak isteyen tüm şirketlerin bünyesinde Bilişim Sistemleri Mühendisleri çalıştırılmaktadır. Fabrikalarda üretim tezgâhlarının yazılımlarının kontrolünü ve yüklemelerini yapabilir. Bilgisayara dayalı bilgi ve hizmetin sunulduğu tüm sektörlerde çalıştırılmaları mümkündür. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanan eğitim kurumlarının verdiği eğitimlere katılarak katılma belgesi alanlar Bakanlıkça açılan İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavında yeterli puanı almaları durumunda İş Güvenliği Uzmanı Belgesine sahip olabilirler. Bu şekilde Yazılım Mühendisleri İş Güvenliği Uzmanı olarak da çalışabilirler.
Benzer Meslekler
- Bilgisayar Mühendisi
- Matematik Mühendisi
- İşletme Mühendisi
- Yazılım Mühendisi
- Sistem Mühendisi