En iyi sayısal bölümleri sıralarken iş imkanı, atama kolaylığı, bölüme duyulan ilgi, mesleğin geleceği, rekabet düzeyi ve mesleği icra edenlerin maaşlarını dikkate alınarak bir sıralama oluşturuldu. Onun için kesin bir sıralama söz konusu değildir. Bir bölümün niteliği sizin ilgi duyduğunuz veya kendinizi yetenekli gördüğünüz bölümdür.
İşte, Ataması kolay ve maaşı yüksek en iyi sayısal bölümler
1- Tıp Fakültesi
Eminiz ki Tıp fakültesini ilk sırada görmek sizi şaşırtmamıştır. Şimdilerde durumlar biraz değişti ama bundan yıllar önce her çocuğun hayalindeki meslek doktorluktu. Elbette tıp ya da diğer adıyla doktorluk, prestijini hala devam ettiren ender bölümlerden bir tanesi. Tıp mezunları hem zorlanmadan devlette veya özelde iş bulabiliyor hem de yüksek meblağlarda kazançlar elde edebiliyor. Bu nedenle maaşı yüksek meslekler arasında da doktorluk ilk sıralarda gelmektedir.
Bildiğiniz gibi lisans bölümlerini tercih edebilmek için TYT’den en az 180 baraj puanını almak gerekiyor. Ancak bazı özel bölümler var ki TYT’den 180 alsanız dahi o bölümü tercih edemiyorsunuz. Bu bölümler için ayrıca başarı sıralaması barajı var. İşte, Tıp Fakültesi de başarı sıralaması barajı bulunan sınırlı sayıda bölümlerden bir tanesi. Şöyle ki: Herhangi bir üniversitenin Tıp Fakültesi bölümünü tercih edebilmeniz için ilk 50.000 kişinin arasında olmanız gerekiyor.
2- Pilotaj
Daha önce gözümüzden kaçtığı için Pilotaj bölümünü sıralamaya dahil etmemiştik. Bir takipçimizin uyarısı üzerine durumu fark edip ikinci sıraya aldık. Ancak tekrar hatırlatalım ki bu sıralama bir kesinlik arz etmez. Bizim gözümüzde ikinci sırada olan, başkasının gözünde ilk sırada veya beşinci sırada olabilir.
Bildiğiniz gibi en yüksek puanlarla öğrenci alımı yapılan bölümlerden biri de Pilotaj'dır. Pilotaj bölümünü bu kadar değerli kılan da elbette ki her yerde konuşulan pilot maaşlarıdır. Günümüzde pilot maaşları 30.000 lirayı bulmaktadır. Ancak bölüme girebilmek için bazı ön şartları yerine getirmek gerekiyor. Bölüm için yaş sınırı, boy sınırı, kilo sınırı vs. bulunuyor. Bölümü tercih edecekler 1. dereceden sağlık sertifikası alması gerekiyor.
3- Diş Hekimliği
Diş hekimliği kimi zaman tıptan bile daha fazla rağbet görebiliyor. Özellikle özel sektörde faaliyet gösteren ve az çok isim yapan diş hekimleri, aklınıza gelmeyecek kadar yüksek maaşlar veya kazançlar elde edebiliyor. Diş Hekimliği, mesleğinin icrası bakımından da tıptan daha rahat bir bölüm, bölüme rağbet olmasının nedenlerinden birisi de bu zaten.
Evet, başarı sıralaması barajı diş hekimliğinde de mevcut. Puanınıza bakılmaksızın, ilk 80.000 kişi arasında olup olmadığınıza bakılacak. Yani yüksek bir puan aldığınızda çok sevinmeyin. Burada daha mühim olanı ilk 80 bin kişi arasında olmak. Peki başarı sıralamanız 80 binlerde ise diş hekimliğini kazanmanız garanti mi? Değil elbette. Şu an sadece tercih edebildiniz. Bölüme yerleştirmeniz ise toplam kontenjan göre yapılacak. Yani kim daha başarılı ise onlar yerleşecek, diğerleri ise ya boşta kalacak ya da şansını/tercihini başka bölümlerden yana kullanacak.
4- Mimarlık
En karizmatik mesleklerden veya bölümlerden biri olduğunu itiraf etmemiz gerekir. Elbette karizma karın doyurmak için yeterli değil; ama merak etmeyin, mimar olduğunuzda o karizma aynı zamanda karnınızı da doyuracak. Mimarların genelde özel bir ofisi oluyor. Örneğin ev mi yapacaksınız, devlet size diyor ki ‘’Git, önce bir mimara projeni çizdir, öyle gel.’’ Siz de gidiyorsunuz kendisine ve belki de çok kısa sürede çizeceği bir proje için sizden hatırı sayılır bir meblağ alıyor.
İnşaat sektörü ülkemizde hızla gelişiyor. Bu da mimarlık, inşaat mühendisliği gibi bölümlerin geleceğinin de parlak olduğunu gösteriyor. Bu nedenle geleceği parlak sayısal bölümler listesinde de mimarlık bölümünün rahatlıkla yer alacağını gösteriyor.
5- Bilgisayar Mühendisliği
Evet, başarı sıralaması barajı bulunan sayısal bölümlerden bir tanesi de Bilgisayar mühendisliği. Zaten 2020 en iyi sayısal bölümler listemizde yer alan diğer mühendislik bölümlerinde de görebileceğiniz gibi, mühendislik programlarının neredeyse tamamında başarı sıralaması barajı bulunuyor. Diğer mühendislik bölümlerinde olduğu gibi bilgisayar mühendisliği bölümü için SAY puanında ilk 300 bin kişi arasında olmanız gerekiyor.
Doğrusu, bilgisayar mühendisliği KPSS atama konusunda çok da şanslı bir bölüm değil. Yani bölümü bitirdim, hoş işe başladım gibi bir anlayışınız olmasın. Rakip sayınız yüksek ve KPSS’de bunları elemeniz gerekir. Bu durum tabii ki ille de devlete atanmak isteyenler için geçerli. Halbuli bilgisayardan ciddi manada anlayan, kendini geliştirmiş bir mühendis, kamu kurumuna ihtiyaç bile duymaz. Devir bilgisayar devri iken yapabileceğiniz o kadar çok şey var ki...
6- Yazılım Mühendisliği
Az önce ‘’devir bilgisayar devri’’ mi dedik? Dedik, dedik. Ama işte bir de yazılım var. Günümüzde çocukların veya gençlerin saatlerini harcadığı o oyunlar, programlar, uygulamalar hep yazılımcılar tarafından yapılıyor. İşte, kendinizi asıl geliştirmeniz gereken bölüm sanırız yazılım mühendisliği. Bir oyun veya program yazılımı hazırlayarak para basan (mecaz anlamda) yazılımcıları duymuşsunuzdur.
Günümüzün en çok kullanılan mobil işletim sistemleri Android, IOS uygulamarını biliyorsunuz. Adamlar sıradan bir uygulama yapmış bilmem günde kaç tanesini kaç paraya satıyor. Neden? Çünkü işi biliyor, kendisini geliştirmiş, yenilikleri sürekli takip ediyor. Ayrıntıları ileride yeni bir yazı ile sizlere sunacağız. Yazılım Mühendisliği başarı sıralaması barajı da 300 bin.
7- Eczacılık
Hala eski popülaritesini korumakta olan bölümlerden biri de Eczacılık bölümüdür. YÖK Atlas verilerine göre en çok ilgi duyulan veya tercih edilen bölümlerin başında geliyor zaten. Eczacılık bölümünün başarı sıralaması barajı ilk 100 bin. Bölümü tercih edebilmeniz için bu sıralamay girmek zorundasınız.
Eczacılık, daha çok serbest yapılan bi meslek ve kişinin kazancı da bazı değişkenlere göre değişebiliyor. Örneğin iyi bir hastaneye yakın bir konumdaki bir eczanenin kazancı, mahalle arasına açılmış bir eczaneden daha fazla olacaktır.
8- Makine Mühendisliği
Makine mühendisliği bölümü, kamuya atanma konusunda şanssız bir bölüm olsa da özel sektörde iş imkanı bulunan bir bölümdür. Bir mühendislik programı olduğu için bölümü tercih edecek olan kişinin ilk 300 bin kişinin arasında olma zorunluluğu vardır. 2019 yılında makine mühendisi, çeşitli kamu kurumlarına atanmıştır. KPSS atama puanları ise 90 puanın üzerinde olmuştur. Makine mühendisliği okuyup devlete atanma gibi bir düşünceniz varsa KPSS’ye iyi bir şekilde hazırlanmayı göze almalısınız.
9- Veteriner Fakültesi
Veteriner maaşları eskiden beri yüksek olmuştur. Ülkemizde hayvancılık ciddi bir boyutta yapılmaktadır. Bu durum da elbette ki veteriner hekim ihtiyacını doğurmuştur. İş bulma imkanı ve maşları düşünüldüğünde tercih edilebilecek bir bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ilgi alanınızın hayvanlar olacağını bilmeniz gerekir. İçinizde hayvan sevgisi yoksa bölümü tercih etmemek sizin için daha iyi olacaktır.
10- Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Açıkça konuşmak gerekirse elektrik-elektronik mühendisliği eski imkanlarını korumuş değil. Halen kamu kurumlarına atamaları yapılıyor; ancak 80 ve üzeri puan almak gerekiyor. Elektrik-Elektronik mühendisleri neredeyse her türlü kamu kurumuna atanabiliyor. Başarı sıralaması barajı 300 bindir.
11- Endüstri Mühendisliği
İsmi çok karizmatik gelse de üstte sıraladığımız bölümler kadar iş imkanına sahip değil. Kamuya atamaları olsa da bu sınırlı sayıda olmaktadır. Devlete atanmak için KPSS’den 90 ve üzeri puanlar almalısınız. Gelişmiş ülkelerde el üstünde tutulan bir bölüm olsa da ülkemizde durumlar böyle değil. Çünkü biz henüz gelişmiş bir sanayi ülkesi değiliz. Her şeye rağmen öğrencilerin en çok ilgi duyduğu, araştırdığı ve tercih ettiği bölümler arasında geliyor. Başarı sıralaması barajı diğer mühendislik bölümleri ile aynı.
12- İlköğretim Matematik Öğretmenliği
Evet, işte ilk öğretmenlik bölümümüze geldik. Her şeyden önce şu maaş konusuna bir değinelim: Şimdiden söyleyelim, herhangi bir devlet okulunda matematik öğretmeni olarak çalışırsanız, maaşınız yukarıdaki listede saydığımız bölümlere nazaran çok düşük olacaktır.
Öğretmenliğe yeni başlayan birinin maaşı 4000 lira civarındadır. Bu kişinin ek derslere de girdiğini ve 1000 lira da oradan aldığını farz edersek toplam maaşı 5000 lira olur. Bu yüzden öğretmenlik, sadece maaşı için değil, sevildiği için tercih edilmesi gereken bir bölümdür.
Tüm bunların yanında, diğer öğretmenlik branşlarına göre daha fazla kazanç elde etmeleri mümkündür. Devlet okullarında çalışanlar için özel ders verme yetkileri sınırlıdır. Ancak kural dışı oynarsanız veya özelde çalışırsanız istediğiniz kadar özel ders verebilirsiniz. Matematik, zor bir ders olduğu için özel ders açısından en çok aranan branştır.
İlköğretim matematik öğretmenliği bitirenler ortaokullarda çalışırlar. Liselere atanma yetkileri yoktur. Öğretmenlik bölümlerini tercih etmek için de belli bir başarı sıralamasına girmeniz gerekiyor. İlk 300 bin kişinin arasında olan her aday ilköğretim matematik öğretmenliğini tercih edebilir.
13 - Hemşirelik
Ataması en kolay olan sayısal bölümlerden bir tanesi de şüphesiz ki hemşireliktir. Ayrıca orta seviyelerde taban puanlarla tercih edilebildiği için de bölüme ilgi yüksektir. Hemşirelik, maaşından çok işe atanma bakımından tercih edilecek bir bölümdür. Belki de bu saydığımız tüm bölüm veya meslekler arasında işleri en zor olanlardan biri de hemşirelerdir.
Hemşirelik tercih etmek isteyen biri, hastanelerde çalıştığı takdirde, gece nöbetlerine kalacağını bilmelidir. Şu an belki bekar ve çocuksuz olduğunuz için çok da anlayamayacaksınız ama evdeki bebeğinizi veya küçük çocuğunuzu bırakıp gece nöbetine gitmek zorunda kalacaksınız ve geldiğinizde de ya uyuyamayacak veya o oralarda ağlarken veya gezinirken uyuduğunuzda vicdan azabı çekeceksiniz. Bölümü kötülemek için söylemiyoruz bunları değerli adaylar. Ama bazı hesapları şimdiden yaparsanız, gelecekte bazı problemleri yaşamazsınız.
14- Ebelik
Atama konusunda şanslı bölümlerden biri olduğu için bu listeyi ebelik bölümü de hak etti. Sağlık Bakanlığının yaptığı her atamada ebelik için de yüzlerce kontenjan açılmakta ve mezunlar çeşitli sağlık kuruluşlarına düşük puanlarla atanmaktadır. Mezun olduktan sonra hemen işe başlamak isteyenlerin düşünebileceği bir bölüm. Tabii kimler için uygun bir bölüm olduğunu da söylememize gerek yok sanırım.
15 - Moleküler Biyoloji ve Genetik
Moleküler Biyoloji ve Genetik, kısaca moleküllerin özellikleri, yapı, görevleri vb. konularında araştırma yapar. Bu sebeple araştırmayı, keşfetmeyi ve bilime ilgi duyan öğrenciler için en iyi sayısal bölüm meslekleri arasında bulunur. Gen aktarımı, yeni hastalık genlerinin araştırılması, kanser tedavileri, biyoteknoloji konuları, bölümün temelini oluşturuyor. Tıp ve diğer mühendislik disiplinleri ile iç içe olmakla birlikte temelde hastalıkların varoluş sebepleri araştırılmaktadır.
Moleküler Biyoloji ve Genetik dersleri arasında genel kimya, genel biyoloji, moleküler hücre biyolojisi, programlamaya giriş, immünoloji vb. bulunur. Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları akademik araştırmalarına devam edebilir ve bilim dünyası için yeni keşifler yapabilir. Veya ilaç şirketleri, hastaneler, laboratuvarlar, tüp merkezleri, üniversiteler de iyi bir iş imkanı sağlar.
Anahtar Kelimeler: Sayısal Bölüm , En İyi , Maaş , Ataması Kolay