Topluluk önünde konuşmak hem deneyimli hem deneyimsiz birçok kişinin korkulu rüyasıdır. Ya beğenilmezsem, ya kendimi ifade edemezsem ya da rezil olursam endişeleri nedeniyle birçok kişi toplum önünde konuşmaktan çekinir. Bu korkuları yenmezseniz, profesyonel hayatta bir adım geride gitmek zorunda kalırsınız. Peki, topluluk önünde konuşmanın kolay ve nitelikli yolları yok mu? Tabii ki var. Bu yazımızda size toplum önünde etkileyici konuşmanın 8 kolay yolunu anlatacağız.
1. Organize olun
İlk yapılacak şey akıcı bir konuşma için önceden hazırlık yapmak. Unutmayın hiçbir şey iyi bir konuşma için önceden yapacağınız hazırlıktan daha önemli olamaz. Yapacağınız konuşma ile alakalı vurgulayıcı anahtar kelimeler belirleyerek metni hazırlayınız. Sakın ama sakın topluluk önünde sunum yaparken metni okuyarak yapmayın, hazırladığınız anahtar kelimelere bakarak sunuya devam edin. Böylelikle hem kendinizi daha iyi hissedersiniz hem de dinleyiciler sıkılmaz.
2. Yanlış alışkanlıklarınızdan kurtulun
Konuşmaya başladıktan sonra, günlük hayatta pek çok kişinin yaptığı hatalardan olan ııı, eee, hımm gibi anlamsız sesleri çıkarmayın. Eğer öyle alışkanlıklarınız varsa ilk önce yavaş konuşun ve bolca pratik yapın. Daha sonra da konuşma akışı içerisinde bir sonraki sözcüğün ne olacağını düşünerek güzel bir şekilde kendinize vakit tanıyın. Bu davranışlar hem size özgüven kazandırır hem de kendinizi iyi hissetmenizi sağlar.
3. Konuşma ritmini tutturun
Akıcı ve etkileyici konuşmanın temel noktalarından biri ritimdir. Metin hazırlarken çok uzun ve sıkıcı olmayacak şekilde hazırlayın. Kısa, etkileyici, net ve vurgulayıcı cümleler kurun. Vermek istediğiniz mesajları yani kilit noktaları arada bir tekrarlayın. Başlıklar arası geçişte "Es" verin ve konuşmanıza o şekilde devam edin. Bunları yaparken nefes alışverişinizi de kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Çünkü nefes alışınız ile konuşma ritminiz arasındaki ahenk, ipleri tamamen elinize almanıza ve konuşmayı istediğiniz gibi devam ettirmenize imkan sağlayacaktır.
4. Sesinizi ve görüntünüzü kaydedin
Birçok kişi ses tonunu ya da görüntüsünü izlemeyi sevmez. Halbuki ses tonunuza yada kameradaki görüntünüzü alışmak daha kaliteli ve etkileyici bir sunum yapmanızı sağlayacaktır. Bunun için hazırladığınız konuşmayı sesli olarak kaydedin Eğer imkanınız varsa kamera ile görüntünüzü sunumun tamamını kaydedecek şekilde kayda alın. Sonrasında ise aldığınız bu kayıtları dinleyin yada izleyin. Daha iyi bir konuşma yapmanız için izlemeniz gereken yolları not alın. İşte o zaman göreceksiniz daha özgüvenli ve daha nitelikli bir konuşmacı şekline büründüğünüzü.
5. Aynanın karşısına geçin
Hatalarınızı görmeniz ve düzeltmeniz için aynanın karşısında kendinizle konuşmanız çok önemlidir. Aynanın karşısındayken; duruşunuza, yüz ifadenize, el-kol hareketlerinize kısaca tüm vücut hareketlerinizi dikkatlice seyredin ve ona göre kendinizi hazırlayın. Ayrıca vücut dilinizi güzel kullanmanız, sakin bir tavırla kendinizi ifade etmeniz ve nazik ifadelerle sunuma devam etmeniz dinleyiciler açısından daha kabul ve saygı göreceğini sakın unutmayın.
6. Nitelikli sunum programlarından faydalanın
İyi bir konuşma kadar hazırlanan sunumun; iyi hazırlanmış, dikkat çekici, kısa ve öz ifadelerin yer aldığı, renk, tasarım ve içerik uyumu olan bir sunum konuşmanızı daha çarpıcı hale getirebilir. Sunumda en önemli nokta; dinleyici sizin sunduğunuz sunuda nasıl bir fayda elde edebileceği yani oradan ayrılırken cebine ne koyup gittiği hususudur. Bunun içinde yukarıda belirtildiği gibi Kaliteli bir tasarım, uygun içerik ve sizin etkileyici konuşmanız sunuma muhteşem bir uyum ve nitelik kazandıracaktır.
7. Dinleyici kitlesine odaklanmayın
Konuşma yaparken dinleyici kitlesini odaklanma yerine sizi dikkatle dinleyenler ile göz teması kurmanız ve etkileşimde olmanız daha doğru olur. Hatta stres gibi bir durumunuz varsa o anda tamamen sunumunuza odaklanın ve izleyicilerin ortaya koydukları reaksiyonları görmemezlikten gelin. Çünkü stresli durumlarda dinleyici odaklanmanız sizi daha da strese sokabilir. Ayrıca, sunu esnasında esneyen, telefonla ilgilenen ya da başka davranışlar sergileyen kişiler olabilir. Sakın bunların sizin sunumunuzdan kaynaklandığını düşünmeyin, bu tür insanlar her zaman her sunumda mevcutturlar.
8. Enerjinizi yönetmeyi öğrenin
Topluluk önünde konuşma yapanların en büyük korkuları; dinleyiciler tarafından beğenilmemek ya da herhangi bir aksilik çıkacağı düşüncesidir. Böyle negatif ve olumsuz düşünceleri pozitif enerjiye dönüştürün. Duygu ve düşüncelerinizi izleyicilere büyük bir enerji, tutku ve adrenalin ile iletin. Unutmayın o sahneye ne ilk nede son çıkansınız. Eğer iyi bir hazırlık yaparsanız ve yukarıda belirtilenleri yaparsanız emin olun ki çok harika bir konuşma ortaya koyacaksınız.
Anahtar Kelimeler: Topluluk Önünde Konuşma Yolları , Etkili Konuşma Yolları , Diksiyon