Lisede sözel alanlarda okuyan öğrenciler, üniversite tercih döneminde büyük bir kararsızlık yaşayabilir. Sayısal ve eşit ağırlık alanlarına kıyasla, sözelde daha kısıtlı imkanlar bulunur. Ancak buna rağmen en iyi sözel bölümler her zaman tüm kontenjanı doldurmaktadır. Ülkemizde bazı sözel üniversite bölümleri henüz çok iyi bir iş imkanı ve rahat bir yaşam sağlamıyor. Öğrenciler, üniversite mezunu olduğu halde hayallerindeki işe kavuşamıyor. Dolayısıyla ilerde daha rahat bir gelecek ve yaşam için en iyi sözel üniversite bölümleri arasından doğru seçim yapmalısınız.
En İyi Sözel Bölümler
Türkiye’de sözel bölümler henüz hak ettiği değeri görmüyor. Bu nedenle sözel bölüm mezunları yurtdışına gitmek veya akademik kariyerde ilerlemek gibi seçenekleri tercih ediyor. Şanslı kısım ise ilk birkaç senede atanarak meslek hayatına atılabiliyor. Siz de üniversite döneminde kendinizi geliştirerek ve entelektüel bilgi birikiminizi arttırarak hayalinize kavuşabilirsiniz.
İş imkanı fazla olan sözel bölümler kamuda ve özel sektörde daha fazla istihdam oranı sunmaktadır. Bu sayede öğrenciler, mezun olduktan kısa bir süre sonra iş hayatına başlayabilir. Üniversite tercih döneminde sözel bölüm seçmek konusunda kararsızsanız aşağıdaki listeye göz atabilirsiniz. İşte en iyi sözel bölümler:
Okul Öncesi Öğretmenliği
Okul Öncesi Öğretmenliği son yıllarda en fazla tercih edilen sözel bölümler arasında bulunuyor. Dolayısıyla öğrencilerin üniversite sınavında yüksek puan alması gerekmektedir. Aynı zamanda diğer öğretmenlik bölümlerinde olduğu gibi Okul Öncesi Öğretmenliğinde de 300 bin barajı bulunuyor. Bu bölümü seçen öğrenciler psikoloji, erken çocukluk döneminde eğitim, bebeklik döneminde gelişim, eğitim sosyolojisi, çocuk ruh sağlığı vb. derslerde eğitim görür.
Okul Öncesi Öğretmenliği dersleri çok zor olmamakla birlikte ilgi ve düzenli takip gerektirir. Öğrenciler 4 yıllık lisans eğitiminin ardından okul öncesi öğretmeni olarak mezun olur. Mezun olanlar devlet ve özel kreşlerde, anaokullarında veya sivil toplum kuruluşlarında kolayca iş bulabilir. İş imkanının fazla olması sayesinde en iyi sözel bölümler arasında kabul edilir.
Özel Eğitim Öğretmenliği
Özel Eğitim Öğretmenliği okuyan öğrenciler öncelikle sabırlı ve merhametli olmalıdır. En zor mesleklerden biri olmakla birlikte merhametli insanlar için oldukça iyi bir meslektir. Bu bölümde öğrenciler zihinsel, bedensel veya duygusal engeli olan öğrencilere eğitim vermek üzere geliştirilir. Özel eğitim öğretmenliği dersleri arasında zihin yetersizliği ve otizm spektrum bozukluğu, Türk işaret dili, uygulamalı davranış analizi, özel öğretimde Türkçe/fen/sosyal/ matematik öğretimi vb. bulunur.
Özel eğitim öğretmenleri kamuda ve özel sektörde özel eğitim merkezlerinde çalışabilir. İş bulma oranı oldukça yüksektir ve maaşları da tatmin edici seviyededir. Özel eğitim öğretmenleri farklı klinik ve hastanelerde de iş bulabilir.
Türkçe Öğretmenliği
Türkçe öğretmenliği geçtiğimiz senelerde yüksek atama oranlarıyla dikkat çekiyordu. Ancak günümüzde atama oranları biraz düştü. Yine de diğer branşlara oranla daha şanslı bir bölüm olduğu söylenebilir. Türkçe Öğretmenleri ortaokul (5, 6,7. Sınıflar) düzeyinde eğitim verir. Aynı zamanda gerekli görülen durumlarda görevlendirme ile liselerde de dil ve anlatım derslerine girebilirler. Türkçe Öğretmenliği dersleri arasında Türk dili, Türk dil bilgisi, eğitim sosyolojisi, eğitim psikolojisi, Türk hal edebiyatı, çocuk edebiyatı vb. yer almaktadır.
Türkçe Öğretmenleri KPSS ile Türkiye’nin farklı okullarında çalışmaya başlayabilir. Özel sektörde ise özel okul, dershane, etüt merkezi, kurs vb. yerlerde iş bulma oranları yüksektir.
İlahiyat
İlahiyat bölümünde öğrenciler kapsamlı bir İslam dini eğitimi alır. Aynı zamanda diğer dinlerin tarihleri ve karşılaştırılması en önemli konulardandır. İlahiyat bölümünde öğrenciler İslam inanç esasları, Kuran okuma, din psikolojisi, hadis tarihi, çağdaş İslam hukuku, Türk İslam tarihi, Tefsir tarihi gibi derslerde eğitim görür. İlahiyat lisans diploması almaya hak kazananlar kamuda birçok alanda iş bulabilir. Öğrenciler, İlahiyat bölümünde Türkçe, Arapça veya İngilizce eğitim görür. Ancak temelde Arapça daha ağırlıklıdır.
Din kültürü öğretmenliği, imam, müezzin, vaiz, Diyanet İşleri’nde memurluk en çok tercih edilen meslekler arasında bulunur. KPSS ve DHBT ile kamu kurumlarının pek çok alanında iş olanağı vardır. İş olanaklarının büyük çoğunluğu kamudadır. Dolayısıyla en iyi sözel bölümler arasında yer alır.
Coğrafya Öğretmenliği
Geçtiğimiz senelerde Coğrafya bölümünde okuyan öğrenciler, pedagojik formasyon alarak öğretmen olabiliyordu. Ancak YÖK tarafından bu uygulama kaldırıldı. Dolayısıyla Coğrafya Öğretmenliğinin puanları yükseldi ve daha az üniversiteyle kısıtlandı. Coğrafya öğretmenliği okumak isterseniz Gazi, Marmara, 18 Mart, Dicle, Dokuz Eylül, Atatürk veya Necmettin Erbakan üniversitelerinden birini tercih etmeniz gerekiyor.
Coğrafya öğretmenleri, diğer branşlara oranla KPSS’de daha az puanla atanabiliyor. Atama oranı düşük olsa da yüksek puan aldığınızda devlet okullarında işe başlayabilirsiniz. Coğrafya öğretmenliği dersleri arasında harita bilgisi, arazi çalışmaları, beşeri coğrafya, coğrafi bilgi sistemleri, siyasi coğrafya vb. yer alıyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları son yıllarda en iyi sözel bölümler arasında bulunuyor. Genç nüfusun mutfağa ve yemeğe duyduğu tutkunun artmasıyla birlikte puanları da yükseldi. Gastronomi ve Mutfak Sanatları dersleri genellikle mutfaklarda yapılıyor. Dersleri arasında beslenmenin temel ilkeleri, Türk mutfak kültürü, dünya mutfağı, estetik ve sanat felsefesi, yiyecek – içecek yönetimi, temel çikolata yapımı vb. yer alıyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları mezunları ‘Gastronom’ olarak adlandırılır. Gastronomlar gıda denetleyicisi, eğitmen şef, tüketim şefi, executive şef, gurme, mutfak şefi veya aşçı olabilir. Beş yıldızlı oteller, restoranlar, kafeler, büyük firmalar veya catering şirketleri vb. birçok yerde iş olanağı bulunmaktadır.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Sosyal Bilgiler Öğretmenleri ortaokul düzeyinde tarih ve coğrafya dersleri verir. Son yıllarda diğer öğretmenlik branşları gibi ataması ortalama seviyededir. Ancak özel sektörde iş bulma olasılığı da bir hayli yüksektir. Sosyal Bilgiler Öğretmenliği dersleri arasında antropoloji, ülkeler coğrafyası, çağdaş dünya tarihi, Türkiye fiziki coğrafyası, insan hakları ve demokrasi vb. yer almaktadır.
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümünden mezun olanlar KPSS ile 80 puan civarında atanabilir. Ayrıca özel okullarda ortaokul düzeyinde derslere girebilir. Öte yandan dershaneler ve etüt merkezleri de sosyal bilgiler öğretmenleri için bir iş olanağı sağlamaktadır.
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümünde öğrenciler şirket, kurum, kuruluş, firma ve bireyler için tanıtım yapmayı öğrenir. İngilizce Public Relations kısaltması olan PR bu bölümün temel konusunu oluşturur. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık dersleri arasında marka yönetimi, ikna edici iletişim, pazarlama yöntemi, kamusal halkla ilişkiler, reklamcılıkta yaratıcılık ve yazarlık bulunur.
Halkla İlişkiler Ve Reklamcılık bölümü için KPSS ataması yoktur. Öğrenciler genel KPSS ile kamu kurumlarında çalışabilir. Öte yandan bu işte ilerlemek isteyenler reklam şirketleri, basın yayın kuruluşları, marka danışmanlık şirketleri, dijital pazarlama şirketleri vb. yerlerde iş bulabilir.
Tarih ve Tarih Öğretmenliği
Kamu kurumunda çalışmak isteyen öğrenciler Tarih öğretmenliği bölümünü okuyabilir. Tarihe ilgi duyan ve akademik kariyer yapmak isteyenler ise Tarih bölümünü tercih etmelidir. Tarih bölümünü okuyanlar, kamu kurumlarında öğretmen olarak çalışamaz. Tarih ve tarih öğretmenliği dersleri arasında orta çağ dünya tarihi, Osmanlı Türkçesi, yeni çağ dünya tarihi, beylikler tarihi, tarih felsefesi vb. yer alır.
Türk Dili ve Edebiyatı veya Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği
Türk Dili Ve Edebiyatı bölümünde de tıpkı tarih ve coğrafya bölümleri gibi öğretmen yetiştirmez. Türk Dili Ve Edebiyatı okuyan öğrenciler, bu alanda akademik kariyer yapabilir. Veya Türk Dil Kurumu, medya şirketleri, yayınevleri vb. yerlerde iş bulabilir.
Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği okuyanlar KPSS ile öğretmen olarak atanır. Aynı zamanda akademik kariyer yapabilir veya diğer iş olanaklarını tercih edebilir. Özel kurumlardaki istihdam oranı ve kurs, dershane vb. avantajı sayesinde en iyi sözel bölüm meslekleri arasında sayılır.
Radyo, Televizyon ve Sinema
Radyo, Televizyon ve Sinema sıralama ve puan açısından düşük olsa da iyi yerlere gelebilme imkanı sunar. Ancak öğrencilik döneminde kendinizi geliştirmeniz ve medya kuruluşlarından bir bağlantı kurmanız şarttır. Aksi takdirde alanınıza yönelik iş bulmanız çok zor olabilir. Doğru adımlarla sağlam bir gelecek kurabilirsiniz.
Radyo, Televizyon ve Sinema dersleri arasında görsel kültür, video – kurgu, iletişim kültürü, film eleştirisi, görüntü düzenleme, medya okuryazarlığı vb. bulunmaktadır. Bölüm mezunları yapımcı, kameraman, yönetmen, görüntü yönetmeni, senarist, sunucu, metin yazarı, resim seçici vb. meslekleri tercih edebilir.
Gazetecilik
En iyi sözel bölüm meslekleri arasında bulunan diğer bir bölüm gazeteciliktir. Bölümde doğru haber ve gazetecilik adına her detay öğretilir. Gazetecilik dersleri arasında felsefe, sosyoloji, psikoloji, görsel kültür, sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri, algı yönetimi, mitoloji, yurttaş gazeteciliği, uluslararası hukuk vb. bulunur.
Gazetecilik bölümü mezunları basın yayın kuruluşları, televizyon ve radyo kuruluşları, web siteler, dergiler, içerik siteleri vb. pek çok yerde iş bulabilir. Ayrıca muhabir, kameraman, araştırmacı gazeteci, yazar vb. iş seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz.
Anahtar Kelimeler: En İyi , Sözel , Bölümler