Not: Size tavsiyemiz öncelikle içeriği dikkatlice okuyunuz, sonra testi çözünüz ve en sonunda da videoyu izleyin. O zaman bu içeriğin daha faydalı olacağını göreceksiniz.
Topluluk önünde konuşmak birçok kişinin en korkulu rüyasıdır. Kişilerin Topluluk önünde konuşma korkusu, birçokları için yükseklik korkusu yâda diğer birçok adrenaline neden olan korkulardan da önde gelmektedir.
Kişilerin topluluk önünde korkularını dışarı vuran vücut hareketleridir ve sizde de konuşma korkusu varsa vücudunuzun verdiği tepkilerden de haberdarsınızdır. Sahneye çıktığınız da yâda herhangi bir yerde konuşmaya başladığınız da sesiniz ve ellerinizde titreme başlar, ciğerleriniz şişer, nefes alış verişiniz hızlanır, konuşma zorluğu çekmeye başlarsınız, kalbiniz o kadar hızlı atar ki sanki yerinden fırlar gibi olur, o an midenizde de karıncalanmalar olur. Tabiki tüm bunlar olurken sizin düşündüğünüz tek bir şey var bir an önce sahneden kurtulmak, vermek istediğiniz mesajın karşı tarafa doğru bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını umursamazsınız bile, zaten o an onu düşünecek durumda da değilsinizdir.
Şimdi bunları okurken bile bir ürperdi korku hissediyor musunuz? Evet, bu çok normal bir durum. Amaç korkularınızı daha da şiddetlendirmek değil, sadece topluluk önünde konuşma korkusu sonucunda vücudunuzda meydana gelen tepkileri ve sizin üzerinizde oluşan baskıyı hatırlatmak istedik. Kaynağını bilmediğiniz bir soruna çözüm bulamazsınız. Topluluk karşısında konuşurken heyecanlanmak çok normal bir durumdur, zaten heyecan duymuyorsanız o zaman da anormal bir durum mevcut olmuş olur.
Sahneye yâda bir topluluk karşısına çıkıp konuşmaya başladığınızda bunun geri dönüşü olmadığını, sahneyi terk etme gibi bir durumunuzun olmadığını sizde biliyor ve farkındasınız, o zaman yapmanız gerek tek şey o sahnede kalıp bununla savaşmaktır. Topluluk karşısında aslında kendinizle savaşacaksınız toplulukla değil, sorunun temeli sizde, içinizdeki korkularda, savaş açacağız yegâne düşman içinizdeki korkulardır. Unutmayın iş yaşamında başarılı olmak istiyorsanız, mutlaka bu becerilerinizi geliştirmelisiniz. Çünkü hitabet sanatına hakim olanlar, ancak büyük kitleleri büyüleyebilirler.
Şimdi bir düşünün üzerinizde spot ışıklar, karşınızda seyirciler ve istediğiniz kadar da zaman var, yapmanız gereken tek şey istediğiniz mesajı onlara aktarmak. İşte burada aklımıza ilk gelen soru peki neden bu kadar korkuyoruz? İşte kafamızdan geçen bazı korku nedenleri:
- Karşınızdaki tüm bu insanlar sizi yargılayabilir, hem de kötü bir şekilde
- Kendinizi aptal gibi hissedebilirsiniz
- Sizi yeterli görmeyebilirler
- Hata yapıp dikkatinizi dağıtabilirsiniz
- Duruşunuzu merak edip beğenmeyebilirsiniz
- Küçük düşürülebilirsiniz
- Başkaları kadar iyi olmayabilirsiniz
- Sizden hoşlanmayabilirler
- Sizle alay edebilirler
- Anlatmak istediğinizi anlamayabilirler
Bu durum karşısından bunun üstesinden nasıl gelebiliriz
Topluluk karşısında konuşmak zor bir şey olabilir, hatta sinirlerinizi gerebilir, fakat her zaman biraz heyecan işinize daha iyi motive olmanıza ve mesajınızı daha doğru vermenize imkân sunar. Heyecan sizi uyanık tutar, çok fazla rahat davranıp hata yapmanıza engel olur. Eğer heyecanınızı doğru kontrol etmeyi başarırsanız, dinleyiciler sizi can kulağı ile dinler ve heyecanınıza ortak olur, daha sağlıklı bir sunum yapma imkânı da yakalamış olursunuz.
Sunum esnasında, sizin açınızdan odak noktanız asla siz olmamalısınız, dinleyiciler için odak noktası olmalısınız, o an kendinizi düşünmeyin sadece vermek istediğiniz mesajı vermeye çalışın ve sizi dinleyenlerin sizin üzerinize odaklanmasını, vermek istediğiniz mesajı doğru şekilde vermeye çalışın.
Sahneye çıktıktan sonra ilk bir dakika çok çok önemlidir, eğer ilk dakikayı doğru bir şekilde atlatmayı başarırsanız ondan sonrası için konuya odaklanır, heyecanınızı unutur ve sadece mesajınızı doğru vermeye devam edersiniz.
Ayrıca sahnede etrafınızı inceleyerek dikkatinizi dağıtabilir, heyecanınızı kendi lehinize çevirebilirsiniz. İnsanların karşısına çıktığınızda dikkatinizi onlara yöneltin. Onların ne giydiğine, davranışlarına, hareketlerine dikkat edin. Dikkatinizi kendi üzerinizden almak için odaklanabileceğiniz onlarca şey bulacaksınız. Kendinizin nasıl hissettiğini düşünmeyi bırakıp başka şeylerle ilgilendiğinizde kendinize olan güvenin arttığını göreceksiniz.
Topluluk önünde konuşurken kendine güven nasıl kurulur?
- Dinleyiciniz arkadaşınız olabilir
Eğer kesin olarak size karşı bir grubun önünde konuşma yapmıyorsanız bilin ki, insan doğasına göre dinleyiciler sizin başarılı olmanızı isterler, dinleyiciler sizin yanınızdadır. Bu yüzden sizden hoşlanmayacaklarına dair önyargılarınızdan kurtulun.
- Ortak nokta bulun
- Karşınızdaki insanlar tesadüfen bir araya gelmiş bir sürü yüzden ibaret değiller, onlar gerçek insanlar. Onlarla iletişim kurmak ve ortak noktalar bulmaya çalışın. Onlar konuşmasa bile beden diliyle iki yönlü bir iletişim kurabilirsiniz.
Önemli bir noktaya değindiğinizde insanların beden diline bakın. Bazıları size katılacak bazılarıysa kesinlikle karşı çıkacaktır. İnsanların beden dillerini harekete geçirebiliyorsanız sizi dinliyorlar ve hâkimiyeti ele geçirmişsiniz demektir.
- Onları uyanık tutun
Sunumunuz sırasında istemediğiniz şeylerden biri de dinleyicilerinizin uykuya dalmasıdır. Ancak bu tür salonlar tam da bu iş için tasarlanmışlardır: loş ışık, rahat koltuklar, konuşmaksızın birini uzun süre boyunca dinlemek... Onları uyanık tutmak için:
- Cevap amacı gütmeyen sorular sorun
- Mümkün olduğunca çok kişiyle 1-2 saniyelik göz kontağı kurun
- Kışkırtıcı olun
- Zorlayıcı ve ilginç olun
- Sesinizin tonunu değiştirin
Topluluk önünde konuşma taktikleri
Topluluk önünde konuşmak sizi çok zorluyorsa profesyonel yardım alın. Bu konuda eğitim veren pek çok eğitim kurumu bulabilirsiniz. İşte size daha verimli bir konuşma yapmanızı sağlayacak bazı öneriler:
Mizah
Eğer mizahi bir yönünüz varsa bunu kullanmaktan kaçınmayın.
Hikâyeler anlatın
Hikâyeler sizi sadece bilgi veren bir insan imajından çıkarıp gerçek bir insan yerine koyar. Vermek istediğiniz mesajları kendi kişisel deneyimlerinize dayanarak aktarın. Konunuz ne kadar sıkıcı olursa olsun onu esprili bir hale getirmek için her zaman bir yol bulabilirsiniz.
Etrafınızı iyi kullanın
Tek bir yerde durmaktan kaçının. Sizin için ayrılan alanın mümkün olduğunca çoğunu kullanmaya çalışın. Hareket edin. Eğer küçük bir toplantı odasında veya bir masada konuşuyorsanız beden dilinizin güçlü olmasına önem verin.
Teknolojiyi doğru kullanın
Slaytlarınızla değil dinleyicinizle konuşun. Slaytlarınız sizi desteklemek için orada. Slaytlar kelimelerden değil grafiklerden oluşmalıdır çünkü insanlar duyduklarından / konuştuklarından daha kısa sürede okuyabilirler ve karşılarında yazılanlar varken sizi dinlemeyi beklemezler. Teknolojiyi yok sayarsak insanların asıl dinlemeye gelmelerinin nedeni sizsiniz.
Topluluk önünde konuşmaya alıştıkça ve eğitim gördükçe, insanların karşısına çıkıp mesajınızı daha verimli bir şekilde ulaştırabilecek hale geleceksiniz. Tek yapmanız gereken bolca alıştırma yapmak.
Hata
Hata yapmak çok normaldir. Herkes hata yapabilir tıpkı dinleyici gibi. Hatanızı kolayca düzeltmeniz dinleyicinizi rahatlatacak sizinle daha iyi bir bağ kuracaktır.
Tüm bunlardan sonra durumunuzu değerlendirmek amaçlı şu küçük testi kullanın:
Aşağıdaki her satıra 0 ile 4 arasında bir puan verin (Asla=0, ender olarak=1, bazen=2, çok sık=3, her zaman=4) olacak şekilde puanlandırın.
Topluluk önünde konuşma yaparken veya böyle bir olasılık belirdiğinde
( ) 1- Sesim titriyor/kısılıyor
( ) 2- Nabız atışım hızlanıyor
( ) 3- Ellerim ve/veya ayaklarım buz kesiyor
( ) 4- Ağzım ve/veya boğazım kuruyor
( ) 5- Zihnim boşalıyor
( ) 6- Kendimi çok halsiz hissediyorum
( ) 7- Ellerim terliyor/titriyor
( ) 8- Midem bulanıyor
( ) 9- Dudaklarım titriyor
( ) 10- Nefes almakta zorlanıyorum/ nefes nefese kalıyorum
( ) 11- Kekeliyorum
( ) 12- Bacaklarım/dizlerim tutmaz oluyor
( ) 13- Oradan kaçmak istiyorum
( ) 14- Yüzüm kızarıyor
( ) 15- Aşırı sinirli/tepkisel oluyorum
Şimdi tüm satır puanlarını toplayın.
( ) Toplam puanım
Toplam puanınızı değerlendirin:
0-10: Yaşadığınız sıkıntıyı fobi olarak değerlendirmek pek doğru olmaz. Diyafram nefesiyle gerginliğinizi kolayca kontrol altına alabilirsiniz. Yaşadığınız olumlu deneyimlerle bu sorunu kendiliğinden aşmanız mümkün.
10-40: Üzerinizdeki duygusal baskıyı bir an önce çözümlemeniz gerek. Başınıza gelecekleri imajine ederek topluluk önünde konuşmaktan kaçmak korkunuzu büyütüp fobi haline dönüştürebilir. Bu durum karşısında bir uzmanla görüşmenizde yarar var.
40 ve üzeri: Ne yazık ki sorununuzu fobi olarak kategorize etmek hiç te yanlış olmaz. Mutlaka bir uzmanla görüşmeniz gerekir. Lütfen hemen bir uzmanla bağlantı kurun.
Anahtar Kelimeler: Konuşma Korkusu , Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Nasıl Yenebilirim , Topluluk Önünde Nasıl Konuşulur , Özgüven Geliştirme , Sahne Eğitimi