Bir toplumda bireyler geliştikçe, ürettikçe toplumda gelişir, üretir, aydınlanır. Peki, bu nasıl mümkün olacak? Tabi ki eğitim ve öğretimle. Son yıllarda popüler olan ve birçok aile tarafından da çocuklarının daha iyi bir eğitim almaları ve daha başarılı olmaları açısından eğitim koçlarıyla işbirliği içinde çalışmalar yürüttüklerini görmekteyiz. Bizlerde bu alanda uzman bir kişi olan The Tasarım Kafası kurucusu ve Eğitim Koçu Gülşah Kaygusuz ile Eğitim Koçluğu –Öğrenci Koçluğu- mesleği hakkında merak ettiğiniz sorulara cevap aradık. İşte, büyük bir keyifle gerçekleştirdiğimiz o harika röportaj :)
Koçluk Mesleğini nasıl tanımlarsınız?
Koçluğun tanımını yapmadan önce, Koçluk ne değildir? sorusunun cevabını vermek istiyorum. Bu şekilde, zihinlerdeki yanlış bilgileri silerek doğrularla ilerleyebilir ve bu sistemden maksimum şekilde yararlanabiliriz. Öncelikle belirtmek isterim ki Koçluk, psiko-terapiden, danışmanlıktan ve mentorluktan farklı bir uzmanlık alanıdır. Bahsedilen bu alanlarda dünyada ve ülkemizde değerli akademisyenler ve çalışanlar hizmet vermektedir. Ancak Koçluk, tüm bunlardan farklı düşünülmesi gereken bir uzmanlık alanıdır. Bu alanın diğer uzmanlık alanları ile karıştırılması adı geçen uzmanlıkların benzer amaçlara hizmet etmelerinden kaynaklanıyor olabilir.
Peki, nedir bu koçluk ve kimdir koç?
Koçluk insanın yaşamının kendisidir. Çünkü koç, kişinin yaşamında birlikte yürüdüğü bir yol arkadaşı ve bununla birlikte koçluk, yaşamın içinde, kişinin kendi adına, yaşamına, kendine ve gelişimine dışarıdan bir gözle bakabilme sürecidir.
- Koçluk alan kişinin geleceğini net bir şekilde görmesi için ona kılavuzluk yapar.
- Koçluk alan kişinin hedeflerine ulaşması için onu harekete geçirir, motive eder ve gelişmesini destekler.
- Kendini tanımasına yardımcı olur.
- Kişinin kendindeki mevcut potansiyeli ortaya çıkarmasına ve geliştirmesine yardımcı olur.
- Kişinin güçlü yanlarını ortaya çıkarır ve onları hayatında daha fazla uygulamasını sağlar.
- Koçluk alan kişinin hedefe giden yolda engellerini tespit eder ve kişinin onları ortadan kaldırmasına yardımcı olur.
Mesleğinizi seçmede etkili olan faktörler neler oldu?
Aslına uzmanlık alanım İnsan Kaynakları ve Kişisel Gelişim eğitim verdiğim üniversiteler de zamanla sıkı takipçilerim öğrencilerim oldu. Yaşamlarında ki sorunları anlatırlardı, nasıl bir kariyerim olmalı, hocam nasıl daha iyi bir lider olurum gibi sorular arttıkça aslında ne yaptığımı fark ettim üstadım olan bir hocam senin yaptığın işin doğru adı bu dedi ve eğitimler alarak Profesyonel olarak koçluk yapmaya başladım
Mesleğinizin kolay/zor yönleri nelerdir?
Kolay olan tarafı sevdiğim işi yapıyorum ve insanlara yol haritası olmak muazzam bir şey. Tabi ki de her meslekte ve yaşamda olduğu gibi koçlukta da zorluklar vardır. En birincisi insanları yönetmek bu kadar zorken birde ne istediğini bilmeyen danışanlarla daha da zor olabiliyor.
İşinizin en sevdiğiniz tarafı nedir?
En sevdiğim başka hayatlara ortak oluyorsun. Farklı bir sen daha olan insanlarla bir şey paylaşıyorsun ve bu benim için çok güzel bir duygu. Her tarz insanla karşılıyorsun bu süreçte sen bir şeyler öğretirken yeri geliyor onlarda sana hiç yaşamadığın bir şeyi öğretebiliyor.
Bize mesleğinizde 1 iş gününüzü anlatır mısınız?
Güne olmazsa olmaz kahvemle başlarım, maillerimi okurum. Danışanlarımla konuşurum seanslarımı ayarlarım. Aynı zaman da sahip olduğum bir markam var dolayısıyla tek işin koçluk değil. The Tasarım Kafası olarak güzel de bir ekimiz var beyin fırtınası yaparız. Açmamız gereken eğitimleri açarız bu şekilde yoğun ama muhteşem geçen bir gün daha ne isterim…
Bu mesleğe sahip olmak için hangi okullarda okumak lazım – Bu mesleği seçmek için ne gibi eğitimler almak gerekiyor. –Eğitim verilen yerler ve süreleri nelerdir-?
Yaşam koçluğu tam anlamıyla bir meslek dalıdır ve yüksek oranlı bir müşteri talepliği de vardır. Yaşam koçu olabilmek için üniversite de bununla alakalı bir bölüm olmadığı bilinmesi gereken bir durumdur. Üniversite mezunu şartı olmamasıyla beraber kişilere 4 yıllık üniversite bitirmeleri tavsiye edilir. Gerçek anlamda Profesyonel koç, en az 128 saatlik, ICF akredite bir eğitim programından geçmiş, o programın tüm gereklerini tamamlamış, en az 100 saat profesyonel pratik deneyimi olan ve bununla birlikte kendi üzerinde ciddi bir şekilde çalışan, sürekli eğitimlerle kendini destekleyen, koçluk yaptığı alanda kendini geliştiren, koçluk prensiplerini yaşam prensipleri haline getirmiş olmalıdır.
Aylık yada yıllık kazancınız ne kadar? Ek bir kazancınız var mıdır bu meslekte? Bu mesleği yapanlar ortalama ne kadar kazanmakta?
Benim tek işim koçluk değil bunu belirttim Değişim ve Gelişim Akademisi kurucusuyum/ İnsan Kaynakları Uzmanıyım ve Pro. Koçluk yapıyorum. Buna somut cevap verecek olursak aslında Türkiye de son zamanlar da daha çok talep gören bir meslek olsa da net bir kazanç yoktur. Yani ayda şu kadar yılda şu kadar kazanırsın demek yanlış olur. Bu işte kazanç tamamen koçla ilgili bir süreçtir şöyle diyelim Seans ücretleri 400 -1000 lira arasında.
Kimler yaşam koçluğu alabilir ve siz hangi alan da koçluk yapıyorsunuz?
Ağırlıklı olarak Eğitim Koçluğu yapıyorum lise ve üniversite öğrencilerine tabi ki bununla birlikte yaşam koçluğunu da yapıyorum…
- Hayatlarını daha mutlu ve doyumlu yaşamak isteyenler.
- Kariyerini değiştirmek veya geliştirmek ve yeni kararlar almak isteyenler.
- Sınavlara hazırlananlar.
- Meslek seçiminde kararsızlık yaşayanlar.
- Hayallerini ve hedeflerini gerçekleştiremeyen
- Yaşamlarında aynı kısır döngü tekrar edenler. (Örneğin, sürekli aldatılıyorum, işten atılıyorum, para kaybediyorum, sosyal fobim var, özgüven eksikliğim var v.s.)
- 12 yaşın üzerindeki herkes koçluk alabilir.
Toparlayacak olursak son olarak ne söylemek istersiniz?
Yaşam koçu danışanının duygusal banka hesabına güven, anlayış ve sevgi yatırarak, danışanına psikolojik oksijen verir. Zira bilir ki, karşısındaki insanın tek isteği anlaşılmak, sevilmek ve saygı duyulmaktır.
Gülşah hanım, bu güzel söyleşi ve değerli zamanınızı bizimle paylaştığınız için nkariyer ailesi olarak size çok teşekkür eder, iş hayatınızda başarılar ve mutluluklar dileriz. :)
Gülşah Kaygusuz Kimdir? Kariyer Hayatı?
29 Ağustos 1994’te Adana da doğdu.
Profesyonel Eğitim Koçu ve İnsan Kaynakları Uzmanı Gülşah Alptekin Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Anadolu Üniversitesi Radyo ve Televizyon Programcılığı bölümlerinden mezun oldu. Onun için üniversite yılları kendini keşfetme anlamında önemli tohumların filizlendiği yer oldu. Bu hayatta her şeyin her zaman daha iyisi olduğuna inanan bir felsefeye sahip.
Lise yıllarında uzun emekler sonucu birincilikle TBMM de stajyerlik hakkı kazandı ve iş hayatına siyasetin merkezi TBMM de başladı.
Dur durak bilmeyen Kaygusuz Uluslararası Bilim ve Eğitim Federasyonun da uzmanlık eğitimleri aldı ve kurumda eğitmen olarak devam etti. Profesyonel olma yolunda ilerlemek için BİREYSEL KOÇLUK +INNOVATIC Yenilikçi Düşünce ve Yöneticiliğin Liderlik Teknikleri+ NLP Practitioner Eğitimleri aldı.
Kariyer hedefi büyük olmakla birlikte kısa sürede kendi markası Akademim Sosyal Eğitim Danışmanlığı kurdu. 3 yıl aradan sonra ikinci markası Değişim ve Gelişim Akademisini kurdu. Genç yaşta başarılarını zirvede tutan Profesyonel Eğitim Koçu Gülşah Kaygusuz yazdığı yazılar ve yaptığı seminer programları ile dikkat çekmesi sonucu basınla tanıştı.
Bir çok lise, üniversite ve kurumlarda "Etkili İletişim, Kişisel Gelişim, Liderlikte Başarı Sırları ve Cesur ol, Hayal et, Yap "eğitimlerini verdi.
Eğitimlerine vermeye devam etmekle beraber çok yakında çıkaracağı kitabı ile okurlarıyla buluşmayı bekliyor.
Gülşah Kaygusuz halen DGA (Değişim ve Gelişim Akademisi) kurucusu, The Tasarım Kafası Kurucusu, TEGV de eğitmen, Profesyonel Eğitim Koçu ve İnsan Kaynakları Uzmanı olarak kariyerine devam etmekte...
Anahtar Kelimeler: Gülşah Kaygusuz , Eğitim Koçluğu , Röportaj