Mühendislik her zaman yoğun talep gören ve çok aranan mesleklerin başında gelmektedir. Çok fazla mezun veren sektör özellikle yeni mezunlar için başlangıçta maaş ve deneyimden dolayı ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır. Bu dezavantajları avantaja dönüştürmek isteyen birçok mühendislik mezunu aldığı eğitim ve sertifikalarla bir adım öne geçme planı yapmaktadır. Peki, mühendislik alanlarında CV’nizde hangi sertifikaların olması sizi bir adım öne çıkartır.
Günümüzde bilgisayar programları mühendislikte büyük kolaylıklar sağlıyor ve kariyer açısından da önemli bir yere sahip. Bu içeriğimiz de bahsedilen programlar çoğu mühendislik dallarında yaygın olarak kullanılan genel programlardır. İşte, mühendislik alanında CV’de bulunması durumunda iş hayatında ve mülakatlarda sizi diğer rakiplerinizden bir adım öne çıkaracak sertifika ve eğitim programları;
Office Programları
Office programları hemen hemen tüm şirket için olmazsa olmazların en başındadır. Tartışmasız mühendislerin yanı sıra herhangi bir meslek erbabının yada öğrencinin de öğrenmesi gereken programlardır.
Özellikle Word, Excel ve PowerPoint ile öne çıkan yazılım paketi OneNote, Outlook, Groove, Publisher, Infopath, Access gibi uygulamalar içerir.
CAD/ CAM/ CAE/ PLM/ CADD/ BIM Yazılımları
Öğrenilmesi durumunda ciddi anlamda kişiyi diğer mühendislerden bir adım önde tutacak bir yazılımdır. Bu sertifikalar ve eğitimler özellikle Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği ve bu mühendisliklerin alt dalları için oldukça önemlidir.
CAD: (Computer Aided Design) Bilgisayar Destekli Tasarım
CAM: (Computer Aided Manufacturing) Bilgisayar Destekli İmalat
CAE: (Computer Aided Engineering) Bilgisayar destekli mühendislik
PLM: (Product Lifecycle Management) Süreç Yönetimi
CADD: (Computer Aided Design Drafting) Bilgisayar Destekli Tasarım ve İmalat
BIM: (Building İnformation Modelling) Yapı Bilgisi Modellemesi
Matlab
Mühendislik alanının en önemli programların başında gelmektedir. Bir mühendis için gerekli olabilecek birçok hesaplama ve görsellemeyi yapabilecek şekilde gelişmiş bir programdır. Programın adı “MATrix LABoratoty” kelimesinin kısaltmasından gelmektedir. Günümüzde 500 binden fazla farklı disiplinden akademisyen, araştırmacı, bilim adamı ve öğrenci tarafından kullanılmaktadır. Matlab genel olarak; teknik hesaplamalar ve matematiksel problemlerin çözümü ve analizi için tasarlanmış bir yazılım geliştirme aracıdır.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Photoshop
Photoshop gibi programlar daha çok iş tanıtımı, sunum, ve hazırlıklar için kullanılabilecek bir programlardır. Bazen bir çok program bilirsiniz ama işinizi yada markanızı tanıtmak vb. durumlarda işinizi kolaylaştıracak ve fotoğraf manipülasyonları için alanında en iyisi diyebiliriz.
İllüstratör
İllüstratör bir çizim programı olup özellikle iki boyutlu çizimlerde en iyisi diyebilirim. Bu programı her mühendislik alanında kullanılabilir. Özellikle logo, proje çizimlerinde ve tanıtım için muhteşem bir program.
AutoCAD
Kullanıma oldukça yaygın olup çoğu işletmenin ve çoğu mühendislik dallarının yanı sıra mimarlar tarafından da sıkça kullanılmaktadır. Diğer CAD programları için altyapı sağlamaktadır. Program iki boyutlu yada üç boyutlu tasarımların hazırlanmasında ciddi kolaylıklar sunmaktadır. Mimarlık alanında iki boyutlu çizimler için biçilmiş bir kaftan görevi görmektedir. Son yıllarda özellikle mobilya sektöründe çizimlerde çok fazlasıyla kullanılmaya başlandı ve ciddi de bir eleman açığı mevcuttur. Öğrenilmesi oldukça basit olan CAD programı birçok üniversitede eğitimleri verilmektedir.
Autodesk Alias
Autodesk firmasına ait olup endüstriyel tasarımdan otomotive kadar çalışan tasarımcılar için özelleştirilmiş araç setleriyle donatılmış bir programdır. Özellikle otomotiv tasarım ve stil çalışmaları için öncü bir programdır.
Solidworks
Daha çok makine mühendisleri tarafından kullanılan ve kullanımı çok yaygın olan bir programdır. Türkçe kaynak olarak çok fazla alt yapı imkanı sunmaktadır. Program iki yada üç boyutlu tasarımların yapılması, montajlanması ve renklendirilmesi gibi imkânlar sunmaktadır. Ayrıca analizler yapıp değerlendiren ve simülasyon yapıp hareketlerini inceleyen bir programdır.
Catia
Daha çok Makine mühendisleri ve Otomotiv Mühendisleri için en gelişmiş Cad/Cam/Cae programlarından biridir. Yukarıda anlattığımız Solidworks 'ün yaptıklarını fazlasıyla yapıp daha güvenilir sonuçlar vermektedir. Kullanıldığı alanalr; Otomotiv, Havacılık, Savunma Sanayi vb. alanlar.
ProEngineer
Analiz, modelleme ve simülasyon açısında çok başarılı bir program. Fiyat ve eğitim açısında oldukça pahalı bir programdır.
Ansys
Simülasyon için çok güvenir sonuçlar veren bir program. Analiz konusunda da en iyisi diyebiliriz. Özellikle şirketler açısından maliyetlerin azaltılması konusunda simülasyon testleri çok uygun ve ayrıca hasar tespiti de yapabilmektedir.
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
SAP2000
İnşaat programı olan SAP2000 dünya genelinde kullanılan bir programdır. Genel olarak betonarme yapılar için önemli sonuçlar vermekte ve yapı mühendisleri tarafından daha çok kullanılmaktadır.
Netcad
Mühendislik ve coğrafi bilgi sistemleri kullanıcıları için tasarlanmış, uluslararası standartları destekleyen CAD ve GIS teknolojisidir. NETCAD GIS, kullanıcılarının ihtiyaç duyduğu güç ve esnekliği sağlar. Özgün mimarisi ile çok güçlü CAD, GIS ve Raster entegrasyonu sunar.
Chemcad
Bir simülasyon programı olan Chemcad özellikle kimya mühendisleri için çok önemli bir yer tutmaktadır. Kullanım alanı olarak daha çok organik molekül çizimlerinde başarılıdır.
3ds Max
Mimarlar, simülasyon, Animasyon ve grafik tasarım alanlarında çalışanlar için çok kullanışlı bir programdır. Video ve film sektöründe çalışanlar için efekt konusunda çok başarılı bir program.
Proteus
Proteus Design Suite, temel olarak elektronik tasarım için kullanılan sahipli bir yazılımdır. Yazılım genellikle elektronik tasarım mühendisleri ve teknisyenler tarafından baskılı devre kartı üretimi için teknik resim ve elektronik baskı yapmak için kullanılır.
Programlama Dilleri
Teknoloji her geçen gün gelişmektedir. Her teknoloji de bir programlama dili ile yazılmaktadır. Web sitesi, bir uygulama vb. tasarlamak için yazılım dilini bilmek gerekir. Dünya üzerinde birçok programlama dili bulunmaktadır. Programlama dilleri, yazılım sayesinde bilgisayarın anlayacağı dilde talimat vermesine izin vermesini sağlar. Programlama dilleri üç kategoriye ayrılır bunlar;
Alt Seviye Programlama Dilleri:
Makine diline en yakın dil kategorisidir. Donanıma yakın programlama dili olarak da bilinir. Alt seviye dilleri genellikle makine diline çevrilmesi için derleyiciye gerek duymadan işlemciler aracılığıyla çalıştırılabilir. Örneğin; Assembly.
Orta Seviye Programlama Dilleri:
Alt seviyeye göre daha anlaşılırdır. Oldukça esnek olma özelliği bulunmaktadır. Hem alt seviye hem de üst seviye programlama yapabilirsiniz. Hem bilgisayar için programlama hem de donanım için programlama yapılır. Örnek; C, C++ verilebilir.
Üst Seviye Programlama Dilleri:
En hızlı ve en etkili programlama diline verilen addır. Bilgisayar programcılığına hitap eden dildir. Donanım programlama diline uzak bir dildir. Örnek; Acces, Poxpro, VisualBasic verilebilir.
Yukarıda ki programlar dışında bir mühendisin CV’de olması gereken sertifikalar ve eğitimlerden bazıları da şu şekilde sıralayabiliriz;
-
Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi
-
Stratejik Pazarlama Yönetimi
-
Liderlik ve Yöneticilik
-
Satış ve Pazarlama
-
Dijital Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanlığı
-
Girişimcilik
-
Veri Madenciliği
-
İnsan Kaynakları Yönetimi
-
Bilgisayar Programları
-
Programcılık ve Yapay Zekâ
-
İleri Satış Teknikleri
-
Grafik tasarım
Profesyonel ve etkili bir CV istiyorsan bizimle iletişime geç:
Mail: nkariyercv@gmail.com
Whatsapp: 0541 123 21 07
Anahtar Kelimeler: Mühendis , Sertifika , Programları