İnsanlar görüş ayrılıkları karşısında kendisinin haklı olduğuna inanarak, karşısındaki kişiye kendi bakış açısını dayatarak meselenin kendi istediği şekilde çözülebileceğini düşünür. Bu görüş tamamen yanlıştır. İletişim kurarken hedefimiz karşımızdaki insanı kazanmaksa stratejik ikna yeteneğine ihtiyacımız var demektir. Stratejik iletişim kurarken amacımızı iyi belirleyerek karşınızdaki kişiyi ikna etmek yoluna gitmelisiniz. Sözlerinize dikkat etmeden kendini ifade etmenin sorunları çözmede hiç işe yaramadığını bilin. Bu sorunları çözmede en iyi yolda tabi ki stratejik iletişim yöntemleri ile olmaktadır. Nasıl mı? İşte, ayrıntılar…
Bir tartışma sırasında konuşmadan ve tepki vermeden önce düşünmek gerekir. Aklınıza ne gelirse söylemek hiç iyi bir strateji değildir. İçinde bulunduğunuz durumu inceleyip ona göre bir strateji belirlemelisiniz.
Stratejik iletişim için, insan doğasıyla ilgili bazı temel gerçekleri hatırlamaya ihtiyacımız vardır.
1-İnsanlar haklı olduklarını kanıtlamaya çabalar.
2-İnsanlar dünyayı görmek istedikleri gibi görürler.
3-İnsanlar kendilerini haklı çıkarmak için gerçekleri kendi istedikleri gibi yorumlama eğilimindedirler.
4-İnsanlar kendilerini baskı altında hissettikleri zaman duygusal olarak hareket ederler.
Paul Neawman bir filmde prangalı bir mahkumu canlandırır. Oradan kaçmaya çalıştığı her seferinde diğer mahkumların önünde ayakları tekrar prangaya vurulur. Başgardiyan prangalar için, sana kendi iyiliğin için söylediklerimi hatırlatacaklar der.
Paul Newman,”Keşke bana karşı bu kadar iyi olmaktan vazgeçsen” der. Başgardiyan öfkelenerek “Benimle asla bir daha böyle konuşma diyerek copuyla bir darbe indirir ve Newman yere yığılır. Ardından diğer mahkumlara dönerek” Buradaki sorunumuz iletişim kopukluğu “der. Buradaki mesele iletişim kopukluğu değildir. Herkes birbirini çok iyi anlamaktadır.
İletişim kopukluğu ifadesini bütün sorunların tek çözümüymüş gibi algılamaya başladık.
İnsanlar işte, ailede toplumda, hangi konuda olursa olsun açıkça düşündüklerini ifade ettiklerinde bütün meselelerin çözümleneceğini düşünürler. Oysa çoğu zaman gerçek fikirlerinizi ve niyetinizi açıkladığınızda çoğu zaman insanların sizden uzaklaştığını görürsünüz.
Yapılması gereken şey stratejik düşünmektir. Stratejik düşünmek içinde bulunduğunuz duruma uygun bir strateji geliştirmek demektir.
Gerçek hayatta istediğimizi elde edebilmek için iletişim kurarken 4 farklı stratejik adımı uygulamalısınız;
1.Adım;
Sorun ve konu; Konuşmaya başlamadan önce karşı karşıya kaldığınız gerçek sorunun ne olduğunu tanımlamalısınız. Gerçekten bir anlaşmazlık konusu var mı? Öncelikle buna karar vermelisiniz! Gerçek bir anlaşmazlıkta karşınızdakini dinleyip anlıyor ve düşüncenizden vazgeçmiyorsanız hiçbir şeyi çözemez ve sorunu da büyütürsünüz. Gerçek anlaşmazlıklarda dinlemek ve açıklamada bulunmak sorunu çözmeye yetmez.
Eğer ortada bir sorun değil de bir yanlış anlama varsa birbirinizi anladığınızda zaten sorun çözülür.
2.Adım;
Hedef belirlemek; Karşınızdaki insanın bir sonraki adımını belirleyerek yönlendirmek.
Karşınızdaki insan için kendinize şu soruyu sorun; Ondan ne yapmasını istiyorum?
3.Adım;
Sonuç; Karşınızdaki insanı ikna etmek için onun düşüncelerini kullanın. Birini etkilemeye çalışırken amacınız duygulara kapılmamak olmalıdır. Sonuç almaya bakmalısınız.
Karşınızdaki insanın düşüncelerinden yola çıkarak onu sizin istediğiniz davranışa yöneltebilmeniz çok daha kolay olacaktır.
4.Adım;
Karşınızdaki insanın tepkisini tahmin edebilmek; Tartışmalar genellikle duygusal tuzaklarla örülüdür. Karşıdaki kişinin sizin için yapmasını istediğiniz şeye odaklanmak hatadır. Yapmanız gereken onun düşüncelerini kullanarak hangi adımları atacağını tahmin etmektir. Karşınızdaki insanın ne yapmak istediği ve ne yapabileceği konularında gerçekçi olun! İnsanlardan beklediğimiz şeyler yapmaya hazır olmadıkları veya yapamayacakları şeyler beklememeliyiz. Engeller fiziksel, zihinsel ya da duygusal olabilir. Bazen de insanın hemen yapabileceğiyle eninde sonunda yapabileceği şey farklı olabilir. En yaygın hatalardan biri de istediğiniz her şeyi bir an önce elde etmek için baskı yapmanızdır. Kişinin o an için istekli şekilde yapabileceği ne varsa onu yapmasını sağlamalısınız.
Bu dört adımı kullanarak iletişim tuzaklarından kurtulabilirsiniz.
Konuşmadan önce düşünen kimse var mı acaba?
İletşim kurarken stratejik davranmamak bakın hangi sonuçlara yol açar!
1-Niyetinizi açıkça dışa vurmak, karşınızdakinin sizi sömürmesine fırsat verebilir.
2-Amacınızı düşünmeden açığa vurursanız karşınızdaki nisan sizden önce sizin amacınızı gerçekleştirebilir.
3-Niyetlerinizi açığa vurmak karşınızdaki insanla sizin aranızda zıtlık yaratabilir.
4-gerçek hisleriniz karşınızdakini kırabilir ya da kışkırtabilir.
5-Gerçek hislerinizi söylemek sorunları çözülemez bir hale sokabilir.
6-Ya da bu şekilde açık davranmak duygusuzca bir davranış olabilir.
Stratejik iletişim kurallarına uyan birisi ne denli öfkelenmiş olursa olsun sözlerinin sonuçlarını düşünmeden konuşamaz. Karşımızdaki insanın ne yapmak istediğini belirten sinyaller gönderdiği an stratejik bir andır. Onun doğal iletişim tarzını anlamaya çalışırsanız iletişimsel ipuçlarından da faydalanmış olursunuz.
Sonuç olarak stratejik iletişim adımlarını atarken unutulmaması gereken en önemli konu şudur; Düşünceler gizli motivasyon araçlarıdır. Karşınızdaki insanın ne düşündüğü sizin meselenizdir çünkü o kişi kendi düşüncelerine göre hareket eder ve onun düşünceleri sizin stratejilerinizi belirler.
Stratejik iletişim adımları hayatımızı kolaylaştırmakla kalmaz bizi her konuda çok farklı düzeylerde ve derin ilişkiler kurmaya da zorlar. Böylece hayatımız yeni ve muhteşem bir boyuta sıçrama yapacaktır.
Anahtar Kelimeler: Filiz Çınar , Stratejik İletişim , Yöntemi , Nedir , Planı , PDF , Algı , Danışmanlığı , Aşamaları